Російські шахраї наживаються на NFT з Зеленським: розслідування про ZelenskiyNFT

ZelenskiyNFT – проект, що начебто збирає гроші на благодійність, продаючи цифрові зображення президента України Володимира Зеленського. Спільне розслідування команди Molfar та редакції AIN.UA показує, що до проекту чимало питань, а його засновники — взагалі росіяни. 

Матеріал за 10 секунд

Проект створений неіснуючою студією, куди йдуть гроші — невідомо, засновник проекту — росіянин, один з співзасновників — білорус. Все вказує на те, що кошти йдуть не на благодійність, а на рахунки засновників. 

Чому це важливо: повномасштабне вторгнення консолідувало українців, але знайшлись й ті, хто прагне на ній нажитись нажитись. Ми закликаємо надсилати кошти лише перевіреним фондам чи тим, кого знаєте. 

З початком повномасштабного вторгнення українці почали шукати взагалі всі можливі способи залучати кошти, аби передати їх на ЗСУ чи гуманітарні потреби. Одним з форматів стало цифрове мистецтво — NFT-колекції, продаючи які компанії та художники передавали прибуток на потреби місцевих фондів. Питанням часу став момент, коли цим захотіли б скористатись шахраї. 

Ідея проекту ZelenskiyNFT від студії IamUkraine — продаж зображень президента України Зеленського. У колекції — 10 000 NFT, продають їх через найпопулярнішу у світі платформу для продажу/купівлі NFT — OpenSea. Мета проекту — зібрати кошти на потреби благодійних фондів у Україні та Європейському союзі. Більш глибоке дослідження ZelenskiyNFT виникає занепокоєння, що ця легенда не відповідає дійсності. 

IamUkraine

Найперше питання виникає до студії IamUkraine, яка придумала проект. Справа в тому, що поза межами ZelenskiyNFT її просто не існує. Ми шукали у всіх відомих базах компаній, розпитували учасників ринку: IamUkraine ніхто не знає, це студія-привид. Більше того, у неї навіть сайту свого власного немає: лише проект з NFT про Зеленського. 

Фактично студія IamUkraine є лише у пресрелізах про сам NFT-проект. До останніх також чимало питань. 

Рекламний посів

Ми переглянули десятки згадок ZelenskiyNFT на різноманітних сайтах. Всі матеріали — це переважно платна реклама з відповідними позначками, або ж копія пресрелізу без змін, що також натякає на платне розміщення. Усі тексти однакові: унікальність колекції, допомога Україні, коли і як можна буде купити NFT. Нам не вдалось знайти авторської історії про колекцію від зацікавленого журналіста. Підозріло, як для настільки «великого» проекту. 

Окрім того, ZelenskiyNFT закупив рекламу у блогерів. Як і у попередньому випадку, всі пости ідентичні, майже нічим не відрізняються: «мої друзі запустили проект на підтримку України, давайте їх підтримувати разом». Жодної унікальної історії. Натомість — чимало нестиковок. 

Куди йдуть гроші

Риторика проекту змінюється в залежності від того, як і на кого орієнтоване повідомлення. У всіх повідомленнях блогерів вказується, що частину коштів передадуть на потреби української армії. У той же час на сайті та у пресрелізах говориться, що ZelenskiyNFT — спрямований на гуманітарні потреби проект, військові цілі підтримуватись не будуть. При цьому лише 60% заявлені як кошти, що перекажуть до фондів чи благодійних ініціатив, інші 40% забере команда ZelenskiyNFT. 

На момент підготовки матеріалу команда Molfar також помітила, що всі отримані від продажу кошти були виведені на одну адресу, тоді як попередньо проект заявляв про автоматичний розподіл отриманих коштів благодійним організаціям. Команда ZelenskiyNFT заявила, що така відмова продиктована «багатьма причинами» (звичайно, без пояснення кожної з них) і отримані кошти відправлятимуться в ручному режимі. Чи були на цей момент котрійсь з благодійних організацій передані гроші — невідомо. Фактично зараз вони виводяться на персональні гаманці. 

Цим вже обурилась спільнота ZelenskiyNFT, але якихось конкретних пояснень учасникам не вдалось. 

російський слід

Вивчаючи матеріали IamUkraine і ZelenskiyNFT ми помітили ще кілька важливих елементів рекламної кампанії та підтримки спільноти, які не можуть викликати питань. 

  • Риторика. ZelenskiyNFT пише, що знаходиться поза політикою, хоча їх символ — президент України. В проплачених постах блогерів використовується наратив «ми проти підливання масла у вогонь» — чисто російська історія про «есть хорошие русские», «воюет не россия, а путин».
  • Мова. У ZelenskiyNFT є канали в Telegram та Discord публікації виходять російською та англійською. Канал для спілкування українською називається «украинский канал», а при цьому апдейти виходять російською. Пости в соцмережах українською зроблено (1, 2) за допомогою автоматичного перекладача або ж людиною, яка не знає української.

Ці два прості факти можуть вказувати, що засновники проекту — росіяни. Так і трапилось. 

На сайті ZelenskiyNFT кидається в очі, що рубрика «команда» описана так, наче про команду і знати нічого не потрібно. Реальних облич — немає, натомість — цифрові аватари, ще й розроблені безкоштовним сервісом (вказує на небажання зайвий раз витрачатись). Серед контактів — лише телеграм, ніяких соцмереж. Імена — вигадані: Твен, Володимир, Ді & Ліон — підбірка що треба. Хто ці люди — взагалі не відомо і не зрозуміло. Але ми їх знайшли. 

  • Єдина людина, що засвітила своє ім’я у офіційних пресрелізах — Володимир Самойленко. На сайті компанії вказано, що він керівник проекту, така ж інформація є і у інших відкритих джерелах. Знайти країну походження Володимира не вдалось, але є підозра, що це ледь не єдиний українець у ZelenskiyNFT. Саме тому його ім’я, на відміну від інших, показали.
  • Власник проекту, той самий Твен — Бойко Максим Олександрович, родом з Калінінграду. Якийсь час тому він переїхав до Праги, де й проживає зараз. Нам вдалось знайти його через публікації у сервісах Meta: тільки на його Instagram підписаний акаунт ZelenskiyNFT, а   обліковий запис Max Twain у FB відмічено на фото від 2018 у Празі з трьома іншими людьми під їх реальними іменами; також відзначений на груповому сімейному фото (1, 2, 3) від 2017 року з дружиною Альоною Хлистуновою, братом Едгаром Алояном та його дружиною Петрою Алоян. Едгар Алоян — непростий чоловік: у 1990-х займався криміналом у Новокузнецьку, росія. З 1996 перебуває в розшуку в республіці Вірменія за дезертирство, в 2018 перебував на спецобліку у РФ як екстреміст. Зараз проживає у Чехії, де, за його словами, займається благодійністю, однак звітів щодо наданої допомоги не публікував.
  • Дмитро Ранцевич — родом з Мінська. З тієї інформації, що вдалось знайти про Дмитра, ми можемо припустити, що для команди це вже не перший NFT-проект: заробити на цьому вони намагаються давно. Попередній проект команди — Hamik Game: він присвячений тематиці хом’яків та популярного восени 2021 серіалу «Гра в Кальмара». Однак останні публікації в соцмережах даної NFT були створені в жовтні 2021 року, що може означати, що команда створює проекти під популярні теми, які перестає підтримувати одразу після того, як «хайп» проходить. Про це варто пам’ятати зважаючи на те, що 40% отриманих коштів з продажів ZelenskiyNFT команда забирає собі на «підтримку проекту». У ролі Co-Founder Hamik Game був вказаний Max T – що збігається з нікнеймом згаданого нами раніше Максима Бойко.

Ми також перевірили інших учасників команди, що дотичні до ZelenskiyNFT: майже всі проживають у Чехії, велика частина – родом з росії. Чому компанія називається IamUkraine — можна лише здогадуватись. 

Використовуючи символ Зеленського, команда ZelenskiyNFT не має для цього жодних офіційних дозволів чи домовленостей з урядом. NFT з Зеленським немає і на сайті «Музею NFT», який був створений за ініціативи Мінцифри. 

Як наслідок, маємо неіснуючу студію, що через платні пости рекламує NFT-колекцію з зображенням зеленського, створену росіянами, для збору коштів на благодійність без будь-яких підтверджень, що кошти дійсно були передані тим, кому їх обіцяли передати. 

Ілля Кабачинський: Головний редактор сайтів AIN.UA, AIN.Business та AIN.Capital. Пишу про інвестиції та стартапи, роблю розслідування. Якщо у вас є конфеденційна інформація — пишіть на ik@ain.ua.
Related Post