Вічна схема Понци. Як працюють та чим небезпечні проекти Move-to-earn

Ігор Перція, керуючий партнер Hypra.fund, написав для AIN.UA колонку, де розповів про проекти Move-to-Earn в часи Web3 та що варто очікувати від тренду, який, здається, зародився цієї весни.

Ігор Перція. Фото надане автором.

Розвиток будь-якої технології завжди відбувається досить хаотично: методом «проб та помилок». Але найголовніше — завжди від людських потреб. І тут неважливо, чи це космічна ракета, яку намагалися «навчити» повертатися назад і ставати багаторазовою, чи це смартфон, який спочатку був просто телефоном, потім додалась камера, інтернет, сенсорний екран, … став важливим об’єктом життя сучасної людини. 

Так було завжди. І сьогодні ми бачимо подібний розвиток Web 3.0, що поступово проникає в наше життя все більше. Питання: «наскільки?». Достатньо, щоб вже почати рахувати ваші кроки (і платити вам за це), дати вам на виховання оновлену версію «Тамагочі» (і платити вам за це) та навіть спонукати вас займатися сексом (і платити вам за це, але не в тому розумінні). Звучить гарно, правда? Але є нюанс. У цій колонці я спробую описати, що таке move-to-earn-проекти, яка їх важливість для розвитку Web 3.0 та чому до них є багато питань. 

З чого все почалося 

На початку 2021 року криптосвіт активно почав цікавитися play-to-earn (P2E) проектами. Головна суть — користувач отримує цифрові активи за виконання певних дій у якійсь грі. Найчастіше це пов’язано з різними NFT-об’єктами, які і слугують одночасно і монетизацією для розробників (бо користувач має придбати якісь об’єкт для початку/розвитку в грі), так і валютою. 

Дані платформи Playtoearn.net вказують, що найпопулярнішою грою є Axie Infinity, у якій вам потрібно розвивати NFT-створінь та змагатися з іншими гравцями. А за інформацією Dappradar.com, майже половина всіх активних криптогаманців у світі були підключенні хоча б до однієї P2E гри. Навіть встигли виділити окремий напрямок для таких проектів — GameFi (Game Finance). 

Проте лише іграми вже не обмежуються. Останнім часом з’являється все більше проектів нового формату — move-to-earn (M2E), що мають за мету пропагувати спорт в обмін на цифрові активи. Все просто: робиш фізичну активність — отримуєш за це токен. 

Найвідомішим таким проектом є Stepn. Додаток розробили в серпні 2021 року в австрійській фінтех-компанії Find Satoshi Lab двоє фахівців — Джеррі Хуан (Jerry Huang) та Ян Рон (Yawn Rong). Спочатку він працював на базі блокчейн-технології Solana, але зараз також є і на Binance Smart Chain. 

Працює це досить просто: користувачу потрібно придбати NFT кросівки за криптовалюту SOL. Наразі кросівки можна придбати приблизно за $100. Але ще у квітні, коли Stepn тільки поширював свою популярність, а крипторинок «тримався з останніх сил», мінімальна ціна за одну пару була $1200. Після отримання NFT, користувач потрапляє у досить знайомий простір бігового трекера. Достатньо просто нажати START і почати фізичну активність. У STENT дві криптовалюти — GST та GMT.

У жовтні 2021-го Stepn став першою мобільною грою, що отримав приз хакатону від Solana. Але тут важливо ще дізнатися чому. В описі переможців вказано, що Stepn отримує свою нагороду за те, що «змогли залучити до криптопростору мільйони людей, що до цього не цікавилися криптовалютами». Тому вже у січні проект залучив перші інвестиції — $5 млн від венчурних фондів, зокрема Sequoia Capital, Folius Ventures і Solana Capital. Окрім цього, проект вже встиг підписати контракт з виробником взуття Asics. 

За словами засновників, з моменту запуску минулого року додатком користуються близько трьох мільйонів активних користувачів на місяць. А велика частина користувачів відвідують додаток щодня. Це призвело до різкого зростання вартості токенів STEPN, при цьому обсяги торгів токенами управління GMT у певні дні перевищували обсяги BTC та ETH.

Щодо самого STEPN, то він скорочує комісію за торгівлю NFT на 6%, приносячи значний дохід компанії за дуже короткий проміжок часу — лише в останньому кварталі компанія отримала прибуток у розмірі $26 мільйонів і вже досягла оцінка деяких аналітиків більш ніж у $1 мільярд.

Але це лише один приклад з багатьох. Наприклад, існує також проект SEXN. Це проект, де вам платитимуть за заняття сексом. У грі два токена: SST – випущений у кількості 50 мільйонів і SOT – необмежений обсягами. Токен SOT спалюватиметься при підвищенні рівнів презервативів та іграшок, ремонті іграшок та інших діях. Сама ідея цікава та викликала різнопланові обговорення у користувачів. Хтось вірить у проект і біжить купувати віртуальні презервативи, а хтось жартує і чекає старту, щоб оцінити концепцію SEXN.

У чому тут «майбутнє»

Розробники STEPN вважають, що проект має стати «мостом» до Web3. І тут ми з вами згадуємо опис нагороди від Solana, який вже згадували вище. Так, головна ціль STEPN та інших подібних проектів полягає у тому, щоб цифрові фінанси та «інтернет майбутнього» входив у наше життя як можна швидше та глибше. 

Тобто насправді, подібні проекти потрібно розглядати як велику маркетингову історію, що закликає у екосистему криптовалют нових користувачів. З іншого боку — чому б і ні. Адже проекти отримують «безкоштовні» гроші у вигляді інвестицій від фондів, а фондам так само цікаво розвивати ще більше таких проектів. Адже кількість людей у криптопросторі неодмінно зростає. А це означає, що з’являються нові шляхи монетизацій і нові варіанти проектів.  

Простіше пояснити цей механізм на вже зрозумілих Uber, Glovo чи Bolt, які досі важко назвати прибутковими. Адже їх життєздатність та розвиток підтримуються завдяки інвесторам. Проте їх ціль більша, аніж просто стати прибутковими. Вони створюють нову інфраструктуру міст. 

Окей, але які є нюанси 

Як тільки з’явилися play/move-to-earn проекти їх одразу почали порівнювати зі схемою Понци. Схема Понци – це схема, в якій немає реального бізнесу, що приносить дохід, а кошти наступних вкладників просто виплачуються попереднім вкладникам. Ще тут необхідний елемент навмисного шахрайства, оскільки це шахрайство відрізняє її від звичайного нестійкого бізнесу. 

Вперше цю модель створив італієць Чарльз Понци, що на початку ХХ сторіччя створив «Компанію з обміну цінних паперів» (The Securities Exchange Company). Вона займалася арбітражними угодами. Компанія видавала боргові розписки, у яких зобов’язувалася виплатити на кожні отримані 1000 доларів 1500 доларів через 90 днів.

Схема довго не проіснувала і розвалилася вже через рік. Проте Понци встиг заробити: як і гроші, так і срок в тюрьмі. Але справа його живе і досі. Найвідомішим прикладом схеми Понци на пост-радянському просторі є МММ. Докладно розписувати про неї сенсу немає. 

Проте до чого тут крипто-проекти? Майже одразу, як move-to-earn проекти побачили світ, їх почали пов’язувати зі схемою Понці. Аналітики, експерти та і просто користувачі не могли знайти відповідь на запитання: «А де тут гроші?». Але, здається, розробники були готові до подібних закликів (або просто розуміють антикризові комунікації) і написали пост з поясненням, чому їх проект не є схемою. 

Якщо коротко, то ось три головні причини, чому ми можемо не вважати STEPN Понці-скамом:

  • Керована та міцна токеноміка. 

Понці рано чи пізно впаде через нестійку економічну модель, що лежить в його основі.

Зі свого боку, розробники STEPN намагаються зробити все, щоб проект можна було вважати довгостроковим. Першим очевидним способом є «обмежений» вхід у проект. Для реєстрації потрібен спеціальний код доступу, який дозволяє поступово пропускати нових користувачів і не допустити «навали».

Розробники також заохочують користувачів не переводити в готівку зароблені гроші (що призвело б до виснаження грошових резервів гри). Особлива увага приділяється поверненню грошей до внутрішньої екосистеми (звичайно, лутбоксами — як без них?), що допоможе монеті залишатися на високому рівні.

По-третє, STEPN вдвічі скорочуватиме кількість жетонів GMT кожні три роки. Ці заходи допомагають запобігти інфляції.

  • Додаток несе цінність. 

STEPN платить за те, що люди і так роблять кожного дня. За даними аналітиків Huobi, у 2020 році глобальна індустрія тренажерних залів оцінювалася в $96,7 млрд. Лише у США у 2017 році майже 60 мільйонів осіб займалися бігом. Дослідник Хьюго Хоу вважає, що Move to Earn може стати величезним ринком, і Stepn має всі шанси скористатися цією можливістю.

  • Авторитетні «адвокати»

Декілька перевірених криптовалютних бірж провели лістинг GMT. У світі криптовалют розміщення на відомих біржах — це як відзнака якості. Зрозуміло, що сам по собі лістинг монети не гарантує, що в майбутньому вона не буде схильною до скандалів (або повного падіння). Однак, сподіваємось, що авторитетні біржі дійсно роблять гарну перевірку перед розміщенням. 

Окрім цього, засновники Stepn є публічними та досить відомими людьми. Тут є схожість з венчурними інвестиціями, де великий відсоток успіху pre-seed проекту залежить від засновників. 

Але ризик є завжди

Найголовнішим страхом, щодо проекту є той момент, що одного разу STEPN стане настільки великим, що його токеноміку неможливо буде підтримувати. Якщо ви розглядаєте STEPN як можливість заробити, то у мене для вас погана новина — вже пізно. Великий ризик того, що ви просто не зможете повернути свої інвестиції у проект. 

Але якщо ви розглядаєте STEPN, як цікавий фітнес-досвід з залученням себе у Web 3.0 — то варто спробувати. Подібна модель тільки починає свій розвиток. Тому move-to-earn — це точно те, за чим варто слідкувати. І точно те, де ще буде багато цікавих проектів.  

Автор: Ігор Перція, керуючий партнер Hypra.fund.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук