НБУ обмежив розрахунки за кордоном та p2p-перекази. Що робити волонтерам

21 липня 2022 року Національний банк України (НБУ) запровадив обмеження на переказ коштів за кордон або ж на рахунки людей (p2p). Деякі українські волонтери непокояться, що це нове правило може завадити і далі збирати гроші на обладнання для ЗСУ та допомоги українцям, що постраждали від війни. Адже і військове спорядження, й інші необхідні речі закупають часто саме за кордоном.

AIN.UA спитав у юристів та фінансових експертів, що означають нові правила НБУ, як вони діятимуть і що робити волонтерам.

Що запровадив НБУ

У нещодавньому рішенні регулятора:

  • зменшено щомісячний ліміт на p2p-перекази громадян за кордон із гривневих платіжних карток українських банків зі 100 000 грн (в еквіваленті) до 30 000 грн (в еквіваленті);
  • установлено щомісячний ліміт на розрахунки за кордоном з гривневих платіжних карток у 100 000 грн (в еквіваленті) з усіх рахунків клієнта в банку, відкритих у гривні.

Це рішення має запобігти відтоку грошей з України, але для волонтерів може означати певні ускладнення.

Що це означає для волонтерів

Деяких волонтерів, що закупають за кордоном техніку та обладнання, тобто оплачують покупки зі своїх карток або ж перекидають гроші людям за кордоном, це рішення збентежило.

Один із них анонімно розповів AIN.UA, що його команда не дуже розуміє, що зараз робити. Вони збирали кошти на українські картки, передавали гроші людині в Нідерландах через PayPal, яка вже там купляла для армії дрони-«мавіки». Тобто, фактично здійснювала той самий p2p-переказ, який зараз обмежили до 30 000 грн.

«Один такий дрон вартує близько $2400, так що не знаємо, що робити, і як тепер щось купляти за кордоном. Добре, що основне, що нам було потрібно прямо вже, ми встигли купити», — розповідає волонтер.

Сергій Стерненко розповів у Twitter, що не зміг купити коптер для ЗСУ через нові обмеження. І пожартував, що тепер можна оплатити його скріншотом заяви НБУ про те, що обмеження волонтерам не завадять:

Йдеться про роз’яснення НБУ про те, чому нові обмеження волонтерам не зашкодить. Регулятор нагадав, що:

  • ще на початку квітня 2022 року він запровадив правило (Постанова НБУ №68), за яким фізособи можуть купувати та перераховувати іноземну валюту для купівлі оборонних товарів за кордоном в рамках ліміту 400 000 грн;
  • до таких товарів зокрема належать: бронежилети, каски, шоломи, прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги тощо;
  • також в НБУ відзначили, що не встановлювали обмежень на перекази валюти з рахунків благодійних фондів або будь-яких інших юросіб, які закуповують волонтерську допомогу.

Але тут є нюанс. Як пояснює фінансовий консультант, засновник iPlan Любомир Остапів, ті правила, які застосовували до транскордонних переказів українські банки, по факту не завжди збігалися із правилами НБУ. Адже банки можуть вводити свої обмеження:

«По p2p-переказах офіційний ліміт може і був раніше 100 000 грн (йдеться про платежі загалом, а не волонтерку). Але де-факто ж, у багатьох банках, у тому ж monobank, він дорівнював 0, якщо відправляєш гроші з гривневої картки. Тепер, коли його знизили до 30 000 грн, думаю, що де-факто банки його дозволятимуть, тому що курс уже ринковий».

То що робити волонтерам

Остапів вважає, що «зради» тут немає, і для таких закупок радить платити по інвойсах шляхом SWIFT-переказів.

Подібний же метод рекомендує і Олеся Михайленко, радник юридичної фірми «Редкліфф Партнерз». Ось що мається на увазі:

«Певним чином це обмеження може вплинути на індивідуальних волонтерів, але тільки на тих, які закуповують техніку та ліки розплачуючись за них своїми особистими платіжними карточками.

Наприклад, якщо хтось з волонтерів подорожує до Європи, щоб купити там в магазині техніки коптер і платить за нього своєю банківською картою, то він не зможе заплатити більше 100 000 грн з банківських карт, виданих одним банком. Якщо в людини є картки двох банків, то вона зможе оплатити по 100 000 гривень з кожного банку, і так далі.

Звичайно, це неприємна зміна для індивідуальних волонтерів, яким потрібно сплачувати великі суми.

Тож що робити? Перш за все, можна використати картки з різних банків, таким чином збільшивши ліміт. По-друге, обмеження застосовується тільки до платежів карткою, але не до платежів на підставі виставленого інвойсу шляхом SWIFT-переказу.

В межах SWIFT-переказів НБУ дозволяє фізичним особам-волонтерам переказувати до 400 000 грн на місяць (підпункт 12 пункту 14 Постанови НБУ №18, в неї вносила зміни Постанова №68 — ред.). Таким чином, індивідуальний волонтер може провести закупку в постачальника, який виставить йому рахунок (а безліч європейських бізнесів можуть таке зробити), і в цьому випадку ліміт для переказу становитиме 400 000 гривень.

По-третє, ліміт 100 000 грн не стосується офіційно зареєстрованих благодійних фондів, тож індивідуальний волонтер може або передати кошти такому фонду, або скооперуватись з колегами і створити свій фонд для проведення закупок».

Правда, із фондами також є нюанс, адже фонд або громадська організація не можуть нічого купляти за кордоном, якщо в їхньому статуті немає пункту про міжнародну діяльність.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук