Український «єдиноріг» AirSlate має офіс у РФ. І не планує його закривати

11

Від початку повномасштабної війни більше 1000 закордонних компаній залишили російський ринок. Багато українських бізнесів також пішли з РФ. Позиція зрозуміла: не можна працювати та сплачувати податки у країні, яка бомбить твою рідну землю і вбиває людей просто так. Але так зробили не всі.

Український AirSlate, що має великий офіс в Україні, оцінку в понад $1 млрд та інвестицій на $130+ млн, має офіс в Санкт-Петербурзі. І навіть після майже п’яти місяців війни компанія не планує звільняти місцевий персонал.

AIN.UA поговорив із керівництвом компанії, а також із її колишніми та теперішніми співробітниками про цю ситуацію.

Що це за компанія

AirSlate — доволі відомий український проект. У червні 2022 року компанія, яка раніше називалась PDFfiller, оголосила про черговий раунд інвестицій та стала єдинорогом. Вона працює над сервісом автоматизації робочих процесів, у неї більше 100 млн користувачів, 900 000 клієнтів, 5 офісів у різних країнах та штат у понад 900 людей. За період коронакризи проекту вдалося збільшити виручку на 65% та сумарно залучити $130 млн (разом з нинішнім раундом) від великих фондів, як от Morgan Stanley Expansion Capital, General Catalyst, HighSage Ventures, G Squared, UiPath Ventures та американського інвестфонду, що оперує в Україні — Horizon Capital.

Її заснували відомий інвестор Семен Дукач разом із своїм другом — підприємцем Вадимом Ясиновським, пізніше до команди засновників приєднався Борис Шахнович. Сервіс починався як софт для створення, редагування та підписів PDF-документів в онлайні, але згодом сильно розширив функції, від платежів до генерування документів та електронних підписів.

AirSlate та РФ

Із початком повномасштабної війни у багатьох українських співробітників AirSlate виникли до керівництва питання, які можна узагальнити як: чому компанія продовжує працювати в росії та платити там зарплати і податки? Нижче можна побачити приклади анонімних питань на Q&A від співробітників до керівництва після початку війни:

По запитаннях видно, що для багатьох співробітників ця тема була принциповою, аж до звільнення в разі, якщо компанія вирішить продовжити працювати в росії.

22 березня 2022 року співзасновники компанії Шахнович (СEO) та Ясиновський провели дзвінок із командою, де прокоментували ці питання. Під час колу (відео є в розпорядженні AIN.UA) вони озвучили наступні тези:

  • Компанія засуджує військову агресію росії і допомагає співробітникам з релокейтом, евакуацією, виплачує допомогу, зберігає зарплати тим, хто пішов в армію. Але водночас запроваджує заборону обговорювати публічно або на роботі «політичні» теми до кінця війни. Про це під час колу прямо сказав СEO. Питання на Q&A, пов’язані з російським офісом, він назвав неприємними і такими, що не відповідають культурі компанії.

«Усі спроби закликати менеджмент компанії публічно прийняти ту чи іншу позицію будуть відкинуті. Якщо вам важливо не те, що ви робите, а щоб у вашій компанії працювали політичні єдинодумці, і щоб компанія займалась просуванням політики, ви в неправильній компанії, і ви обрали неправильну кар’єру, вам потрібно звернутися до політичної партії, близької до ваших поглядів», — сказав Шахнович під час колу.

  • Компанія не збирається звільняти російських співробітників. Ті, кому така позиція не до вподоби, можуть звільнитися самі.

Така позиція компанії вочевидь не сподобалась багатьом співробітникам. Дискусію про це можна прочитати, приміром, на DOU, також це підтвердили AIN.UA кілька анонімних джерел.

«Певні «дзвіночки» вже були до мого переходу в іншу компанію, як-от після певного часу пошуків девопса в нашу команду пропонували розглянути кандидатуру з Москви, що в мене викликало значне обурення, відповів тоді, що я того точно не прийму. Вже хотів мати розмову з HR, як вони взагалі до того дійшли, але все затихло. І помітив, що загалом, є пласт людей лояльних до РФ, багато з HR-відділу», — розповідає співробітник, який вже кілька років у компанії не працює.

Інший співробітник, який працював у AirSlate до початку війни, підтвердив AIN.UA, що пішов саме через позицію керівництва з приводу російського офісу:

«Єдиною причиною звільнення стало те, що попри численні звернення співробітників на те, щоб офіс в росії закрили, Борис Шахнович і Вадим Ясиновський виступили перед компанією і заявили приблизно, що підтримують в першу чергу людей-співробітників як з України, так і з росії, тому звільняти росіян не будуть. А всі, хто із цим не згодний, мають працювати не в IT-компанії, а у політичній партії».

Є й співробітники, які вступилися за компанію: приміром, в обговоренні на DOU писали про «не зовсім конструктивний хейт» у бік компанії: адже вона заблокувала російських клієнтів, донатить на волонтерство, і допомагає співробітникам.

«В інформаційному просторі якось почав формуватись образ абсолютно ватної компанії. А це не так насправді», — говорить AIN.UA ще один співробітник.

AirSlate дійсно допомагає своїм співробітникам та направляє кошти на гуманітарні потреби: з початку війни ця цифра перевищила $2 млн, стверджують у компанії.

Що AirSlate планує робити

У компанії була і є російська юрособа ООО «СПБ ФИЛЛЕР». На 2021 рік її виручку оцінювали у 165,9 млн руб. За словами керівництва, зараз компанія перебуває на стадії закриття. Але це не означає, що співробітників у РФ більше не буде.

На звернення AIN.UA у компанії відповіли, що справді «є дуже невелика кількість розробників там (в росії), менше 2% від загального штату компанії». Всього у компанії зараз працює, за офіційними даними, 900 людей, тож 2% від цього — це трохи менше 20 співробітників. До початку повномасштабного вторгнення цифра була більша — до півсотні людей. За деякими свідченнями, частину російського офісу релокували в інші країни.

«Як компанія ми прийняли рішення обмежити свої зв’язки із російською федерацією, і наразі перебуваємо у процесі зупинки бізнес-операцій там», — заявили в компанії.

Але російських співробітників в AirSlate звільняти не будуть. Це принципова позиція компанії. Трохи більше десятка людей продовжать працювати у росії, сплачуючи там податки. Керівництво компанії певне, що «не всі росіяни однакові», звинувачувати російських співробітників не можна, а об’єм податків, сплачений у росії, не відповідає тому об’єму коштів, що компанія сплачує в Україні через податки, зарплати та допомогу.


Вже після звернення AIN.UA до AirSlate за коментарем, керівництво компанії провело ще один дзвінок з співробітниками. Їм знову нагадали про необхідність припинити будь-які дискусії про звільнення співробітників в рф та закриття офісу там.

Залишити коментар

Коментарі | 11

  • Той хто фінансує вбивства Українців має бути конфіскований і проданий з аукціону , всі гроші на потреби ЗСУ

  • Вчера на Q&A нам вообще сказали, что если кто-то поднимет тему русского офиса будет жестко наказан, а то, что коллеги с русского офиса могут поддерживать русскую армию этой же зарплатой Боря считает нормальным. В пример привел истребление евреев и войны в Израиле. Пишу это сообщение и не знаю чего ждать, возможно не просто уволят, а еще что-то

  • Я не верю, что на 140й день войны такое вообще может быть.

    AirSlate, вы что охуели?

  • Вот это реально крутая журналистика, а не тот пипец, что сегодня выдал Dou. Автор явно премию заслужил )

  • Я пришел в компанию недавно. И попал на первый Q&A митинг и был глубоко потрясен в хорошем смысле этого слова. CEO компании выступил за те ценности, которые лежат в основании здорового демократического общества. То, за что Украина борется сегодня. Это включает такие понятия как равноправие людей в независимости от цвета кожи, национальности, вероисповедания и т.п. Я сам этнически на 50% русский и на 50% украинец. И моя семья уже успела столкнуться с дискриминацией после начала войны с обеих сторон(со стороны россиян и украинцев) просто потому, что мы такой национальности. Люди желали мне смерти и моим близким просто потому, что мы родились в России, даже не поинтересовавшись нашим мнением о происходящем. Некоторые россияне просто отказались помогать моей семье, просто потому что у нас прямые корни из Украины. А мысли о справедливости коллективной ответственности уже исходят из уст даже моих близких друзей. Но после того, как я попал в эту компанию и узнал ее позицию, я понял, что в этом мире, возможно, еще не все потеряно. Что даже, несмотря на это колесо ненависти, которое раскрутили до такой силы, что его просто нельзя остановить, находятся люди, которые мыслят глобально и не поддаются эмоциям. Критика, которая идет в адрес компании, по моему скромному мнению, очень незаслуженная. Я видел, что ненависть и страх делают с людьми. Это очень сильные эмоции, которыми разные группы людей в прошлом использовали для манипуляции. Как показывает история, добром это никогда не заканчивалось. Я не думаю, что кому-нибудь из нас хотелось, чтобы нас судили не по нашим поступкам, а по действиям группы людей, к которой мы принадлежим. Конфуций когда-то сказал “Если ты ненавидишь – значит, тебя победили.” Смысл этих слов как никогда актуален сегодня. Желаю всем найти пройти через это страшное время и стать сильнее.

  • wow… this a feel good article if any of the business person are looking for assistance regarding there software development company. I found this site software development company.. young minds technology solutions is the company name for more details visit their site.
    https://www.ymtsindia.com/software-development-company

  • Як засновник та акціонер компанії, я підтримую співробітників AirSlate в Україні. Керівництво AirSlate, я закликаю вас негайно припинити діяльність що залишилася в Росії, без винятків, виправдань чи затримок!

Пошук