Гнучкість, рутина, пошук однодумців: який робочий простір потрібен українцям зараз

Автор: Юлія Литвиненко, директорка мережі гнучких офісних просторів IWG в Україні

Віддалений чи гібридний формат роботи — далеко не новинка для українського бізнесу. Пандемія та сучасні офісні тренди уже давно зробили свою справу, завдяки чому значний відсоток бізнесу зміг переформатуватися в зручний для нього режим. 

Раніше ми говорили, що 72% офісних працівників віддадуть перевагу гібридній роботі та не готові повернутися в офіс, навіть якщо заробітну плату підвищать на 10%. Але яка ситуація зараз? Повномасштабна війна в Україні знищила всі плани та прогнози на майбутнє, тепер замість міжнародної статистики, ми створюємо нашу власну, індивідуальну, яку не можемо взяти ні від кого іншого. 

Чому нам потрібне місце для роботи?

За останні місяці ми всі зрозуміли — треба продовжувати працювати та запускати економіку країни. Незважаючи де ми працювали на початку війни, зараз більшість починає шукати комфортне місце для роботи. Хтось змінив місто, хтось район міста, а хтось країну, але ми всі поступово починаємо розуміти, офіс без офісу — це трішки більше, ніж коворкінг. 

І я зараз не кажу про вибагливість працівника, а саме про абсолютно нові потреби, які спровокувала війна. Covid-19, здається, був легким тренуванням перед дійсно складною ситуацією. Зараз ми розв’язуємо проблеми еміграції (зовнішньої та внутрішньої), безпеки, приналежності до тієї чи іншої спільноти, багато з нас поєднує роботу з волонтерством і переживає емоційну втому. Хоч розв’язання питання робочого простору не є панацеєю від усіх проблем, але є декілька факторів, які по-особливому допомагають у даній ситуації.

Пошук ком’юніті

В першу чергу, ми повинні шукати не просто комфортний простір для роботи, а справжнє ком’юніті, яке може стати довгостроковою частиною нашого життя. У роботі без офісу це особливо важливо. Навіть якщо приходимо у коворкінг, ми хочемо не тільки попрацювати, але й знайти однодумців. Саме тому мені більше подобається слово «бізнес-клуб», яке ми використовуємо для наших локацій — працювати в комфорті, мати можливість власного простору для проведення зустрічей, але водночас зустріти нових людей, і, можливо, потенційних замовників чи партнерів. 

Питання віддаленої роботи зараз набагато глибше, особливо, коли для багатьох людей — це не вибір, а необхідність. Хтось звик до офісного життя, але повинен змінювати свій формат роботи. Ми не хочемо залишатися одні, хочемо відчувати нашу приналежність до чогось більшого, саме в цьому нам потрібен робочий простір, який допоможе сформувати ціннісні зв’язки з новим оточенням.

Вибір гнучкості

Наразі гнучкість в роботі — не розкіш, а базова потреба. Чи можемо ми запланувати щось наперед так, щоб стовідсотково бути впевненими у нашому рішенні? Тепер кожен з нас потребує більше варіантів, не просто щоб підвищити рівень життя чи продуктивність, але і відчувати себе у безпеці.

Мати змогу працювати на різних локаціях, якщо раптом доведеться переїхати в іншу квартиру чи транспорт перестав працювати, мати доступ до інших просторів в різних містах чи навіть країнах. У час, коли нам треба приймати скільки непростих рішень, ми хочемо мати хоч іноді просту відповідь на питання: «де працювати?».

Для Regus і Spaces ця тема завжди була актуальною, хоча й для зовсім інших ситуацій. Раніше ми говорили про відрядження, воркейшн і тимчасову зміну локації, зараз акцентуємо на факторі безпеки та стабільності — у вас завжди є місце де працювати завдяки доступу до багатьох локацій.

Створення рутини

Все більше ми звертаємо увагу на наш емоційний стан. Навіть найсильніші люди зараз не можуть ігнорувати події, які відбуваються в Україні. Одне з важливих правил психології для полегшення нестабільного стану — створення власної рутини. У багатьох з нас вона повністю знищена та не може повернутися до попереднього стану. Тому єдиний вихід з ситуації для комфортної безофісної роботи — створити нову.

Сумуєте за офісом, але команда розкидана по різних куточках країни? У вас є можливість хоч трохи наблизитися до минулого життя — знайти новий робочий простір, познайомитися з працівниками, обрати улюблену чашку та місце для роботи, постаратися приходити в однаковий час. Такі невеличкі зрозумілі дії створюють приємний ефект «нормальності» для нашої психіки. 

Офіси «все»?

Тоді постають зрозумілі питання: «Офіси “все”»? Ми ніколи більше не повернемося до звичної рутини?» 

Зараз не існує одного правильного шляху для ведення бізнесу. Офіси безперечно залишаються у нашому житті. Вони стають сучаснішими, персоналізованими та гнучкими. Ба більше, я впевнена, що 2022 рік стане важливим роком у їхньому розвитку саме в Україні.

Правильно вибудуваний процес гібридної роботи офісу закриє питання продуктивності, емоційного здоров’я, еміграції та адаптації до нового життя. Робота в зонах бізнес-клубу стане не тільки альтернативним варіантом для фрілансерів чи віддалених працівників, але і вдалим доповненням для компаній, які продовжуватимуть працювати в офісі та поступового переформатують свій робочий процес. Головне правило українських підприємців — здоровий баланс і відкритість до змін.

Яке майбутнє на нас очікує?

Звичайно, нам усім хочеться заглянути в майбутнє та побачити, що далі. Хочеться дізнатися про перемогу, повернення до нашого звичного життя. Але зараз краще концентруватися не на прогнозах, а на спільній місії — формувати ком’юніті справжніх українських підприємців, які вірять не просто у перемогу, а в яскраве відродження та зростання української економіки та бізнесу. Україна переможе, а наша задача — продовжувати працювати та показувати всьому світу, що, незважаючи ні на що, нас не зупинити. 

Довідка про IWG

IWG plc — холдинг компаній, який об’єднує провідні бренди-орендодавці офісних приміщень. На сьогодні мережа IWG plc в Україні представлена двома брендами — Regus і Spaces.

Regus — це оренда офісів з меблями на довготривалий чи помісячний термін, які оформлені в сучасному дизайні. Саме тут команди будь-яких розмірів можуть зосередитися на роботі, налагодити співпрацю та бути максимально ефективними.

Офісні приміщення Regus можна знайти в 12 бізнес-центрах: Horizon Office Towers, Kyiv Podil, Gulliver, Horizon Park Business Center, Podil Heritage, IQ Business Center, Silver Breeze, Forum West Side, Avenue 53 та «Володимирський», «LUWR» та KIVSH.

Spaces — це креативний простір, створений для підприємців, стартапів та інноваторів у своїй сфері. Офіси з меблями та переговорні кімнати на гнучких умовах дозволяють проводити динамічні зустрічі, знаходити однодумців і натхнення, не відволікаючись від роботи.

Spaces представлений у Києві та Львові: Kyiv Maydan Plaza та LvivTech.City.

Резиденти Regus і Spaces отримують повністю підготовану офісну інфраструктуру, готову до використання, й адміністративну підтримку менеджерів з ресепшн, можливість працювати у зоні бізнес-клубу, доступ до коворкінгу та кімнат переговорів, звукоізольованих кімнат для дзвінків і зон для кави та роботи з документами у будь-якій з 4000 локацій по всьому світі.

Працюйте звідусіль! Постійні резиденти мають можливість скористатися будь-яким бізнес-центром мережі Regus та Spaces у світі та в Україні. Знайти та забронювати необхідне приміщення можна через мобільний додаток MyRegus.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук