Супертелескоп «Джеймс Вебб» передав перші зображення глибокого космосу (фото)

Читати на RU

12 липня 2022 року космічне агентство NASA опубліковало перший знімок, який передав орбітальний телескоп «Джеймс Вебб».

Зображення NASA
  • Телескоп передав найточніше зображення об’єкту з дуже глибокого космосу, яке відоме історії. Це — фото галактичного кластеру SMACS 0723, на якому можна роздивитися купу деталей.
  • Знімок був знятий інфрачервоною камерою Near-Infrared Camera (NIRCam), і складається з багатьох зображень, зроблених на різних довжинах хвиль та скомбінованих. Знімок набагато перевищує можливості телескопа «Габбл» у інфрачервоному діапазоні.
  • На ньому ми можемо бачити, як скупчення SMACS 0723 виглядало 4,6 млрд років тому — і це показує, про наскільки глибокий космос йде мова. Комбінована маса цього галактичного кластеру працює як гравітаційна лінза, що збільшує зображення більш віддалених галактик. Завдяки NIRCam, можна роздивитися найдрібніші деталі цих галактик та їхні структурні елементи, які людство ніколи не бачило до того.
  • «Джеймс Вебб» шукає найдавніші галактики всесвіту, і вчені вже готуються отримувати та обробляти до того невідомі дані про маси, історію, структуру та вік таких галактик.
  • Пізніше NASA оприлюднить більше кольорових фото від «Джеймса Вебба». Завантажити зображення у гарній якості, щоби вповні його вивчити, можна звідси.

James Webb («Джеймс Вебб», JWST) названий на честь колишнього керівника NASA. Цю орбітальну обсерваторію створювали протягом багатьох років, вона обійшлася в астрономічні $10 млрд, а ще її називають наступницею легендарного «Габбла». Більше про нього можна прочитати тут:

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук