Українці в Польщі можуть платити лише українські податки — BRDO

Читати на RU

Українці, які через повномасштабне вторгнення росії тимчасово проживають у Польщі, можуть продовжувати платити лише українські податки. Про це повідомив юрист, керівник сектору ICT при BRDO Ігор Самоходський. Звичайно, мова йде лише про оподаткування українських доходів. Наприклад, від бізнесу в Україні чи віддаленої роботи на українську компанію. Польські доходи оподатковуватимуться у Польщі.

Про що мова

Місце сплати податків залежить від країни резиденства підприємця. За загальним правилом воно визначається в залежності від місця проживання. Якщо ФОП перебуває на території Польщі менше 183 календарних днів, проблем із визначенням місця сплати податків немає – можна сміливо платити їх в Україні.

Але якщо ФОП не зможе протягом 183 днів повернутися в Україну, то виникає ситуація, коли і Україна і Польща вважатиме таку особу своїм резидентом. Україна виходитиме з того, що така особа зареєстрована як суб’єкт підприємницької діяльності в Україні, а Польща — що така особа постійно проживає на її території більше 183 днів. 

В такому випадку може виникнути суперечка щодо податкового резидентства такої особи, і ФОПу потрібно буде доводити, що центр його життєвих інтересів знаходиться саме в Україні. Докладніше ми писали про це тут.

У травні BRDO та IT-асоціація України звернулись до Уряду нашої держави та Міністерств фінансів Болгарії, Німеччини, Чехії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини з проханням не змінювати податкове резидентство біженців-підприємців, які опинилися в цих країнах. Днями отримали відповідь від центрального органу виконавчої влади Польщі.

В офіційному листі Міністерства фінансів Польщі зазначається, що українці можуть зберегти податкову резидентність України та не сплачувати податки в країні перебування. Звісно, мова не йде про доходи з джерел у Польщі. 

«Як основне правило, ми не виключаємо можливість збереження центру життєвих інтересів українців в України протягом війни», – йдеться в заяві Департаменту подоходного податку Міністерства фінансів Польщі.

Тобто Польща не намагатиметься тлумачити на свою користь питання визначення «центру життєвих інтересів» українців, навіть якщо вони будуть знаходиться у Польщі більше 183 днів, відмічають у BRDO.

«Це не тільки про податки, валюту і тд. Це про людей, які поїхали, але лишаються частиною робочої сили України. А значить і легше повернуться, – написав Самоходський. – Важливо поширити це серед українців, які віддалено працюють з Польщі. Не знаючи про це, вони можуть вийти з українських контрактів і знайти іншу роботу. Знаючи про цю опцію, вони лишаться українськими працівниками/ФОПами (залишившись в Польщі або переїхавши туди з інших країн)».

Що змінилося?

Нічого. Законодавство як Польщі, так і України в питанні визначення «центру життєвих інтересів» лишилися незмінними. Відповідний лист польського Міністерства фінансів є розʼясненням для українців, які опинилися на межі невизначеності. Він свідчить про те, що польська сторона не наполягатиме на тому, щоб українці переводити своє податкове резидентство з України або доводили, що саме на батьківщині знаходиться центр їх життєвих інтересів.

Чи дає це гарантію, що українці, які постійно проживають в Польщі, але отримують українські доходи, не будуть визнані податковими резидентами Польщі? Ні, кожен випадок індивідуальний. Але по суті це – крок на зустріч українським тимчасовим переселенцям, які мають намір повернутися до України після завершення війни.

“Як прийнято в юридичній професії – загальні коментарі не є керівництвом до дії. Кожен платник податків має аналізувати свою ситуацію і приймати рішення як діяти. Загалом польські колеги сказали, що після 183 днів перебування Польща може розглядати центр життєвих інтересів Українців як Україну. Це дає можливість платити податки і надалі лише в Україні, – пояснив в коментарі AIN.UA Ігор Самоходський.

Наразі мені невідомо про спеціальний механізм, який необхідно виконати для користування цим правом. Тобто, скоріш за все необхідні дії не вимагатимуться. Можливо в Польщі є механізм індивідуальних податкових консультацій, як в Україні. Але про це варто радитися з місцевими юристами. Реєстрація в Польщі точно необхідна, якщо ви знайшли роботу саме в Польщі”.

Українці, які працевлаштувались у Польщі або перенесли туди свій бізнес, мають сплачувати податки вже у бюджет Польщі. Для цього потрібно зареєструватися на новому місці. інструкцію, як це зробити, можна знайти за посиланням.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук