Google, Apple та інші tech-гіганти скорочують найм. До чого тут війна в Україні 

Читати на RU

Google, Twitter, Apple, Tesla та інші технологічні гіганти один за одним оголошують про звільнення співробітників або припинення найму. Частина компаній кажуть, що в них усе в порядку, такі кроки роблять на випадок загострення кризи. Інші пояснюють, що війна в Україні та глобальна інфляція вже негативно відбилися на прибутках і доводиться оптимізувати витрати. 

Редакція AIN.UA зібрала все, що потрібно знати про скорочення найму у найбільших світових компаніях.

Snap

У травні генеральний директор Snap Еван Шпігель попередив співробітників, що компанія значно сповільнить найм до кінця року після того. Річ у тім, що у 2022 році дохід Snap не зможе рости так швидко, як це прогнозували раніше. Snap збирається найняти лише 500 людей цього року, хоча за попередній рік ця цифра складала 2000 нових співробітників.

«Як і багато компаній, ми продовжуємо стикатися зі зростанням інфляції та процентних ставок, проблемами в ланцюгах постачання та проблемами з робочою силою через війну в Україні тощо», — написав Шпігель у листі для співробітників.

Twitter 

Тоді ж генеральний директор Twitter Параг Агравал оголосив про низку великих змін у компанії. Вони включали звільнення одного з топ-менеджерів Кайвона Бейкпура та керівника відділу доходів Брюса Фолка. Компанія також призупинила частину найму та скоротила витрати в більшості сфер, хоча наразі не планує звільнень.

Тим часом триває епопея з придбанням Ілоном Маском Twitter. Всього за три місяці Маск і Twitter встигли обговорити умови та укласти попередню домовленість про покупку компанії. Також за цей проміжок часу мільярдер встиг передумати й оголосити про розрив угоди.

Netflix 

Також у травні інший гігант Netflix оголосив, що звільняє близько 150 співробітників і десятки підрядників після невтішного звіту про прибутки. Як і у випадку зі Snap, доходи компанії уповільнили ріст і вже не відповідають прогнозам. До того стрімінг скоротив 25 маркетингових посад, частина з яких працювали над Tudum. Це портал, який розповідає про залаштунки проектів Netflix. 

За останні кілька місяців від Netflix з’явилося багато невтішних новин. У першому кварталі цього року сервіс втрати 200 000 підписників, хоча очікував на їх збільшення до 2,5 мільйонів. Акції Netflix одразу впали на 26%. Це пов’язують із призупиненням роботи в РФ, яке сталося напередодні. Компанія прибрала додатки з місцевих App Store i Google Play.

Tesla

У червні Tesla повідомила, що звільняє 229 співробітників з команди Autopilot і закриває офіс у Сан-Матео. Це автоматична система допомоги водіння. Звільнення є частиною великого на 10%, про яке генеральний директор Tesla Ілон Маск оголосив раніше. Конкретних причин такого рішення Маск не пояснив, лише сказав, що має «погані передчуття щодо економіки».

У червні він заявив, що нові заводи Tesla в Німеччині та США «втрачають мільярди доларів» через нестачу акумуляторів і перебої в постачанні з Китаю. Мультимільярдер назвав заводи в Берліні та Остіні, штат Техас, «гігантськими грошовими печами», які потребують величезних витрат, проте випускають крихітну кількість автомобілів.

Klarna

Шведська фінтех-компанія Klarna також вирішила скоротити штат на 10%. Зараз у компанії близько 7000 співробітників , а 10-відсоткове скорочення означає, що доведеться звільнити близько 700 працівників.

Генеральний директор Klarna Себастьян Семятковскі повідомив про цю новину співробітникам у попередньо записаному відеозверненні, назвавши «війну в Україні, зміну споживчих настроїв, різке зростання інфляції, дуже нестабільний фондовий ринок і ймовірну рецесію» як причини скорочення.

Klarna вела переговори про залучення до $1 млрд за оцінкою в $30 млрд. Однак, переговори можуть принести тільки $500 млн. Гарантії, що угода відбудеться, немає. Інвестори оцінили Klarna в $15 млрд, що набагато менше, ніж компанія коштувала в середині 2021 року. Тоді ця цифра досягала $46 млрд.

Apple

Apple також пообіцяла сповільнити найм та витрати для деяких команд. Однак почне робити це з наступного року. Для деяких напрямків компанія не буде збільшувати чисельність персоналу у 2023 році, зазвичай корпорація наймає 5-10% співробітників щороку. 

Серед усіх гігантів Apple найкраще переживає кризу і навіть планує запускати нові проекти у 2023 році. Наприклад, гарнітуру для доповненої реальності. Уповільнення найму скоріше за все означає обережність компанії перед загостренням кризи, а не проблеми з доходами, як у решти компаній. 

Meta

У Meta справи йдуть набагато гірше. Meta скорочує найму нових працівників аж на 30%, а Цукерберг прогнозує один з найбільших спадів в історії компанії. Компанія збирається найняти лише 6000–7000 нових працівників замість запланованих 10 000. «В компанії, мабуть, є купа людей, які не повинні тут бути», — сказав Цукерберг під час зустрічі.

На фоні оптимістичного звіту про прибутки за перший квартал такі слова можуть виглядати дивно. Однак Цукерберг попередив, що війна в Україні негативно впливає на продажі. У Meta також заявили, що стримує свої плани витрат на рік у світлі гірших прогнозів щодо доходів.

Meta могла втратити частину доходу через блокування її платформ в РФ. Пізніше Facebook сам заблокував можливість показу реклами та монетизації для російських державних ЗМІ на всіх платформах.

Spotify

Під час презентації Spotify для інвесторів генеральний директор Даніель Ек розповів, що справи у компані йдуть добре. Він наголосив на зростанні кількості підписок і розвиток подкастингу. Але головний фінансовий директор Пол Фогель натякнув на те, що економічні умови можуть вплинути на персонал.

Spotify поки не звільняє співробітників, а лише сповільнює найм на 25%. Наприкінці 2021 року в Spotify працювало понад 6600 співробітників, що на 18% більше, ніж роком раніше. У березні Spotify зупинила роботу і закрила офіс у РФ. В компанії заявили, що до останнього не хотіли йти з ринку РФ. Спочатку так і було: скасували лише преміум-підписку.

Google 

Компанія оголосила про заморожування найму на роботу протягом двох тижнів. Згідно зі зверненням, компанія не згортатиме найм повністю, вона все ще шукатиме інженерів та інших критично важливих для себе спеціалістів. А команду закликає бути більш підприємницькою, працювати із більшим завзяттям та гострішим фокусом. Наскільки відчутним буде призупинення найму ми дізнаємося трохи згодом, саме для цього в компанії і беруть паузу. Причини такого рішення теж поки невідомі. 

До чого тут Україна

Через повномасштабне вторгнення РФ в Україну, багато компаній вирішили піти з ринку РФ, або змушені були зробити це під тиском санкцій. Для прикладу Google перемістила основну частину своїх співробітників з РФ і припинила комерційну діяльність в країні.

Netflix зупинила роботу на території РФ в березні. Сервіс не працює, а виробництво чотирьох оригінальних російських проектів зупинили. Apple також зупинила продаж своєї техніки в Росії. Вже перестали працювати власні канали компанії, окрім того, компанія закрила експорт товарів в РФ.

В РФ у всіх цих компаній був великий ринок. Втрати Apple від припинення продажів iPhone у РФ оцінили в близько $3 млн на день. На долю Apple припадало близько 15% продажів смартфонів у росії. А заборона Instagram і Facebook в Росії коштуватиме Meta майже 2 мільярдів доларів прибутку на рік. 

Окрім того, війна в Україні спричинила проблеми з ланцюжками постачання і відповідно ростом цін на сировину. До рекордно високого рівня зросли ціни на нікель і алюміній, через побоювання, що експорт від виробників в РФ може бути перерваний. Ціни на літій також зросли, більш ніж удвічі з кінця року, оскільки пропозиція не відповідала попиту.

Найбільша російська гірничодобувна компанія «Норнікель» виробляє близько 20% світових запасів нікелю, який використовується в акумуляторах для електромобілів. Tesla довелося підняти ціну на свій найдешевший седан Model 3 на 18% до $44 990 доларів США через проблеми з ланцюгом поставок. Це повпливало на продажі компанії. У другому кварталі Tesla створила 254 000 електромобілів у всьому світі, що майже на 18% менше, ніж за попередній період. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук