Ілон Маск передумав купувати Twitter. Повна історія угоди, яка ще може відбутися

На початку квітня 2022 року стало відомо, що генеральний директор Tesla Ілон Маск володіє 9,2% акцій Twitter. Тоді ж мільярдер заявив, що хоче купити сервіс. Всього за три місяці Маск і Twitter встигли обговорити умови та укласти попередню домовленість про покупку компанії. Також за цей проміжок часу мільярдер встиг передумати й оголосити про розрив угоди.

В цьому матеріал редакція AIN.UA розповість історію угоди з покупки Twitter, яка, навіть попри небажання Ілона Маска, може все ще відбутися.

Маск став найбільшим акціонером Twitter

Звіт Securities and Exchange Commission)

На початку квітня 2022 року американська комісія з цінних паперів та бірж (Securities and Exchange Commission) розкрила інформацію про те, що Маск володіє 73,48 млн, або 9,2 % акцій Twitter. З таким пакетом Ілон Маск автоматично став найбільшим акціонером соціальної мережі, чиї акції на тлі цієї новини злетіли одразу на 26%.

І доки різні експерти (наприклад Wedbush Securities) почали передбачати, що Маск збільшуватиме свою частку в капіталі Twitter, щоб впливати на політику компанії, Ілон оголосив, що готовий викупити 100% Twitter за ціною $54,20 за акцію. Таким чином 100% акцій Twitter могли б обійтись йому в $43 млрд.

Угода про покупку Twitter

Вже в кінці квітня, тобто буквально протягом місяця з моменту, як стало відомо, що Маск володіє значною часткою акцій Twitter, мільярдер досягнув згоди з акціонерами сервісу про викуп компанії за $44 млрд.

Спершу не всі акціонери радісно прийняли пропозицію Маска продати сервіс йому, деякі навіть заявили, що цього не зроблять. Проте, рада директорів компанії рекомендувала акціонерам погодитись на пропозицію.

Угоду планувалося закрити до 24 жовтня, але з можливістю відтермінування на шість місяців через антимонопольний дозвіл або з інших причин. За умовами угоди сторони мають зобов’язання довести її до кінця. Якщо Маск не зможе отримати достатньо фінансування для завершення покупки, або Twitter прийме конкурентну пропозицію (чи інші акціонери відхилять угоду) винна у зриві сторона матиме заплатити потерпілій $1 млрд.

Призупинка угоди через ботів

В травні Маск несподівано заморозив угоду з Twitter одразу після того, як компанія заявила, що фальшиві або спам-акаунти становлять менше, ніж 5% користувачів.

«Угода з Twitter тимчасово призупинена, очікуючи подробиць, які підтверджують підрахунок того, що фейкові акаунти справді становлять менше, ніж 5% користувачів», — написав Маск.

Раніше у Twitter казали, що їх інформація про кількість фейкових облікових записів є «оцінкою», і що реальна кількість «може бути вищою, ніж її оцінили». А в кінці травня (паралельно з укладанням угоди про покупку) у звіті про прибутки компанія заявила, що протягом трьох років поспіль неправильно перерахувала кількість щоденних користувачів. Технічна помилка призвела до того, що компанія перебільшувала на 1,9 млн користувачів кожного кварталу.

В липні стало відомо, що сама угода знаходиться «під загрозою», оскільки команда Маска дійшла висновку, що дані Twitter про спам-акаунти неможливо перевірити. Крім того, ціна акцій Twitter різко впала з моменту його пропозиції про поглинання у квітні, створивши враження, що покупець може переплатити. 

Маск розриває угоду, Twitter йде до суду

8 липня Ілон Маск заявив, що хоче розірвати угоду про купівлю Twitter. Головною причиною адвокати мільярдера назвали те, що «Twitter не виконав своїх договірних зобов’язань», а саме не надав достовірної та повної інформації про кількість ботів на платформі.

«Твіттер не надав або відмовився надати цю інформацію. Іноді Twitter ігнорував запити пана Маска, іноді він відхиляв їх з причин, які здавалися невиправданими, а іноді він стверджував, що виконує, надаючи пану Маску неповну або непридатну інформацію», — заявив адвокат Skadden Arps Майк Рінглер, передає CNBC.

Рінглер також звинуватив у листі, що Twitter порушив угоду про злиття, оскільки вона нібито містить «суттєво неточні заяви». Це звинувачення ґрунтується на власному попередньому огляді спам-акаунтів на платформі Twitter, проведеному командою Маска.

Голова правління Twitter Брет Тейлор сказав, що компанія все ще прагне закрити угоду за погодженою ціною та планує подати судовий позов для забезпечення виконання угоди. І загалом Twitter має підстави намагатися змусити Маска виконувати його початкові умови. 

«Рада директорів Twitter має намір закрити угоду за ціною та умовами, які були погоджені з паном Маском, і планує подати до суду, щоб забезпечити дотримання угоди про злиття. Ми впевнені, що отримаємо перемогу в суді в Делавері», — написав Тейлор у Twitter.

Чим закінчиться покупка Twitter?

З огляду на заяви учасників угоди (Маска про її розрив і Twitter про наполягання на її завершенні) є чотири варіанти розвитку подій:

  1. Завершення угоди з виконанням всіх її умов (наполягає Twitter);
  2. Завершення угоди, проте за нижчою ціною, ніж було домовлено початково;
  3. Розрив угоди та виплата штрафу в $1 млрд з боку Маска;
  4. Розрив угоди та відмова від штрафу через доведений обман з боку Twitter, який ввів Маска в оману (наполягає Маск).

В разі розриву угоди Twitter все одно втратить позиції на ринку і вартість акцій і експерти очікують, що компанія буде боротися, щоб таки завершити угоду. Акції значно впали після того, як рада директорів оголосила, що прийняла його пропозицію купити компанію за $54,20 за акцію. У день цього оголошення акції завершили торговий день на рівні 51,70 долара за акцію, а станом на закриття ринку 8 липня акції Twitter становили $36,81.

Оскільки обидві сторони не планують відступати, найреалістичнішими виглядають варіанти 2 і 3 — завершення угоди, проте за нижчою ціною або розрив угоди та виплата штрафу в $1 млрд з боку Маска.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук