Український лікар із командою зробили бота, що допомагає визначити інсульт

Читати на RU

Український лікар-хірург Андрій Маранов разом із однодумцями запустили Telegram-бота Just save life, який допомагає визначити інсульт за зовнішніми ознаками. AIN.UA поспілкувався із Андрієм та розповідає про проект.

  • Андрій Маранов від початку війни — інструктор із тактичної медицини сектору оборони міста Києва. Також він займався стартапами із 3D-друку, 3D-сканування та доповненої реальності.
  • Ідея такого бота з’явилась у нього після випадку, коли Андрій був на стажуванні за кордоном, і в його матері (також лікаря) трапився інсульт. Через невчасно надану допомогу вона вижила, але стала інвалідом, із порушенням мовлення та паралізованою половиною тіла. Тож Андрій вирішив зробити дані про те, як розпізнати інсульт, максимально доступними та публічними.
  • Допомагала працювати над ботом команда комунікаційної кампанії «Гарантовано!» у межах проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я», що розповідає, як безкоштовно отримати невідкладну допомогу при інсульті.
  • На даний момент у боті доступні дані по українських лікарнях, які законтрактовані Національною службою здоров`я для надання допомоги при інсультах, а також матеріали про те, які ознаки інсульту, та що потрібно робити.
Скріншот із бота Just save life
  • Як пояснює Маранов, бот визначає геолокацію користувача і показує найближчі п’ять лікарень із інсультним відділенням. За допомогою бота можна в один клік обрати лікарню зі списку та зателефонувати напряму, попередити про пацієнта.
Інфографіка про ознаки інсульту, створена командою

«У ситуації, де можливий інсульт, основне — це розпізнати його, і якщо потрібна шпаргалка, у боті є інфографіка про його ознаки. Далі, надзвичайно важливе — довезти пацієнта і правильну лікарню, не в терапію, не в звичайну неврологію, а саме в інсультне відділення, що має потрібний тип лікування для даного пацієнта, обрати таку лікарню також можна за допомогою бота», — пояснює лікар.

Чому це важливо?

За офіційною статистикою, в Україні щороку стається 100 000-110 000 інсультів (понад третина з них — у людей працездатного віку), 30–40% хворих на інсульт помирають упродовж перших 30 днів і до 50% — протягом року від початку захворювання; лише близько 10% повертаються до повноцінного життя. Вчасне розпізнання інсульту та надання медичної допомоги напряму впливає на те, наскільки людина після нього відновиться.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук