Як обрати ігровий ноутбук у 2022 році?

Сучасні хороші ігрові ноутбуки досить потужні, щоб грати у найновіші та найвибагливіші ігри. Вони майже так само хороші, як й ігрові ПК, але при цьому достатньо компактні, щоб носити їх з собою куди завгодно (не беремо до уваги ультраналаштування графіки).

Ми говоримо про ті пристрої, де стоять багатоядерні процесори, високопродуктивні відеокарти та швидкі жорсткі диски NVMe. Не забуваймо також про оперативну пам’ять та екрани із надвисокою частотою оновлення.

За останні кілька років ігрові ноутбуки значно покращилися, насамперед завдяки розвитку технологій та мініатюрності компонентів – вони стали більш потужними та ефективними. Наприклад, графічні процесори від Nvidia. Оскільки всім відомо, що графічний процесор гріється набагато сильніше ніж центральний, і саме він вимагає робити зміни форми корпусу та системи охолодження. Крім того, тепер на ринок виходять графічні процесори Intel Arc, створюючи таку необхідну конкуренцію. Адже конкуренція – це двигун прогресу. Завдяки цим нововведенням ви можете придбати тонкі та легкі ігрові ноутбуки, які здатні запускати навіть графічно вибагливі ігри на високих налаштуваннях. Це чудова альтернатива вашому настільному ігровому ПК або консолі.

Пошук відповідного ігрового ноутбука для вас може бути складним. Раніше він був пов’язаний з компромісами: ви могли отримати легкий ноутбук з невеликою продуктивністю або потужну машину, яка, напевно, за розмірами не дуже відрізнялася від настільних систем.

Як же зараз ми вибираємо собі ноутбук?

Автономність роботи

Дивно, мабуть, починати саме з цього пункту, але сьогодні питання автономності стоїть на одному рівні із компонентами. Бо пограти в CS: GO і DOTA 2 можна і на офісному ноутбуці з відеокартою Intel Iris X. А що робити, коли потрібно працювати без мережі 5-7-9 годин? Раніше геймерські ноутбуки не могли похвалитися таким часом автономності. Нині ж завдяки технічному прогресу та софту, вони можуть працювати набагато довше ніж раніше. Звичайно не як купертинівські лептопи та нова лінійка ультрабуків Intel Evo, але теж дуже пристойно.

Графічний процесор

Найшвидша відеокарта, доступна в цей час для ноутбука — це Nvidia GeForce RTX 3080 Ti Max-Q. Вони та інші мобільні версії Max-Q працюють на повільніших частотах, ніж їхні повнорозмірні родичі. Це дає значну перевагу – знижує рівень шуму та нагріву і дозволяє їм вписуватися в тонкіші корпуси. Моделі класу RTX також прискорюють рендеринг з трасуванням променів та забезпечують згладжування з алгоритмами глибокого навчання (також відоме як DLSS). Якщо ваші улюблені ігри цього не потребують, цілком можна обійтися молодшою ​​Nvidia GTX 1660 Ti.

Особливість Max-Q полягає в тому, що використовуючи їх на базі технології Optimus, ми потребуємо перезавантажувати комп’ютер. Щоб переключатися між режимом навантаження на виділене графічне ядро ​​процесора і режимом енергозбереження, який використовує лише графічний процесор для прискорення, а не для промальовування екрана.

Який тут вихід? У 2020 році Nvidia випустила нове покоління своєї архітектури Max-Q – Advanced Optimus. Вона розумніша і краще працює з інтегрованим графічним процесором – перезавантаження вже не потрібно. Але Advanced Optimus вимагає внесення доопрацювань екосистему ноутбука, тому таких семплів зараз не багато.

Центральний процесор

Він відповідає за продуктивність загалом. Все більше і більше ігор класу AAA починають краще балансувати навантаження між ЦП та ГП, де це можливо. Оскільки складність у роботі гри зростає з покращенням графіки в них. Проте, у багатьох іграх, особливо в шутерах від першої особи, не використовується більш як чотири ядра. Тобто ядер потрібно небагато, але високопродуктивних. Тут добре проявили себе процесори від Intel, на старій 14-нанометровій архітектурі для високопродуктивних процесорів 10-го покоління (серія H).

Це дозволило компанії підвищити тактову частоту одноядерних процесорів у порівнянні з перевагами, які вона могла б отримати, перейшовши на компактніший техпроцес – Ice Lake, який призначений для підтримки більшої кількості ядер при меншому енергоспоживанні.

Нещодавно  Intel перейшла на 10-нм техпроцес Alder Lake для своїх процесорів 12-го покоління, який поєднує у собі продуктивні та енергоефективні ядра. Наразі процесори 12-го покоління складаються з двох частин – частина ядер є високопродуктивними (для важких завдань), частина енергоефективними (для повсякденних та офісних завдань).

Екран

Всі великі компанії збільшили свої флагманські показники до 1080p до 360 Гц, але для багатьох геймерів це не обов’язково: 240 Гц цілком має бути достатньо. Навіть 144 Гц підійде для багатьох людей, що не грають у шутери чи онлайн-ігри.

Також зараз можна помітити більше екранів 4K з частотою 120 Гц у флагманських моделях з розмірами 17 і 15 дюймів, а також безліч варіантів QHD (1440p) з частотою 165 Гц і 240 Гц. Але разом із показниками зростає і ціна – і ця переплата точно зайва.

Загалом ринок геймерських ноутбуків сильно змінився в порівнянні з тим же 2018 роком. Але добре, що він росте не дуже швидко – це дає нам можливість детально його вивчити.

І пам’ятаємо головне: для чого ми купуємо дорожчі та потужніші ноутбуки – для виведення вражень на новий рівень.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук