Чи може ФОП приймати гроші від клієнтів на Payoneer та Wise

Читати на RU

Чи можуть фізособи-підприємці (ФОПи) отримувати виплати від замовників на Payoneer та Wise-акаунти? На це питання відповів фінансовий консультант, співзасновник iPlan Любомир Остапів. З дозволу автора, AIN.UA наводить його основні тези нижче.

  • За словами Остапіва, з часу воєнного стана багато ФОПів цікавиться, а дехто вже почав використовувати бізнес-рахунки в Payoneer та Wise.
  • З одного боку, є валютні обмеження та позиція Державної податкової служби (ДПС) в тому, що так не можна робити: всю валютну виручку потрібно заводити на рахунки українських банків. Але, з іншого боку, як уточнює фінконсультант, є постанова Національного банку України, яка говорить про те, що ці обмеження не стосуються експорту послуг.

«Основний аргумент податківців: Wise чи Payoneer — це не банк, а електронні гроші, й люди на єдиній системі оподаткування не можуть їх використовувати. Контраргумент до цього: платіжні системи регулюються законодавством України, Wise не є платіжною системою, тож і визначення електронних грошей не стосуються таких розрахунків», — говорить він.

  • Якщо дивитись на Wise та подібні системи з точки зору здорового глузду, то це все ж таки рух коштів, а не якихось «квазігрошей». ФОПу можна приймати такі платежі, як вважає експерт. Що потрібно для цього робити:
    • відкрити бізнес-акаунт у Payoneer чи Wise;
    • приймати гроші на цей бізнес-акаунт за інвойсами чи договорами, із обов’язковим вказанням призначення платежу як оплати послуг;
    • як ФОП 3-ї групи, платити з них 5% податку та декларувати ці платежі.
  • Але є ризик, що після першого платежа на Wise та подібні системи податкова може анулювати користувачеві статус платника єдиного податку з 1-го числа місяця, наступного за звітнім періодом, коли ФОП отримав цей платіж. І тоді ФОП автоматично перейде на загальну систему оподаткування, із 18% податку на прибуток, 1,5% воєнного збору і таке інше.

Тож приймати платежі на ці акаунти можна, але слід зважати на ризик суперечки із податковою.

  • А якщо йдеться не про ФОП, а про фізособу, такі виплати розглядатимуться як доходи з іноземних джерел, тож з них платиться 18% податку на доходи фізосіб (ПДФО), 1,5% воєнного сбору та їх потрібно декларувати раз на рік.
Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук