Суди США можуть використовувати цифрові дані у справах про аборти. Як з цим боротись

24 червня Верховний суд США дозволив окремим штатам обмежувати право жінок на аборти. Переривання вагітності вже визнали нелегальним у дев’яти штатах, а найближчим часом планують заборонити цю процедуру в інших. Відтепер жінки, які планують зробити аборт у цих штатах, можуть потрапити під суд, де проти них можуть бути використані їхні конфіденційні цифрові дані.

The Verge розповідає, як і яку персональну інформацію жінок правоохоронні органи та суди США можуть використовувати для їхнього переслідування. І як зробити, щоб цього не сталось. AIN.UA коротко переказує основне.

  • Медзаклади. Основним джерелом інформації аборти для правоохоронних органів є постачальники медичних послуг. Лікарі не мають права розголошувати інформацію про стан здоров’я своїх пацієнтів, та є виняток: дані можна передавати поліції, якщо є підозра про скоєння злочину в медзакладі. У дев’яти штатах аборт вже визнано злочином, тож лікарям дозволено ділитися конфіденційною інформацією пацієнтів, яка може бути використана проти них у суді.
  • Кризові центри вагітності. В США є понад 2500 кризових центрів вагітності, сайти яких можуть збирати інформацію про жінок, що звертаються до них. Зазвичай цими центрами керують ті, хто категорично проти абортів, а тому можу бути готовий співпрацювати зі слідством та надати йому усі персональні дані пацієнтів.
  • Історія пошукових запитів. У 21 сторіччі правоохоронні органи мають як ніколи багато ресурсів та можливостей відстежувати цифрові сліди. І тут не йдеться про складніші системи відстеження, як от ідентифікація на основі IP. Все простіше: історія пошуку в Google. Компанія запросто надає усі необхідні дані про людину суду у відповідь на його відповідні ухвали. Цього легко уникнути — достатньо вийти з облікового запису Google або використовувати DuckDuckGo, пише The Verge.
  • Додатки для трекінгу менструації. Вони не підпадають під акт про захист медичних даних, Health Insurance Portability and Accountability Act, а тому можуть досить гнучко поводитися з даними користувачів. У політиці конфіденційності більшості прописано, що на вимогу правоохоронних органів, вони будуть ділитися персональною інформацією своїх користувачів.
  • Оплата карткою. Замість цього експерти з Digital Defense Fund рекомендують купувати подарункові сертифікати, якими можна буде оплатити необхідні ліки, наприклад. Теоретично підходять також криптовалюти, однак на практиці ця процедура дещо складніша для новачка і ризикувати не варто.
  • Дзвінки та СМС-повідомлення. Мобільні оператори добре бачать контакти, з якими ми спілкуємося щодня. Тому правоохоронні органи часто звертаються до них із запитами на інформацію. Для компаній цього достатньо, аби передати дані про людину та тих, з ким вона зв’язувалася. Якщо ж поліція прийде з ордером, мобільні оператори можуть надати їй доступ до вмісту СМС та голосових повідомлень. Щоб цього уникнути, жінках радять використовувати Signal або дзвонити по FaceTime.
  • Геолокація. Більшість смартфонів за замовчуванням збирають дані про місцезнаходження користувача, що також зберігається у прив’язаному обліковому записі. Інформацію про те, що людина відвідувала клініку для проведення аборту, можна легко придбати у брокерів. Один із найпростіших способів уникнути відстеження геолокації — повністю вимкнути телефон або залишити його вдома під час подорожі, яку хочеться залишити приватною.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук