DeepMind виявив структуру майже кожного відомого науці білка

Читати на RU

DeepMind випустив розширену базу даних із передбаченнями структури майже кожного білка, відомого науці, включаючи структури для рослин, бактерій, тварин та інших організмів. Як повідомляє The Verge, це може допомогти в лікуванні хвороб та розробці нових ліків.

Нові структури розширюють базу даних білків у 200 разів

У 2020 році DeepMind створив AlphaFold AI — програмне забезпечення, яке робило високоточні прогнози структур білків. Ця інформація може допомогти вченим зрозуміти, як працюють білки, що своєю чергою допоможе лікувати хвороби та розробляти ліки.

Вже влітку 2021 AlphaFold почав публічно оприлюднювати базу даних прогнозів, створену у співпраці з Європейською лабораторією молекулярної біології (EMBL). Цей початковий набір включав 98 відсотків усіх білків людини.

Нова публікація розширює базу даних AlphaFold більш ніж у 200 разів — від майже 1 млн структур до понад 200 млн, що може значно покращити наше розуміння біології.

Як використовують інформацію про структуру білків?

Інформація про білкові структури, спрогнозовані AlphaFold, вже широко використовуються дослідницькими групами по всьому світу. Їх цитують у дослідженнях на тему вакцини проти малярії та здоров’я медоносних бджіл. 

«Ми вважаємо, що AlphaFold є найбільш вагомим внеском штучного інтелекту в розвиток наукових знань на сьогоднішній день», — сказав Пушміт Колі, голова наукового відділу ШІ DeepMind.

Крім того, легкий доступ до передбачуваних білкових структур дає вченим поштовх для дослідницьких зусиль у всьому науковому середовищі, наприклад для тих, хто намагається зрозуміти, як складні процеси відбуваються в організмі або які молекули можна використовувати для боротьби з забрудненням.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук