ІТ-послуги — єдина галузь бізнесу, що зросла у 2022 році

IT-галузь у січні-травні 2022 року зросла на 27%. Це єдина сфера бізнесу, яка зросла цього року, повідомляє «Опендатабот».

За 5 місяців поточного року частка IT у всьому експорті послуг склала 46%. Для порівняння, рік тому цей показник складав 37%. Наразі ІТ складає майже половину від всього обсягу експорту послуг

Інфографіка: Опендатабот

При цьому, за даними grc.ua, кількість вакансій серед IT компаній зменшилась у 4,8 рази від початку війни. Активність пошукачів навпаки зросла, що у загальному тренді ринку праці у період війни. Також за перші три місяці від початку повномасштабної війни в Україні зареєстрували 4750 ІТ-ФОП. Тепер їх загальна кількість становить майже 229 000.

З початку війни реєстр Дія City зріс більш ніж утричі. Станом на 24 лютого в реєстрі було 79 підприємств, наприкінці червня — 271. Наразі із 271 компаній 37% бізнесів мають засновників з інших юрисдикцій, тобто є дочірніми підприємствами — як фізичних, так й юридичних осіб. Зокрема, найбільші компанії з кластеру здебільшого є податковими резидентами інших країн. Для них режим Дія City— це більш легальний спосіб оптимізації оподаткування, аніж схема, яка раніше використовувалася з ФОП.

Усі інші галузі бізнесу зменшились. З січня по травень 2022 року весь експорт послуг залишився на рівні відповідного періоду минулого року — $6,8 млрд. Водночас експорт товарів впав на 20% — з $22,5 млрд до $17,9 млрд. Падіння зафіксовано в основних категоріях, таких як чорні метали — 38%, продовольство — 6%.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук