50 магазинів знищені або пограбовані: як «Алло» фіксує збитки

Голова ради директорів групи компаній «Алло» Дмитро Деревицький розповів, як мережа магазинів фіксує збитки від війни. З дозволу автора публікуємо його слова.

Тут і надалі фото з Facebook Дмитра

Окрім проблем із безпекою, попитом, логістикою та іншими, під час війни у підприємців виникає ще одна задача з зірочкою — фіксація збитків від дій країни-агресора та спроба їх відшкодування.

Ми в «Алло» це проходили ще у 2014, але зараз масштаби — національні. З наших магазинів близько 50 знищені, пограбовані мародерами або перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Ми вже зазнали збитків на сотні мільйонів гривень (суму уточнюємо), і далі цифра буде лише збільшуватися. Тому ми як ніхто сподіваємося, що все це не зійде росії з рук.

На жаль, простої та універсальної процедури запиту на репарації наразі для бізнесу немає. Це означає, що вам доведеться чимало робити власноруч і врахувати витрати на експертизи, адвокатські послуги тощо.

  • Головне — вчасно зробити фіксування руйнувань та збитків з фото та відео. У вас мають бути комісії, які проводять інвентаризацію і опис в містах, де бізнес постраждав.
  • Подача заяви в поліцію для фіксування кримінального правопорушення. Якщо є руйнування активів — ще в держслужбу з надзвичайних ситуацій.
  • Проведення експертизи. Якщо для фізичних осіб витрати на експертизу покриває держава, то для бізнесу — за свій кошт. Чим більше втрат, тим більше годин експертів буде витрачено та оплачено вами.
    • Кроки 1-3 треба робити швидко: наприклад, якщо власник постраждалого ТРЦ, де у вас був магазин, схоче зробити ремонт або знести його, фіксувати вам буде вже нічого.
  • Стягнення компенсацій. У «Алло» є декілька можливих сценаріїв, один із них: для початку отримати рішення українського суду, що вже має сформований підхід щодо вирішення позовів до держави-агресора про відшкодування.
  • Далі таке рішення має бути визнаним та виконаним закордоном на підставі міжнародних угод або принципу взаємності. Це дозволяє стягнути компенсацію за рахунок майна держави-агресора (активів компаній, що належать уряду), або майна осіб, пов’язаних з політичним режимом РФ.
  • Якого сприяння не вистачає і так постраждалому бізнесу?
    • З боку України: спрощення та зменшення процедур. Щоб доказувати очевидне було легше.
    • З боку інших країн: має бути простий механізм репарацій коштом арештованих активів, які будуть справедливо розподілені між усіма постраждалими.

Автор: Дмитро Деревицький, голова ради директорів групи компаній «Алло»

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук