«Джеймс Вебб» проти «Габбла»: порівняйте їхні зображення

Нещодавно в мережу виклали перші кольорові зображення, які зробив супертелескоп «Джеймс Вебб» і вони перехоплюють подих. Новий телескоп називають наступником знаменитого «Габбла», який до цього був найбільшим і найсучаснішим телескопом. Видання The Next Web порівняло обидва апарати, щоб показати наскільки «Джеймс Вебб» більш технологічний та сучасний.

Ось три основні відмінності між двома телескопами, згідно з NASA:

  1. «Вебб» дивиться на Всесвіт в основному в інфрачервоному діапазоні, тоді як «Габбл» здебільшого вивчає його в оптичному та ультрафіолетовому випромінюванні. Це має велике значення, оскільки інфрачервоні зображення можуть «дивитися» крізь космічний пил і відкривати приховані об’єкти чи утворення.
  2. «Вебб» також має набагато більше дзеркало, ніж «Габбл». Ця більша площа збору світла означає, що він може бачити далі, ніж «Габбл».
  3. У той час як «Габбл» обертається навколо Землі на висоті 570 км, «Вебб» знаходиться набагато далі. Він летить в точці Лагранжа Земля-Сонце L2 , на відстані 1,5 млн кілометрів.

Ось як відрізняються зображення обох телескопів:

SMACS 0723. Це скупчення галактик у південному сузір’ї Волана, приблизно 5,12 мільярдів світлових років від нас.

Зліва: Габбл. Справа: Джеймс Вебб. Фото:  ESA/NASA/STSCI

Туманність Південне Кільце. Це хмара газу, що розширюється, оточує зірку, що вмирає. Її діаметр становить майже половину світлового року, і вона розташований на відстані приблизно 2 000 світлових років від Землі.

Зліва: Габбл. Справа: Джеймс Вебб. Фото:  ESA/NASA/STSCI

Квінтет Стефана. Квінтет Стефана – це група з п’яти галактик, розташованих у сузір’ї Пегаса за 290 млн світлових років від нас. Вона відома тим, що стала першою відомою компактною групою галактик, яку відкрили відкритою в 1877 році.

Зліва: Габбл. Справа: Джеймс Вебб. Фото:  ESA/NASA/STSCI

Туманність Кіля. Це одна з найбільших і найяскравіших туманностей на небі, розташована на відстані приблизно 7600 світлових років від нас. Тут розташовано багато масивних зірок, які в кілька разів перевищують Сонце.

Зверху: Габбл. Внизу: Джеймс Вебб. Фото:  ESA/NASA/STSCI

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук