Домінік Піоте покидає пост СEO UNIT.City. Як інноваційний парк працює в умовах війни

Як стало відомо AIN.UA, керівник UNIT.City останніх трьох років Домінік Піоте покинув свою посаду. Редакція запитала у партнера та фінансового директора UNIT.City Кирила Бондаря, чому так сталось, хто буде керувати інноваційним парком і як проект живе в умовах повномасштабного вторгнення.

Кирило Бондар. Фото тут і далі — UNIT.City.

Стало відомо, що Домінік Піоте покидає пост СEO UNIT.City, чому так сталось?

Домінік — один з потужних засновників FrenchTech в Кремнієвій долині, ми розуміли, що такий досвід потрібен в Україні. 3 роки тому, після довгих переговорів, Домінік погодився долучитись до команди UNIT.City та переїхати до Києва. За цей час він встиг зростити команду, привнести західну культуру та реалізувати десятки масштабних проєктів. Те, що Домінік залишає пост СEO — це скоріш технічні обставини. 

Справа в тому, що Домінік є громадянином США та Франції, незадовго до війни за посиленими рекомендаціями посольств цих країн, він прийняв рішення тимчасово залишити Україну. На той момент це було дійсно більше як перестраховка. Але після початку війни та її піврічної тривалості, повернення Домініка до України стає доволі складним питанням, а керувати інноваційним парком віддалено — не ефективна історія.

В умовах війни, коли фокус та бізнес-модель щодня потребують швидкої реакції та прийняття релевантних рішень — потрібно знаходитись фізично тут — в Україні, в нашому випадку — в UNIT.City. Тому, на жаль, як нам не прикро, Домінік Піоте більше не може виконувати обов’язки CEO інноваційного парку. Але він залишається в борді та продовжує віддалено працювати з UNIT.City на рівні консультацій та міжнародних партнерств. А після закінчення війни та перемоги України, повернемось до цього питання.

Хто замість нього?

Якщо взяти об’єктивно — є два головних кита, на яких стоїть інноваційний парк:

  • хард-інфраструктура — фізична реалізація парку згідно з поставленими цілями та графіком будівництва;
  • софт-інфраструктура — екосистема парку: ком’юніті, культура, освіта, бізнес-колаборації, партнерство, інвестиції, акселератори, івенти, мітапи, високоякісне та комфортне середовище.

Тому, щоб ефективно впровадити управління над кожним спектром, ми вирішили провести децентралізацію, та зосередити ключові питання на кожному напрямку окремо. Таким чином, ми створили Advisory Board UNIT.City, який буде включати і експертів за межами компанії та закордонних ринків. Мета сформованого борда UNIT.City — допомогти нам отримати нові знання та консалтинг для вирішення бізнес-завдань і дослідити нові можливості для розвитку інноваційного парку. До Advisory Board ввійшли: 

  • Кіс Сільверанг: генеральний директор компанії Basemark, що займається автоматичним програмним забезпеченням. Кіс є головою борду;
  • Рік Расмуссен – науковий співробітник Каліфорнійського університету в Берклі, директор центру підприємництва і технологій Sutardja, де відповідає за питання створення нових програм, орієнтованих на підприємництво і корпоративні інновації; 
  • Вже відомий нам Домінік Піоте;
  • Василь Хмельницький — український підприємець, засновник холдингової компанії UFuture і фонду K.FUND.

Без змін залишається топ-менеджмент парку: керівний партнер — Костянтин Євтушенко та я, Кирило Бондар, партнер і фінансовий директор UNIT.City.

Як змінився UNIT.City за час війни, в якому форматі працює інноваційний парк зараз?

Формат роботи парку взагалі не змінився, і бізнес-модель залишилась такою ж, як і до війни. UNIT.City працює в повному режимі, абсолютно вся інфраструктура задіяна в роботі. Проекти від яких ми відмовились — насамперед, це ті платформи, які ми фінансували самі, об’єктивно коштів стало менше, і пріоритетність змінилась. Але одночасно з цим ми знайшли нові можливості, активно працюємо над тим, щоб зробити реконфігурацію цих проєктів. Наприклад: Ucode IT academy, програма на даний час призупинена, але Міністерство Цифрової трансформації зробило лонч проекту IT-Generation, вважаємо, шо це дуже крута ініціатива і, щоб не тримати проєкт IT-академії в зупиненому стані, ми подали заявку на участь в програмі, і сподіваємось продовжити роботу нашої академії в новій колаборації.

Наступна історія NEST (безкоштовний акселератор для українських стартапів), ми призупинили його повну роботу з першого дня війни. Але зараз з’явилась програма Євросоюзу по підтримці українських стартапів, вона розрахована на 2 роки, на даний момент зі свого боку робимо все, щоб акселератор продовжив роботу в форматі цієї програми найближчим часом. Це дасть більше можливостей, як і для стартапів, так і додасть потужностей самій акселераційній програмі.
Тому загалом, є декілька проектів, які ми призупинили, але однозначно від них стратегічно не відмовляємось, шукаємо шляхи їх релончу з новими можливостями. Все інше залишається без змін. 

Ситуація з офісами зараз взагалі не дуже, більшість компаній відмовляються від них, яка ситуація зараз по UNIT.City? Який відсоток заповненості? Скільки резидентів вже повернулось?

З першого дня війни ми запровадили підвищені безпекові вимоги. Повністю одразу перекрили весь периметр службою безпеки парку. Облаштували три бомбосховища, та почали роботу в непередбачуваних умовах. В першу чергу ми прокомунікували з усіма резидентами, що UNIT.City залишається для них відкритим: можна було приїжджати до офісу, забирати речі, кому було потрібно — залишатись безпосередньо на території. 

Щодо оренди: кожному резиденту ми пішли на зустріч, ніяких примусових платежів, підібрали найгнучкіші умови для кожного. Хто не мав змоги платити орендних платежів, це взагалі не було проблемою. Нікого не позбавляли офісу та не розривали контракти. Навпаки для кожного індивідуально підбирали умови, щоб резиденти, думали перш за все за свою безпеку, а не за офісні простори та куди дівати речі і майно. Це було нашою першочергова задачею — максимальна безпека та постійна підтримка зв’язку з кожним резидентом. Це все допомогло тримати контрольовану ситуацію. Ми повністю відновили роботу 1 червня і на сьогодні більше 30% відсотків резидентів вже повернулось фізично до офлайн режиму та продовжують свою роботу в UNIT.City. Загальна вакантність на сьогоднішній день складає 18%, що при сьогоденних умовах, не є критичною.

Якщо брати досвід нашого парку, то компанії не відмовляються від своїх офісів, тому що, як правило офіс компанії — це обладнання, матеріали, особисті речі тощо. Так деякі компанії скоротили площі своїх офісів, але все одно залишають їх в UNIT.City. 

Повністю покинули наш парк тільки ті компанії, які зробили повний релокейт за кордон. В загальному відношенні, це 7% від всієї кількості резидентів. На сьогоднішній день ми бачимо позитивну динаміку повернення людей до робочих просторів. Тому за нашими прогнозами, в вересні очікуємо повернення більше 50% резидентів.

Ви будете продовжувати будівництво? Що у планах? Чи є якісь затримки?

Так, ми продовжуємо будівництво бізнес-кампусів та житла. Нещодавно, як раз закінчили будівництво кампусу В15 за кошти Європейського Інвестиційного банку та вже в нього заїхали нові резиденти. Наразі триває будівництво кампусу В04 та В06, а також першої черги житла, яку вже дуже скоро буде здано в експлуатацію, і з’являться перші мешканці UNIT.Home.

Затримка є, так як відновили роботи півтори місяці тому, але все абсолютно за графіком, всі вище наведені будівлі, будуть готові до кінця року. Також є проєкти, які ми призупинили. Наприклад: будівництво загальноосвітньої школи поки що зупинено на невизначений час.

Які подальші плани? Чи є прогноз по ринку, що буде відбуватись з офісною нерухомістю найближчим часом?

Країна не зупинилась, і бізнес також не зупинився, він продовжує працювати в надтяжких умовах. Наш пріоритет це ефективно продовжувати роботу UNIT.City задля того, щоб компанії, які знаходяться у нас, мали більше можливостей та могли розраховувати на надійного партнера, яким і є наш інноваційний парк. 

Якщо брати мій особистий прогноз по ринку, то думаю, що так як раніше вже ніколи буде. Війна стала каталізатором зміни багатьох процесів. Запит бізнесу точно зміниться з точки зору: безпеки, гнучкості робочих просторів, підвищеного комфорту, тощо. Зараз по ринку офісної нерухомості людям потрібно запропонувати набагато більшого і суттєвішого сервісу, ніж це було до війни. Тому в майбутньому лідерами будуть ті, хто слідує за трендами або створює їх. Якщо говорити конкретно — думаю, що після закінчення війни і нашої перемоги ринок різко відскочить вверх на 10-20% і потім буде зафіксоване помірне зростання.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук