Як каскадна ліквідація на ринку криптовалют вплине на фінтех-бізнес

Від початку 2022 року капіталізація ринку криптоактивів у липні знизилася на 59% – з $2,2 трлн до $899 млрд. А лідер ринку за обсягами капіталізації, BTC, станом на 5 липня сягнув позначки $20 319. Чи говорить це про початок чергової криптозими та якими будуть наслідки для фінтех-компаній? Розповідає СТО Wirex, голова Wirex R&D Руслан Колодяжний. 

Руслан Колодяжний, СТО Wirex

Ситуація на ринку: причини та наслідки

Обвал на крипторинку спричинений низкою факторів. По-перше, велике значення має війна в Україні, яка негативно впливає на макроекономіку. По-друге, за часів пандемії Covid-19 пільгові умови для кредитування наситили ринки грошима, частина з яких була зокрема вкладена в криптовалюти. Це все спричинило рекордну інфляцію у США, та як наслідок підвищення облікової ставки ФРС. Таким чином, вартість кредитів для бізнесу та людей стала вищою.

Ставка ФРС і стала поштовхом для інвесторів продавати ризикові активи та вкладати гроші у більш надійні та перевірені. До прикладу: раніше людина інвестувала $1000 в акції, які потім клала під заставу та брала кредит на нові активи. При розбудові подібної схеми, ймовірна вигода могла сягати $100 000. Єдиний нюанс: коли є потреба вивести первинну $1000, ринок скорочується непропорційно.  

Черговим поштовхом для обвалу крипторинку став крах екосистеми Terra (зокрема, нативного токена Luna та стейблкоїну UST) через відсутність забезпечення стейблкоїну. 

Наступний протокол, що також на межі банкрутства – Celsius Network. Власне, масовий розпродаж інших криптовалют спричинений блокуванням виводу коштів з платформи та високими доходами, які вона обіцяла клієнтам. Terra пропонували своїм користувачам заробити 20% річних на депозитах. Celsius були вже скромніші з пропозицією 18% річних в USD, аргументуючи привабливу винагороду наявністю нових механік трейдингу. Але у світі, де депозити або облігації на ринку дають не більше 2% річних, цифра 18% – ознака високих ризиків.

Чому сталося саме так?

Частково відповідь криється у stETH, він же – «обгорнутий Ethereum»: синтетичний коїн, який мав привʼязку 1:1 до ETH та використовувався для стейкінгу у протоколі Lido в екосистемі Celsius. stETH можна було покласти на депозит в Celsius і отримувати на нього відсотки. 

Усі ці чинники запустили каскад, або спіраль ліквідацій. Загалом цей процес побудований за принципами руйнування піраміди РЕПО. Така піраміда побудована шляхом перезакладання різних активів та отримання високих відсотків на них. У певний момент реальної застави у вигляді Ethereum у схемі стало замало, а активні виводи ліквідності тиснули продажами. 

Оскільки привʼязка «обгорнутого» ETH до класичного становила 1:1, навіть найменше відхилення від цього взаємозвʼязку могло спровокувати ліквідацію. Похибки у 7% для цього виявилося цілком достатньо. Користувачі почали виводити stETH та обмінювати його на Ethereum – так на Celsius запустилася ліквідація, наслідки якої відчули всі.

Чому все це відбувається саме зараз та які прогнози?

Окрім макроекономічних чинників та ситуації на ринку криптовалют, увімкнувся людський фактор. Не останню роль в якому відіграє страх інвесторів та активність щодо «виходу» з криптовалюти в стабільніші активи. Як зазначили вище, користувачі захотіли позбутися всього, природа чого їм незрозуміла. Тож, наряду зі справжніми «шиткоїнами» постраждали й відомі гравці, як BTC.

Загадувати, скільки монета втратить у капіталізації ще, справа неблагородна. Втім, є певна циклічність спадів, і наразі ринок сягнув максимуму циклу вартості BTC станом на 2017 рік. Взаємозвʼязок зі стадіями падіння також існує: попередній цикл мав збіг за часом з епохою популярності ICO. Теперішній цикл навіть довший, адже почався з корпоративних інвестицій, а тривав до DeFi-протоколів та поширення NFT.

Наслідки для компаній

Несприятлива макроекономічна ситуація зараз є такою не для всіх компаній ринку. Безумовно, червоний колір ринку свідчить про тренд для компаній на посилений контроль витрат. Одні призупиняють найм персоналу або скорочують штат (переважно, венчурні компанії). Інші заморожують окремі категорії витрат, некритичні для функціонування бізнесів. Ми особисто у Wirex перейшли до ширшого горизонту планування аби більше прогнозувати свій cashflow.

Загалом, організації роблять передкризовий аудит та звертають ще більше уваги на події, що наразі відбуваються. Наприклад, Y COMBINATOR розіслали листа по своїх компаніях для загального розуміння, як саме краще поводитися перед наступом кризи. Як і стейблкоїни, бізнеси зараз мають бути over-collatorised, аби гідно пройти через економічні випробування.

Водночас є перспектива розвитку для компаній, що опікуються транзакціями обміну криптовалют. Кожне суттєве коливання на ринку призводить до збільшення кількості транзакцій користувачів. Візьмемо до прикладу результати періоду 1.12.2021-01.06.2022 у Wirex. На графіку бачимо пряму кореляцію зниження рівня котування BTC до USD із підвищенням об’єму обмінних операцій серед користувачів майже у 4 рази. З цього можна зробити висновок, що попри «криптозиму» на ринку фінтех-компанії матимуть ґрунт для розвитку.

Що далі

Не зважаючи на те, що сьогодні стан ринку впевнено можна назвати ведмежим, саме такі струси зазвичай дають поштовх для розвитку. Спіраль ліквідації «шиткоінів» перетвориться на наступну спіраль розвитку, в якій зʼявляться нові інструменти регулювання ринку та нові важелі встановлення довіри до продуктів. Ризиковість нових продуктів не зникне, але знизиться. Вже не буде ставок на рівні 18-20%, 12-15% як максимум. Замість продуктів, які не витримають нинішнього землетрусу зʼявляться нові, стійкіші. Технологія розвинеться далі – на прикладі алгоритмічних стейблкоїнів зʼявляться міцніші алгоритми.  

Також, до ситуації з падінням курсу завжди можна поставитися як до сезонного розпродажу, коли гарні речі можна купити зі знижкою. Просто зараз, не дивлячись на фазу спаду, BTC активно торгується на біржі – люди розуміють, що в перспективі глобальна довіра до криптовалют змінить тенденцію ціноутворення і ринок знову стане «зеленим». 

Автор: Руслан Колодяжний, СТО Wirex

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук