Медицина, стрільба, амуніція — що варто підтягнути перед мобілізацією

1

Через військове вторгнення РФ, в Україні запровадили воєнний стан та загальну мобілізацію, яка передбачає, що всі військовозобов’язані громадяни рано чи пізно можуть стати до лав збройних сил. Але більшість мобілізованих — цивільні люди, які до війни не цікавились військовою справою і не мають ніякої додаткової підготовки.

Звичайно, таку підготовку обов’язково надають всім мобілізованим, але є багато людей, які хочуть пройти її ще до отримання повістки, щоб бути готовим до всього. В цьому матеріалі редакція AIN.UA зібрала курси, проходження яких у воєнний буде доречним як для цивільних, так і для військовозобов’язаних.

Медицина

Джерело: Червоний Хрест України

Медична підготовка у воєнний час — обов’язкове вміння, а отримати її значно простіше ніж будь-яку іншу. Цивільна медицина серйозно відрізняється від тактичної, яку вивчають військові, але почати потрібно саме з неї.

Стандартом тут є курси надання першої допомоги від Червоного Хреста України, який має сертифіковані 6-, 12- та 48-годинні програми, які коштують 500, 650 та 1600 гривень відповідно. Базово радимо пройти 12-годинний тренінг, а вже потім перейти до тактичної медицини. Зареєструватися можна за посиланням, або написати їм в соцмережах тут.

Джерело: За Майбутнє – For the Future

Оскільки тактична — це зовсім інші протоколи та ситуації, проходити її потрібно окремо. Курси такмеду є в багатьох волонтерських організаціях, і в більшості своїй вони майже однакові. Так, в одних ви будете тренуватися в полі й з повним спорядженням, максимально відіграючи реальний бій, а в інших просто відпрацюєте все в приміщені, проте загалом вам дадуть один й той самий матеріал.

Ми можемо порадити декілька центрів навчання: Центр Спеціальної Підготовки, MotoHelp, Всеукраїнська рада реанімації, КоЛеСо та За Майбутнє. На цих курсах вам розкажуть що має бути в аптечках IFAK, що таке алгоритм MARCH і як врятувати життя в умовах безпосередніх бойових дій.

Вогнева підготовка

Джерело: «Український Легіон»

Якщо просто шукати «Курси стрільби», то з’ясується, що в Україні досить багато клубів, тирів і полігонів, які пропонують за невеликі гроші постріляти в них. Проте в більшості своїй це базові курси, необхідні для отримання дозволу на зброю (такі, наприклад пропонує «Ібіс»), які не дають вогневої підготовки, а лише знайомлять вас з принципами правильного поводження зі зброєю.

Для реальної довійськової підготовки цивільна особа вже повинна мати дозвіл на зброю, бо інакше ніхто не має права давати їй до рук навіть рушницю, не кажучи вже про карабіни чи гвинтівки. В клубах при цьому радять шукати «приватні можливості постріляти».

Джерело: Школа снайперів «Дике поле»

Насправді найкращу вогневу підготовку (якщо у вас ще немає дозволу і власної зброї) дають в центрах підготовки збройних сил. Проте, якщо ви все-таки хоче мати певну базу і розуміння тактики бою, радимо звернутися в одну з цих організацій:

  • «Tor-Безпека», які проводять курси стрільби та курси медичної допомоги;
  • Школу снайперів «Дике поле», чиї сертифікати не мають не офіційного визнання з боку держави, але на практиці можуть бути аргументом при отриманні посади снайпера чи інструктора;
  • «Український легіон», де вчать правильно поводитися зі зброєю і діям в бойових умовах.

Амуніція

Джерела: Platsdarm, VELMET, topgunstore

Амуніція — це найскладніше питання в нашому переліку. По-перше, тут багато індивідуальних речей, які залежать від ваших особистих вподобань, ролі на полі бою та частини, де ви будете проходити службу. По-друге, все (або принаймні більшість) спорядження надає держава і просто немає потреби купувати за свої кошти броню, яка і так у вас буде.

Шлях, якого зараз дотримуються більшість мобілізованих, виглядає наступним чином: ще до мобілізації домовитися з друзями та родичами про підтримку в разі, якщо виникне необхідність в спорядженні, піти на службу, отримати амуніцію від держави й вже на місці вирішувати що саме необхідно докупити.

В соціальних мережах є безліч груп, де продається і купується військове спорядження: Барахолка Тактического Снаряжения, Армійський ринок Україна, Тактичне спорядження, Білий ринок тактичних товарів. Такими місцями можна і потрібно користуватися, оскільки б/у обвіс для автомата нічим не гірший за новий, проте часто дешевше.

Але модерація в таких групах часто навіть гірша за OLX і варто завжди пам’ятати про ризики зустрічі з шахраями: ніколи не надсилати гроші на перед, не відкривати підозрілі посилання і не давати банківські данні.

Спілкування з військкоматами

Джерело: ЗСУ

Навіть по отриманню повістки у військовозобов’язаного ще є час пройти всі додаткові курси. Як показує особистий досвід редакції AIN.UA, військкомати часто досить лояльно ставляться до призовника, який просить відстрочку для підвищення власної кваліфікації.

Фактично ви отримуєте нову повістку, в якій буде пізніша дата — наприклад, через тиждень. За цей час ви можете пройти курси медичної допомоги, отримати сертифікати з тактичної медицини та стрільби. Після цього ви можете надати їх призовній комісії та можливо отримати декілька різних варіантів проходження служби.

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук