Президент підписав закон, який скасовує збереження мобілізованим середнього заробітку

Читати на RU

15 липня 2022 року Президент Володимир Зеленський підписав закон № 2352-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин», який передбачає введення додаткових підстав для розірвання трудових договорів з працівниками. Зокрема, законом передбачено звільнення роботодавця від обов’язку збереження середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу.

Претензії до закону

Ще до підписання закону, 12 липня, на сайті президента України з’явилась петиція, з проханням повернути законопроекту для повторного розгляду. В петиції ґрунтовно пояснюються проблемні моменти законопроекту. Редакція AIN.UA звернулися до юристів Trustme Law Firm і ті підтвердили правильність трактування закону авторами петиції.

Зокрема означений закон вносить зміни до ч. 3 ст. 119 Кодексу законів про працю України. Якщо раніше цією нормою було передбачено збереження місця роботи, посади і середнього заробітку на підприємстві, в установі, організації незалежно від підпорядкування та форми власності за працівниками, призваними на строкову військову службу, то відтепер з тексту норми прибирається словосполучення «середній заробіток». Тобто за такими військовослужбовцями зберігається лише місце роботи і посада.

Відповідно гарантії на виплату середнього заробітку позбавляються і працівники, які під час проходження військової служби отримали поранення (інші ушкодження здоров’я) та перебувають на лікуванні у медичних закладах, а також ті, що потрапили у полон або визнані безвісно відсутніми, на яких поширюються гарантії, передбачені частиною третьою статті 119 Кодексу.

В статтю 9 Закону України «Про відпустки», яким врегульовано порядок обчислення стажу, що має право на щорічну відпустку будуть внесені зміни, які виключають зарахування до означеного стажу часу, коли за працівниками, призваними на строкову військову службу зберігалися місце роботи і посада на підприємстві.

Крім того, законом пропонується зменшити тривалість додаткової щорічної оплачуваної відпустки учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності, особам з інвалідністю внаслідок війни, статус яких визначено Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та іншим категоріям осіб, з 14 до 7 календарних днів.

«Небезпека запровадження означених законодавчих новацій полягає в суттєвому та непропорційному обмеженні прав людини в особливий період воєнного стану. Розуміючи це Головне юридичне управління апарату Верховної Ради України двічі надавало свої висновки (14.06.2022 та 01.07.2022) щодо законопроєкту та навіть пропонувало інші законні механізми досягнення мети, визначеної в пояснювальній записці, а саме вирішення проблем, які виникають на сьогодні в частині організації трудових відносин в умовах воєнного стану», — пояснюють автори петиції.

Закон вже оприлюднили й він почав діяти з 19 липня

Цей Закон набрав чинності 19 липня, оскільки ще 18 числа вже був опублікований в газеті «Голос України». А діяти він буде у період дії воєнного стану, та втратить чинність з дня припинення або скасування воєнного стану. Деякі юридичні видання вже радять керівникам «підготувати накази про припинення виплати середнього заробітку мобілізованим працівникам».

Скасувати дію вже підписаного та оприлюдненого закону простим шляхом неможливо. Можна підписати петицію, що привернути суспільну увагу до проблемних моментів. Проте змінити закон може лише Верховна Рада, проголосувавши новий законопроект, який скасує нововведення.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук