По 20-30 нових слів за день: вчимо нові мови у додатку Multilang

Через війну багато українців змушені були покинути домівки та поїхати за кордон. Ситуація стресова, а погане знання мови може її ще більше ускладнити. Адже якщо не говорити мовою країни, де ви зараз знаходитесь, усе стає складніше: від походу в магазин до пошуку роботи. З цим може допомогти безкоштовний мобільний додаток Multilang, який дає можливість швидко вчити незнайомі слова та вирази. 

Редакція AIN.UA протестувала додаток та готова ділитися враженнями. 

Чому важливо вчити мови зараз

В період з лютого до червня 2022 року за кордон виїхало понад 6 мільйонів українців, за даними МВС. Найбільше людей переїхало до різних міст Польщі: Варшави, Вроцлава, Кракова. Багато наших співгромадян тимчасово оселилися у Німеччині, Чехії, Болгарії, Словаччині, Румунії, Молдові та Угорщині. Українці переїжджали не лише до країн ЄС, хтось шукав притулку в США, Канаді, а хтось — в Британії, яка навіть ввела спеціальний візовий режим для українських громадян (Homes for Ukraine). 

Усі ці мільйони людей, відірвані від домівок, друзів та звичного оточення, намагаються адаптуватися до життя у новій країні. Знання мови хоча б на побутовому рівні — вкрай важливе для такої адаптації: мова потрібна всюди, від можливості прочитати оголошення на вулиці до пошуку роботи.

За даними EF EPI, українці знають англійську не надто добре, ми — на 44 місці за рівнем володіння цією мовою серед 100 країн світу. Зі знанням польської все краще: за даними опитування польської Masmi, приблизно третина українців володіє польською хоч на якомусь рівні. Ситуація зі знанням угорської, болгарської та німецької — помітно гірше. 

Тож перед українцями, що поїхали за кордон, постає питання, де вчити місцеву мову (або ж англійську, оскільки її розуміють у більшості європейських країн). 

Один із найменш складних варіантів — вчити самостійно у смартфоні. Тут в пригоді стане додаток Multilang від однойменної компанії, започаткованої ще 2017 року. Саме тоді у молодої команди із багатим досвідом в освіті зародилася ідея створити додаток для вивчення мови із максимальним залученням, методом флеш-карток. Користувачеві пропонують «колоду» карт із різними новими словами, яку можна перетасовувати, гортати, повторювати. У такий спосіб нові слова вивчати легко та швидко. 

Як вчити слова за допомогою Multilang

У додатку Multilang доступні для вивчення 12 мов. Серед них є українська, англійська та інші популярні європейські мови:

  • українська;
  • англійська;
  • польська;
  • німецька;
  • французька;
  • іспанська;
  • шведська;
  • італійська та інші. 

Як виглядає саме навчання? 

  • Спершу потрібно обрати мовну пару: свою рідну мову та мову, знання якої хочете підтягнути. Наприклад: «українська» – «польська» або ж «українська – англійська». 
  • Після цього потрібно зареєструватися у додатку (або ж залогінитись через Facebook чи Twitter-акаунт). Це потрібно для того, щоб ви мали змогу авторизуватися у свій обліковий засіб з інших пристроїв.
  • Після авторизації ви отримуєте доступ до нових слів та основних фраз, які знадобляться у спілкуванні. Їх можна вивчати у вигляді карток: на кожній написане слово, а також є аудіокнопка, щоб перевірити, як воно звучить. Слова подаються одразу із прикладами вживання, наприклад: 
  • Якщо ви вже вивчили слово, його значення та звучання, можна свайпнути картку вгору, і приступити до вивчення нового слова чи фрази. Якщо ж ви не певні щодо перекладу слова: достатньо натиснути на картку, і можна прочитати його переклад та приклад вжитку. 
  • Якщо ви хотіли б повторити слово пізніше, свайпніть картку вбік, і поверніться до вивчення слова пізніше. 

Усі набори слів розділені на тематики: «найпотрібніші слова», «оренда та заселення», «транспорт», «спілкування», «лікарня», «ресторан», «торговий центр», «навчання» і тому подібне. 

Тож користувач може обирати, в якій саме темі йому потрібно підтягнути словничок. Приміром, якщо за кілька днів він планує обирати житло для оренди, можна обрати тему — «оренда та заселення», якщо збирається піти по магазинах — «торговельний центр» і так далі. 

Ми спробували додаток і нам сподобалось

Ми протестували додаток і з його допомогою вивчили кілька десятків нових слів за день. Серед його плюсів:

  • Зрозумілий інтерфейс, в якому розбереться навіть дитина. 
  • Можливість налаштовувати темп навчання під себе: можна встановлювати собі нагадування, можна займатись саме тоді, коли є вільний час, можна навіть завантажити собі словничок на певну тему і займатись, коли немає інтернету. 
  • Можливість обирати для себе саме ту тему, яка наразі цікава або ж необхідна. 
  • Ненав’язливі підказки про те, як користуватися додатком. 
  • Підказки про те, як краще вчити нові слова, у вкладці «Методологія». Приміром, для того, щоб краще запам’ятати слово, автори додатка радять візуалізувати його в уяві якомога яскравіше, а також повторити про себе не менш ніж 5 разів. 
  • Гнучкі налаштування: від оформлення додатка і до швидкості відтворення аудіозапису правильної вимови слів. 
  • Статистика, яка дозволяє слідкувати за своїм прогресом вивчення мови у режимі реального часу. 

Основна перевага такого способу вивчення мови: можна вчитись буквально на ходу, у транспорті, в таксі, перед робочою зустріччю. Все, що потрібно: це смартфон та 10 хвилин вашого вільного часу. 

Тож, якщо ви хочете спробувати прокачати своє знання мови: завантажуйте Multilang, він вже доступний для Android та iOS-користувачів.

Також слідкуйте за новинами сервісу на Youtube-каналі.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук