Українець запустив благодійний DevOps-курс. Навчання — за донати для ЗСУ

Читати на RU

Володимир Мельник – співзасновник і технічний директор українського хмарного провайдера Tucha – вигадав оригінальний спосіб залучити українців до зборів на ЗСУ. Він запускає онлайн-курс з однієї з найконкурентніших на сьогодні ІТ-спеціальностей – DevOps. Курс орієнтований на початківців і доступний будь-кому з єдиною умовою: за кожне заняття треба задонатити нашим захисникам.

Як виникла ідея

Під час війни Tucha продовжує працювати та підтримувати армію. Один з проєктів, яким опікуються наразі, — збір коштів на позашляховик для підрозділу ППО, який знищуватиме ворожі гвинтокрили. Батарея вже тривалий час працює в секторі на Сході Україна та багато пересувається між Краматорськом, Бахмутом і Авдіївкою. На жаль, колісна техніка не витримує цих навантажень.

«Нашим захисникам дуже потрібен цей транспорт для виконання бойових завдань, адже допомагає швидко зайняти позицію, завдати удар та оперативно відійти на більш безпечну локацію. Також він сприятиме доставці спорядження, медикаментів тощо. Від наявності надійної машини залежить не лише успішне виконання бойових задач, а й життя наших воїнів», – пояснює Володимир Мельник.

Команда Tucha має чималий досвід в DevOps-галузі, які впроваджують у своїх у хмарних сервісах. Тому виникла ідея використати його для прискорення збору – а саме запустити курс, де за знання слухачі б платили донатами.

Що за курс

  • Курс присвячений DevOps-практикам, його слухачі зможуть дізнатися про хмарні обчислення, автоматизацію CI/CD-процесів, а також наочно побачити, як працює програмне забезпечення Docker, Kubernetes, Ansible, Git та інші інструменти.
  • Заняття проходитимуть щонайменше 1 раз на тиждень, а тривалість кожного складатиме від двох годин і більше. Планується щонайменше 7 таких занять.
    • Перше заняття Володимир присвятить вивченню Docker: не просто запуск готових контейнерів, а побудова образів, їх зберігання в репозиторіях і подальше використання.
    • Далі планує розглянути Kubernetes. Це широка тема, бо торкатимемося не лише його, а і деяких прикладних сервісів, які працюють в цій екосистемі.
    • Далі – Ansible: автоматизація CI-ланцюжків на прикладі GitLab.
    • Окремо про моніторинг роботи додатків, а також про вимірювання і забезпечення показників аптайму.
    • Далі слухачі заглиблюватимуться і в інші теми. Програма залежатиме від запиту аудиторії і може коригуватися відповідно.
  • Сума мінімального донату за 1 заняття складає 30 євро. Усі кошти за навчання студенти перераховуватимуть безпосередньо на рахунок одного з бійців, який він відкрив для збору на позашляховик.
  • Курси підійдуть як тим слухачам, які лише починають свій розвиток у DevOps-галузі, так і тим, хто вже має певний досвід роботі у цьому напрямі та бажає вдосконалити власні навички. Бажано, аби учасник мав мінімальні навички із забезпечення роботи веб-додатків (навіть створення оточення для роботи якогось WordPress – це вже норм) в екосистемі Linux, а також базовий досвід використання Docker, складання shell-сценаріїв (Bash цілком окей).
  • Курс стартує в кінці наступного тижня, точної дати поки не оголошували. Щоб приєднатися, варто просто написати Володимиру в Messenger.
  • Наразі вже долучилися 10 слухачів, які бажають отримати знання і заразом в такий спосіб допомогти нашим захисникам придбати транспорт. Як розповів Володимир редактору AIN.UA, він планує залучити до курсу ще стільки ж людей.

«Аби швидше наблизити закриття збору, буду вдячний, якщо ви також приєднаєтесь! Залучайтесь у будь-який зручний для себе спосіб: надсилайте довільну суму на рахунок збору, реєструйтесь на курси з DevOps-інженерії або поширюйте інформацію власними каналами серед тих, кому вона буде корисною», – закликав Мельник.

Чому це цікаво

Українці вигадують нетривіальні методи збирати кошти на ЗСУ та залучення співгромадян до активної допомоги захисникам. Якщо немає грошей, надають свою експертизу, як от Володимир, в обмін на донати. Експертиза – це те, за що спеціалісти беруть неабиякі гроші. Ось чому намір віддавати її безкоштовно за прямий донат бійцю, а не через рахунки своєї компанії – це чудова ідея.

Також варто згадати Teronlyfans, які вже зібрали мільйони гривень на нюдсах в інтернеті. Про те, як була заснована дана ініціатива, можна почитати по лінку нижче. А ще вас може зацікавити детальне інтервʼю про Teronlyfans англійською.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук