Європейська IT-спільнота у боротьбі за Україну: як у Брюсселі завершився хакатон Coding Challenge 4 Ukraine

Слідом за справжньою історичною подією — наданню України статусу кандидата до Європейського Союзу, минулого тижня Європейська комісія у співпраці з Українською Асоціацією фінтех та інноваційних компаній (UAFIC) та Європейською асоціацією цифрових фінансів (EDFA) провели церемонію нагородження першого пан’європейського хакатону ‘Coding Challenge 4 Ukraine’ за підтримки міжнародної платіжної системи LEO.

З початку повномасштабного вторгнення росії UAFIC організували фінтех-спротив, активно допомагаючи у боротьбі проти ворога та реалізували багато благодійних ініціатив. Асоціація планувала провести 25 лютого 4-ту міжнародну конференцію Digital Lending, презентувати фінтех каталог та провести перше в історії нагородження кращих гравців в індустрії, але війна не зупинила прагнення UAFIC до розвитку та підтримки українського фінтеху, а заплановані події відбулися пізніше.

Презентація Українського фінтех каталогу пройшла у квітні 2022 року за підтримки Європейської Комісії та стала першим кроком до запуску програми допомоги отримання контрактів від міжнародних замовників для українських фінтехів. А вже на початку червня UAFIC у гібридному форматі провели першу профільну церемонію нагородження компаній за їх внесок у розвиток фінтех-екосистеми України — Ukrainian Fintech Awards 2021. Під час заходу також був проведений благодійний аукціон на підтримку ЗСУ, де організатори зібрали кошти з продажу ексклюзивної картини Соні Морозюк — IN FINTECH WE TRUST.

Минулого тижня, 29 червня 2022 року, у Брюсселі пройшла церемонія нагородження хакатону, який був покликаний мобілізувати зусилля технологічних стартапів та окремих спеціалістів з усієї Європи для створення продуктів, що могли б протидіяти російській дезінформації, допомогти відновленню України та спростити життя українців всередині країни та у державах ЄС. Мерід МакГіннесс, комісарка Європейської комісії з питань фінансової стабільності, фінансових послуг та союзу ринків капіталу, розпочала церемонію такими словами:

«Я думаю, що сама ідея і причина, чому ми тут сьогодні, багатогранна, але насправді — це підтримка України. Я вважаю, що це фантастична ініціатива. З 2014 року Україна досягла величезного прогресу, і заява минулого тижня про статус кандидата є справді визнанням цього прогресу. Але кожен має робити більше, і ми тут, щоб допомогти».

Переможцем проєкту стала команда AtomicLab, які презентували своє рішення на допомогу Україні разом з ще 30 командами-учасниками, вийшли до фіналу хакатону, та отримали головний приз — 10 000 євро від головного спонсору події міжнародної платіжної системи LEO.

У рамках хакатону команда розробила проєкт, що направлений на відновлення культурних пам’яток України, які були зруйновані в ході війни. Платформа Restore Together об’єднуватиме інвесторів, що можуть профінансувати відбудову будівлі/пам’ятника/культурного надбання та виконавців, що можуть виконати замовлення з реставрації. NFT профінансованої пам’ятки для інвесторів, галерея NFT з фільтрами та рейтинг виконавців — все це на одній платформі.

Серед інших ідей учасників були презентовані не менш перспективні рішення, які також привернули увагу європейської спільноти та заклали початок великої співпраці між професіоналами. Проблеми, які команди хакатону вирішували є унікальними, адже у XXI столітті Європа не стикалася із кризами подібних масштабів та проблемами, що вона викликала. Отже, досвід, який набули учасники, дійсно є неоціненним.

За словами Голови Української асоціації фінтех та інноваційних компаній, Ростислава Дюка, на цьому український фінтех не зупиняється, а UAFIC продовжить реалізовувати неймовірні міжнародні проєкти для розвитку екосистеми фінансових технологій та нашої держави. Попереду ще багато перемог, а до головної ми разом підходимо кожного дня усе ближче — до перемоги сильної та незалежної України у війні з російськими загарбниками. 

Вітаємо переможців першого пан’європейського хакатону Coding Challenge 4 Ukraine та чекаємо нових досягнень від українського фінтеху!

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук