Без досвіду та під час війни: як вперше увірватись на роботу в ІТ

Роман Апостол, CEO & co-founder Mate Academy, поділився порадами, як знайти першу роботу в ІТ-сфері, навіть попри війну.


Війна вплинула на трансформацію ІТ-галузі. Зарубіжні та українські компанії перестали наймати або розірвали контракти зі спеціалістами з росії та білорусі. Ті, хто працював на локальний ринок – через війну переживають складні часи. Навіть спеціалістам з досвідом непросто знайти роботу. 

За аналітикою DOU, кількість вакансій у ІТ зменшилась вдвічі, але попит серед кандидатів на цьому ринку тільки зростає. Щотижня ми отримуємо 2500+ заявок на навчання у Mate academy. Основний запит зміна професії та робота в індустрії, що вміє ефективно переживати кризи. Як було під час пандемії з ковідом, криз 2014 та 2008 років. 

Чи реально зараз знайти роботу? Звісно, реально. Просто складніше. Якщо у тебе класні знання, то навіть у кризовий період все вдасться.

Статистика працевлаштувань наших випускників стабільна – 90% від групи. З лютого цього року 230+ студентів отримали першу роботу в ІТ. І ця цифра збільшується постійно. Прямо зараз на фултаймі ми безкоштовно до працевлаштування навчаємо 550+ студентів. Питання віку і гендеру неважливе. Наймолодшому – 16 років, найстаршому – 54. Відсоток жінок – 40%, у порівнянні з 25% до війни.

Що робити тим, хто хоче працювати в ІТ, але без досвіду та боїться поступитись більш «скіллованим» у СV?

Зрозумій, що тобі цікаво в ІТ. У ІТ командах багато різних ролей, найбільш поширені серед них – дизайнер, розробник, тестувальник. Вони беруть безпосередню участь у розробці продукту на різних етапах. 

Як зрозуміти, яка професія в ІТ тобі підходить? Одразу спробувати ручками те, що здається цікавим та подобається найбільше. Наприклад, на платформі Mate є базові курси, які можна поклікати, погортати та зрозуміти, що твоє, а що – ні. Ти ніколи не станеш хорошим фахівцем у тому, що тобі не подобається. 

Сприймай відсутність досвіду – як виклик, який можна вирішити. Для старту в ІТ бекграунд не має значення. Моряк, лікар, бариста, священник, майстерка з манікюру, власник вугільного бізнесу, перекладач у шлюбному агентстві – наші випускники. Вони прийшли в Mate без досвіду, а зараз працевлаштовані в ІТ-компаніях та стабільно отримують зарплату. Середня з/п нашого випускника у перші 2 роки в IT: на старті – $700; через рік – $1300; через 2 роки – $1800.

Шаблону вимог на позицію junior у роботодавців немає. Працевлаштувавши 1800+ студентів, ми сформували стартовий junior’s skills-pack:

  • мати інтерес, мотивацію та бажання розвиватись в обраному напрямку;
  • бути готовим починати з найпростішого;
  • ідеально знати теорію, технології/інструменти;
  • мати портфоліо/мінімальний досвід/релевантний досвід (якісні курси це дадуть);
  • вміти себе продавати та бути наполегливим; 
  • виконуючи тестове – роби, що просять і трішки більше.

Є ще такі позиції, як trainee або intern. Тобто фахівець, який розпочинає з початкового рівня. Ми у Mate не розглядаємо ці варіанти для наших випускників. Майже всі вони йдуть на junior без комерційного досвіду та отримують зарплату.

Оціни, що у тебе з англійською. Рівень, на який очікують роботодавці для junior-позиції – upper-intermediate та вище. Якщо не знаєш власний рівень – пройди онлайн-тест та визначи. Якщо він виявиться недостатній – починай вчити. Англійська – м’яз, що потрібно регулярно тренувати, та вагомий + до CV. 

З 550+ студентів, яких ми навчаємо на фултаймі, 20% мають рівень бегінерів та елементерів, Pre-Inter-ів найбільше – 40%, Intermediate – 25%, Upper і Advanced – 15%. За потреби, студенти Mate можуть безкоштовно підтягнути англійську. За 4 місяці курсу прокачуємо їхні знання і вони комфортно почувають себе на співбесіді. 

Знайди ментора та вчись ефективно, а не задля диплому. Потрапити на курси – перший крок. Ефективне навчання = гарантоване працевлаштування. Теорія – добре, але практика – маст. Наша успішна модель: 20% теорії та 80% практики. Студентам непросто. Програма – складна. Але це дає результат. Освоївши її можна спокійно конкурувати з іншими junior-спецами на ринку.

Лупати сю скалу самому – малоефективно. Важливі не кількість годин, які ти пишеш код, а кількість ітерацій. Знайди наставника, який даватиме фідбек та перевірятиме код. У Mate – це ментори. Або ж домовся зі знайомим розробником, який живе програмуванням.  

Не бійся відмов – це нормальний процес пошуку роботи. Не чекай, щоб твоє резюме стало ідеальним. Ходи на співбесіди вже на останніх місяцях навчання, щоб розкачатись. Будь open-minded до критики та фідбеку. Після курсів нормально мати кілька відмов у роботі. Стався до цього позитивно. Будь системним, спілкуйся з рекрутерами, аналізуй відмови, що йшло так, а що ні. Ніколи не кажи “Нас цього не вчили” та не звинувачуй попередніх роботодавців. Це redflags. Інтерв’юєри приймають рішення не по CV, а по спілкуванню з тобою. Додатково раджу почитати книгу Start with No: The Negotiating Tools that the Pros Don’t Want You to Know. Для твоїх співбесід вона буде корисна.    

Так, під час війни знайти першу роботу в IT особливо важко. Так, будь готовий до конкуренції та кількох місяців безсонних ночей. Так, не отримати офер на першій співбесіді – нормально. Але коли твоя підготовка якісна – ти 100% знайдеш першу роботу в ІТ. На старті корисно отримати досвід як в продуктових, так і в аутсорсових компаніях. Головне – мати сильну мотивацію потрапити в індустрію. Перевірено нашими студентами, як за кризи ковіду, так і зараз – через виклики війни.  

Автор: Роман Апостол, CEO & co-founder Mate Academy

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук