Великий адронний колайдер запустять після перерви в три роки

Після трирічної перерви Великий адронний колайдер знову запустять. Він без перерв буде працювати чотири роки і допоможе дізнатися більше про темну матерію і бозон Хіггса, пише CNN.

Десять років тому Великий адронний колайдер, найпотужніший прискорювач елементарних частинок на Землі, довів існування субатомної частинки під назвою бозон Хігса. Вона вважалася основним будівельним блоком Всесвіту.

Зараз фізики з Європейської організації ядерних досліджень (CERN) на швейцарсько-французькому кордоні перезапускають колайдер, щоб детальніше дослідити бозон Хіггса та інші субатомні частинки і темної матерії.

Фото: CERN

Великий адронний колайдер у вигляді кільця завдовжки 27 кілометрів, розташований глибоко під Альпами. Він складається з надпровідних магнітів, охолоджених до -271,3°C, що є холоднішим, ніж космос. Він розганяє та зіштовхує елементарні частинки. Вчені можуть спостерігати за цим процесом і дізнаватися, з чого вони складаються.

Колайдер був закритий на три роки для обслуговування та модернізації. Тепер в CERN кажуть, що Великий адронний колайдер працюватиме цілодобово майже чотири роки. «Ми шукаємо відповіді на питання, пов’язані з темною матерією і чому бозон Хіггса такий легкий», – кажуть в CERN. Великий адронний колайдер будували з 1998 по 2008 рік на 100-метровій глибині під територіями Франції та Швейцарії.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук