Рахунки ФОП за кордоном: особливості та ризики використання

У багатьох підприємців постало питання відкриття рахунку за кордоном. Це викликано внаслідок війни, зміни курсу валют стосовно гривні та обмежень у валютних розрахунках. Особливості та ризики використання таких рахунків розглянемо на прикладі ФОП на спрощеній системі оподаткування (3 група).

У темі допомагають розібратися юристи Trustme Law Firm — Ірина Сироїд та Роман Ткань, що спеціалізуються на супроводі господарської діяльності ІТ та інформаційного бізнесу.

Ірина Сироїд та Роман Ткань, юристи Trustme Law Firm

Банк або платіжна система: є різниця?

Фізичні особи-підприємці мають право відкривати рахунки у фінансових установах інших країн. Це передбачено статтею 2 закону «Про валюту та валютні операції». Аналогічна позиція викладена у податковій консультації № 100/ІПК/99-00-04-03-03-06 від 21.01.2022 року. 

Діяльність фінансових — надання однієї або декількох фінансових та суміжних з ними послуг. Відповідно до закону до фінустанов належать: банки, лізингові компанії, інвестиційні фонди, та інші юридичні особи. З банками все зрозуміло, ФОПи можуть відкривати там рахунки.

Як бути з Revolut, Paysera, Wise, яких часто називають «платіжними системами»?

Чи можна їх віднести до фінансових установ та користуватися їхніми послугами як ФОП? Revolut позиціонується як фінансово-технологічна компанія. Paysera — компанія, що надає послуги електронних платежів.  Wise — компанія з фінансових технологій. Які послуги можна  отримати — відкриття рахунків, переказ коштів, збір онлайн-платежів, зняття готівки, обмін валют тощо.

Отже, з юридичної точки зори, Revolut, Wise, Paysera можна віднести до фінансових установ. Оскільки кожна з перелічених компаній проводить операції з фінансовими активами. Всі надають можливість відкрити бізнес-рахунок, отримати віртуальну та фізичну картку. Але за інформацією Національного банку України,  Paysera є міжнародною платіжною системою. А позиція податкової не є визначеною.

Якщо зробити висновок — відкриття рахунків в іноземному банку ФОП дозволяється. Щодо Revolut, Paysera, Wise – відповідь неоднозначна. Все залежить від офіційного статусу чи інтерпретації такого статусу податковою — фінансова установа чи платіжна система. У другому випадку для ФОП 3 групи можуть виникати несприятливі податкові наслідки в Україні. Про це далі у статті. 

Повернення грошей на рахунки в Україні

За загальним правилом, отримані на закордонний рахунок кошти підлягають зарахуванню на рахунки ФОП у банках України. Перевести гроші в Україну потрібно протягом 365 календарних днів (правила встановлені постановою Правління НБУ № 5). З 05.04.2022 р. строк зменшено до 90 днів, це передбачено постановою Правління НБУ № 68. 

Дохід в іноземній валюті перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу. Датою отримання доходу ФОП-платника єдиного податку є дата надходження коштів у грошовій формі. Про це нам говорить п. 292.5 статті 292 Податкового кодексу. 

Розрахунок курсової різниці та включення такої курсової різниці до доходу платника єдиного податку не передбачено Податковим кодексом. Дохід оподатковується за стандартною ставкою єдиного податку 5 %, або пільговою на час війни − 2 %.

Які є виключення і коли зазначені правила не діють:

Отже, винятки стосуються ФОП, які надають послуги, передають права на торговельні марки чи патенти, чи проводять операції на суму до 400 000 гривень. Виключення встановлені Національним банком України, але податкова служба у своїх «свіжих» індивідуальних консультаціях ніяким чином їх не коментує.

Які є ризики для ФОП?

Розглянемо декілька варіантів:

  1. Валютний контроль в Україні розцінить, що ви не підпадаєте під виключення і зобов’язані перерахувати кошти на банківський рахунок в Україні — можна отримати штраф до 51 000 гривень.
  2. Ви відкрили не бізнес-рахунок, а звичайний, декларуєте отримані кошти в Україні — податкова може розцінити такі кошти як особисті, не пов’язані з підприємницькою діяльністю. Результат — обов’язок сплатити 18 % податку на доходи фізичних осіб та 1,5 % військового збору.
  3. Ви відкрили рахунок в міжнародній платіжній системі, задекларували кошти в Україні — податкова розцінює їх як електронні гроші.

«Електронні гроші − одиниці вартості, які зберігаються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу іншими особами, ніж особа, яка їх випускає, і є грошовим зобов’язанням цієї особи, що виконується в готівковій або безготівковій формі» (лист НБУ № 25-109/5294). 

Податкова служба України у своїх консультаціях не відносила операції з електронними грошима до готівкової або безготівкової форми розрахунків, оскільки це засіб проведення платежів в обмін на грошові кошти. Останні консультації були скасовані, тому на сьогодні позиція податкової залишається невизначеною.

Якщо все ж трактувати електронні гроші як негрошові розрахунки. Вони заборонені на спрощеній системі. В такому випадку — сплата 15 % єдиного податку та перехід на загальну систему оподаткування (18 % ПДФО, 1,5 % військовий збір, 22 % ЄСВ). Повернутися на спрощену систему можна через рік. 

Строки давності: 

  • За порушення валютного законодавства штраф накладається протягом шести місяців з дня виявлення порушення, але не пізніше ніж через три роки з дня його вчинення.
  • Податкові порушення можна виявити при проведенні перевірок (як планових, так і позапланових). Перевіряють діяльність ФОП за 3 останні роки. Але зважаючи на карантин та воєнний стан, діє мораторій на перевірки, а строки зупиняються. Тому складно передбачити, за який період буде перевірка. 

Висновки

Українські ФОП мають право відкривати рахунки за кордоном. І тут йде мова про рахунки саме у фінансових установах. Тому обов’язково варто це перевіряти. Від цього залежить, чи поширюється на вас валютний контроль. 

На податкові зобов’язання впливає:

  • статус коштів — звичайні чи електронні (другий випадок не допускається на спрощеній системі);
  • який рахунок відкрито для ФОП (бізнес-рахунок чи на загальних умовах) (якщо другий варіант — гроші оподаткують як особистий дохід).

Ми рекомендуємо відкривати рахунки саме у банках, які мають статус фінансових установ та відповідні ліцензії на діяльність. Це має бути бізнес-рахунок для підприємця. Тобто, розмежувати кошти на особистих рахунках, та ФОП. 

Рахунки у платіжних системах мають певні ризики, через невизначений статус Revolut, Paysera, Wise. Якщо податкова визначатиме їх платіжною системою, а кошти електронними грошима, це заборонено на спрощеній системі. 

Але можна отримати офіційну позицію податкової служби України. ФОП має право звернутися із запитом на індивідуальну податкову консультацію. Наша команда вже підготувала такий запит та очікує відповідь. Крім цього, ми відстежуємо роз’яснення та рекомендації контролюючих органів з питань використання «іноземних» рахунків. З радістю проконсультуємо та поділимося корисною інформацією. 

Автори: Ірина Сироїд та Роман Ткань, юристи Trustme Law Firm

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук