Дефіцит на ринку чіпів перетворився на надлишок. Що трапилось

За останні кілька місяців ринок чіпів зробив крутий розворот від дефіциту до надлишку в деяких галузях. Виробники смартфонів накопичували чіпи з 2020 року «про всяк випадок», однак інфляція змусила людей купляти менше електроніки. Тепер на складах виробників електроніки залишається величезний запас чіпів, які немає куди дівати. Редакція AIN.UA переклала матеріал Reuters про ситуацію на ринку чіпів. 


Пандемія і криза постачання товарів, спричинила дефіцит мікросхем, які потрібні для виробництва гаджетів. Однак з кінця травня ситуація змінилася. Глобальна інфляція і війна в Україні призвели до зменшення споживчих витрат, тому люди почали купляти менше смартфонів та комп’ютерів. 

Дефіцит мікросхем перетворився на перенасичення в деяких секторах, заставши ринок зненацька. Наприкінці червня компанія Micron Technology, яка виготовляє чіпи, заявила, що скоротить виробництво. Причина — різке падіння попиту.

Занепокоєння щодо зміни попиту галузі вдарили по акціях компаній, які роблять мікросхеми: індекс Philadelphia Semiconductor впав на 35%. Паніка щодо чіпів, яка виникла в час пандемії тільки погіршила ситуацію. Виробники смартфонів та ноутбуків накопичували резерви чіпів ніби покупці, які скуповували туалетний папір у супермаркетах напередодні карантину.

Раніше велика частина компаній намагалися замовляти чіпи максимально близько до моменту їх використання у виробництві. Так вони уникали надлишків на складах. Пандемія змінила цю стратегію в протилежну сторону.

Різка зміна на ринку чіпів нерівномірно вдарила по різних галузях. Великі постачальники мікросхем для виробників споживчої електроніки, особливо недорогих смартфонів, найбільше постраждають від спаду, сказав Трістан Герра, старший аналітик Baird з напівпровідників.

Для прикладу Nvidia, графічні чіпи якої використовуються для комп’ютерних ігор і майнінгу криптовалюти, може відчути вдвічі сильніший удар на фоні краху крипторинку. Найменше постраждали від перенасичення, – постачальники Apple, наприклад Taiwan Semiconductor Manufacturing. Адже попит на продукцію Apple, залишається високим. 

Виробники чіпів, що постачають автомобільну техніку та центри обробки даних, також процвітатимуть, сказав Герра, зазначивши незмінний попит. Деякі компанії «переобладнують» виробничі лінії, щоб виробляти більше чіпів для автомобілів і менше чіпів радіочастот, які потрібні для смартфонів. 

Керівники галузі та аналітики не можуть сказати, скільки зайвих мікросхем знаходиться на складах по всьому світу. Однак відомо, що запаси в першому кварталі досягли рекордного рівня в найбільших компаніях, що надають послуги з виробництва електроніки, сказав аналітик Jefferies Марк Ліпасіс. Попередній рекорд першого кварталу був зафіксований понад два десятиліття тому, безпосередньо перед тим, як луснула бульбашка доткома.

Виробники будуть використати чіпи на складах замість того, щоб купувати нові, і скасувати замовлення, попередив Ліпачіс. І хоча виробники автомобільних мікросхем наразі у безпеці, це може тривати недовго.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук