Кількість користувачів Instagram в Україні впала на 2,5 млн

Читати на RU

Через міграцію українців різко зменшилась кількість користувачів соцмереж в Україні. Instagram в Україні втратив майже 2,5 млн людей. Про це йдеться у новому дослідженні соцмереж, яке провела комунікаційна агенція plusone social impact.

  • Кількість українських юзерів Facebook зменшилась на 150 000 — до 15,6 млн.
  • Instagram обвалився одразу на 2,5 млн — до 13,2 млн користувачів.

Автори дослідження вважають, що такий контраст можна пояснити кількома причинами:

  1. Пропорційно більша кількість користувачів Instagram виїхала закордон;
  2. Українці стали менш активно користуватися Instagram (мережа зараховує користувачів, які були активними протягом 30 днів);
  3. Частково Facebook може по-іншому визначати географічну прив’язку користувача, ніж Instagram (наприклад, якщо людина виїхала до Польщі, то Facebook може зарахувати її до української аудиторії, а Instagram — вже до польської).
Інфографіка: plusone social impact

Протягом місяця з початку війни соцмережі отримали сплеск пошукових запитів. Якщо з середини 2020-го Instagram стабільно тримав друге місце після Facebook за частотою пошукових запитів, то після 24 лютого на короткий проміжок часу «ВКонтакте» вийшов на 2-ге місце.

Жителі окупованих ще у 2014 році територій України стали активніше звертатися до російської мережі, щоб дізнатися ситуацію на місцях. Крім того, українські активісти у перші дні війни намагалися через ВКонтакте донести правдиву інформацію про війну до росіян.

Дослідження провели без урахування Донецької та Луганської областей. Самопроголошена влада ДНР та ЛНР заблокували доступ до сервісів Meta — Facebook і Instagram, дотримуючись політики росії у цьому питанні.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук