Міницифри працює над власним фінансовим сервісом (upd)

Читати на RU

Після виходу цієї новини на офіційному каналі Міністра цифрової трансформації Федорова вийшло спростування: свій власний необанк вони не роблять, мова скоріше про фінансові сервіси. В самій новині мова йде саме про це, але ми чимало разів використали слово «необанк» і «Дія банк», що може збити з пантелику. «Дія» не буде отримувати банківську ліцензію, робота ведеться саме над фінансовими сервісами.


В Україні може з’явитися фінансовий продукт, який розробляють в Міністерстві цифрової трансформації. Про це пише Forbes, посилаючись на свої джерела у Мінцифри.

  • В міністерстві планують створити платформу, до якої зможуть підключатись банки.
  • Як приклад, Таскомбанк Сергія Тігіпка, який став платформою для необанків sportbank та izibank. «Дія» банківська ліцензія не знадобиться, оскільки їх уже мають банки, які потенційно підключатимуться до платформи.
  • Ключова мета – роздати максимально можливу кількість карток для виплат соціальної допомоги й покращити гнучкість цього продукту.

В Мінцифри є претензії до того, як банки оновлюють функціонал, каже співрозмовник Forbes. Наприклад, були складнощі в доопрацюванні банками своїх програмних комплексів, коли уряд розширив можливості застосування карток «єПідтримка», дозволивши використовувати їх для оплати продуктів.

Створивши фінтех-платформу безпосередньо в «Дії», уряд зможе контролювати цільове використання коштів, продовжує співрозмовник. І розширити коло банків-партнерів за рахунок підключення невеликих гравців, для яких розробка власних програм – дороге задоволення. Їм дадуть API для підключення до інтерфейсу.

Ключовий недолік – розробка коштує $3–5 млн, оцінює інший співрозмовник, який є топменеджером одного з необанків. Він вважає проект безперспективним. За його словами, команда «Дії» має ще багато зробити для оцифрування чинних сервісів. І враховувати, що ступінь захисту для фінансових застосунків зовсім іншого рівня, ніж зараз є у «Дії».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук