Перехід до Дія City: що зміниться для компанії та працівників

3

Коли IT-компанія переходить до режиму Дія City, багато чого змінюється у відносинах між нею та її працівниками. І просте оголошення «З серпня ми всі переходимо до Дія City» може призвести до негативу всередині команди. Іноді — до бажання звільнитися у частини спеціалістів. В основному це пов’язано з нерозумінням специфіки змін та недовірою до компанії як роботодавця.

Тим часом українські юристи напрацювали практичний досвід комунікацій з IT-командами компаній, які планують або вже переходять в Дія City. В основному це чесне пояснення вашим працівникам, що ж саме на них чекає після переходу компанії в новий режим. Деталі прояснює IT-адвокат, СЕО юркомпанії Tretten Lawyers, Максим Носарєв.

Максим Носарєв, фото надане автором

Три форми стосунків компанії з фахівцями в Дія City

Більшість українських IT-фахівців зараз працюють як ФОП. Вони вже добре розуміють цей механізм, звикли до допомоги компанії у веденні звітності і сплати податків, знають всі його підводні камені. Очікувано, коли їм пропонують змінити статус незалежного підприємця на невідомий для них статус гіг-контрактора, це лякає їх невідомістю та певною невизначеністю. 

Багато компаній через це стикнулися з супротивом персоналу, з бажанням звільнитися або залишитися в статусі ФОП.

В принципі, цілком законно буде і залишити особливо непохитним статус ФОП. Але далі ви зрозумієте і зможете пояснити вашій команді, чому це не так вже й вигідно для них.

Отже, «Дія City» передбачає, що компанія може співпрацювати з потрібними їй спеціалістами у трьох формах:

1. Найманий працівник. Цей статус дає фахівцеві всю повноту соціальної захищеності, пропоновану українським КЗпП.

З одного боку для компанії це не дуже вигідно. Обравши таку форму співробітництва, компанії доведеться дотримуватися всіх вимог законодавства про працю, яке вже давно застаріло і не відповідає потребам бізнесу. Потрібно буде вести кадровий облік, проводити передбачені законодавством індексації зарплати, слідкувати, щоб працівник вчасно йшов у відпустки тощо. Також додаткових адміністративних ресурсів потребуватиме введення ненормованого робочого дня і тим більше — робота вночі. А ці явища є досить поширеними для сучасного українського IT-бізнесу.

Разом з тим, можливість наймати працівників дає компанії більші шанси отримати якогось особливо примхливого і затребуваного фахівця. Крім парасольки з соціальної захищеності по КЗпП, це ще й максимально вигідний статус для майбутнього пенсійного забезпечення людини. Що теж може зіграти свою роль.

2. Статус ФОП. В порівнянні зі статусом гіг-контрактора фахівець залишиться менш соціально захищеним. До того ж ФОПи в IT переважно залишають в так званому «сірому» правовому полі.

Також зазвичай компанія допомагає вести бухгалтерію ФОП, який є її відносно постійним аутсорсером. Коли людина звільняється, і ФОП вже не потрібен, людині доведеться вирішувати це питання самотужки і за власні кошти. І якщо на етапі закриття щось піде не так: бухгалтер десь недоплатив податки, невчасно подав звітність — це вже буде проблемою фахівця, а не компанії.

3. Статус гіг-контрактора. Має ширший ряд соціальних гарантій в порівнянні з ФОП: заборона на дострокове розірвання контракту, оплачувана неконкуренція, бухгалтерію веде компанія, відпустки, лікарняні тощо.

Для компанії такий статус — можливість абсолютно чесно, не ховаючись за напівтонами, синонімами та прихованими формулюваннями зафіксувати в договорі все те, про що домовилися з фахівцем. До того ж він тепер зможе перебувати в офісі на законних підставах, не боячись перевірок Держпраці та інших контролюючих органів.

Що змінюється для компанії в стосунках з працівниками

1. За замовчуванням, вся інтелектуальна власність, яка була створена в рамках роботи компанії, належить компанії. Більше не потрібно укладати додаткових угод про це.

2. Момент неконкуренції для співробітників компанії тепер регулюється законом. Так, раніше ми теж укладали договори NCA. Але українське законодавство в цілому вважало їх дискримінуючими для працівників (заборона на вільний вибір місця праці), і було незрозуміло до кінця, як реагуватимуть на них суди.

Що змінюється для працівника в стосунках з компанією

1. Збільшується соціальна захищеність.

Якщо компанія обирає для себе формулу стосунків з командою на основі гіг-контрактів, то її співробітники отримують більшу захищеність, ніж коли вони були ФОПами. Люди часто погоджуються на менш вигідні для себе умови, щоб мати хоч якусь роботу. Тепер же до гіг-контрактів є чіткі вимоги закону. Наприклад, заборона на миттєве розірвання договору з боку компанії або обов’язок компенсувати матеріально, якщо виникає така потреба.

Якщо ж компанія вирішує співпрацювати офіційно з найманими працівниками, люди отримують всю повноту захисту по КЗпП, а він в Україні іноді аж занадто соціальний з точки зору бізнесу.

2. Питання неконкуренції чітко регулюються законом. Тепер ці положення договору не можуть виглядати як умовно «ні з ким і ніколи». У гіг-контракті має бути вказано: на які конкретно компанії та території розповсюджується заборона співпрацювати для спеціаліста після звільнення.

Мало того, якщо гіг-контрактор погоджується на ці положення в своєму договорі, компанія зобов’язана йому це компенсувати матеріально. І розмір цієї компенсації сторони мають погодити між собою. І навіть якщо компанія «продавить» і людина підпише невигідні для себе умови (компенсація дуже низька або взагалі без неї), такий договір втрачає свою юридичну силу.

Цей момент з неконкуренцією я оцінюю як дуже позитивний для обох сторін. Компанія отримує в даному питанні зрозумілу систему координат, визнану законом. А гіг-контрактор отримує за це додаткову оплату.

То про що саме і коли варто говорити з командою?

Менеджменту компанії і HR-спеціалістам варто розуміти все вищеперераховане та донести це до команди на етапі підготовки переходу до Дія City. Не ставте людей перед фактом в останній момент — є ризик втрати важливих для компанії спеціалістів. 

Якщо компанія вже має темплейти нових договорів або гіг-контрактів, є сенс показати їх вашій команді. Запропонуйте працівникам вивчити їх і внести пропозиції за потреби. Ставтеся з розумінням до занепокоєння ваших працівників, пов’язаного з переходом компанії до Дія City — і ваші справи будуть в порядку.

Автор: Максим Носарєв, СЕО юркомпанії Tretten Lawyers

Залишити коментар

Коментарі | 3

  • до ‘режиму’ Дія City – це пять) Режим – це все що треба знати про Дія City

  • >>За замовчуванням, вся інтелектуальна власність, яка була створена в рамках роботи компанії, належить компанії.

    Тобто тепер працівник нічого не може придумати і зробити щось для себе, вдома? Адже він це робить «в межах роботи компанії», бо як відрізнити дистанційну роботу, овертайми з дому і пет-проект…

  • > У гіг-контракті має бути вказано: на які конкретно компанії та території розповсюджується заборона співпрацювати для спеціаліста після звільнення

    Кріпацтво 2.0 ?
    Не можна працювати з ким зручно, камон.

Пошук