«ПриватБанк» встановлює ринковий курс валютообміну. Це вбʼє «картковий туризм»

Читати на RU

З 6 липня «ПриватБанк» встановлює ринковий курс обміну валюти для безготівкових операцій. про це повідомляють в пресслужбі банку.

  • У першу чергу, це стосується курсів конвертації за картками:
    • зняття готівки та перекази в гривні в Україні з валютних карток,
    • всі види операцій за кордоном у валюті з використанням гривневих карток. 
  • Банк також встановлює єдині курси обміну валют для оплат картками та купівлі-продажу готівкової валюти у своїх відділеннях.

Що це означає

НБУ з 21 травня скасував верхній ліміт курсу продажу готівкової валюти банками і курсу конвертації гривні в іноземну валюту за їхніми картками за межами країни. Раніше максимум такого курсу становив зафіксований в перший день війни офіційний курс гривні плюс 10%, або 32,18 грн/$1. Водночас на «чорному» ринку, що виник на початку війни після заборони Нацбанку на продаж валюти, курс в останні дні досяг 37-38 грн/$1.

23 травня у «ПриватБанку» повідомили, що збережуть курс конвертації гривні в іноземну валюту за своїми картками за кордоном, який діяв до скасування Нацбанком обмежень на верхню межу такого курсу. До скасування обмежень у «ПриватБанку» заявлений курс конвертації становив 32,05 грн/$1. 

Це призвело до появи так званого «карткового туризму»: українці поповнювали картки в гривнях, а потім виїжджали до прикордонних регіонів, аби зняти кошти уже в валюті, зокрема в євро. Куплену таким чином валюту потім продавали дорожче на території України.

Відсьогодні така схема не працюватиме.

Нагадаємо, 20 травня НБУ дозволив банкам продавати валюту через каси та конвертувати кошти з гривневих карток за кордоном за довільним курсом. Водночас офіційний курс НБУ залишався фіксованим і значно нижчим. Скажімо, коли реальний курс в обмінниках сягав 38 грн за долар, зафіксований Нацбанком був на рівні 30 грн. Тобто всі, хто отримував валюту на картки (а це майже вс працівники сфери ІТ), мусили продавати її за офіційним фіксованим курсом, а купувати — за ринковим, втрачаючи гроші. Наразі це залишилось без змін.

Більш детально ми писали про це тут:

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук