Засновник Goodex продав польську частину бізнесу

Читати на RU

Владислав Савченко продав свій стартап з доставки їжі Goodex в Польщі, який раніше називався Foodex. В Україні компанія закрилася у квітні, бо не пережила повномасштабну війну та кризу. Про це Савченко написав у Facebook.

Підприємець каже, що останній рік проект жив на дві країни – з філіями в Києві та польському Бидгощі. В український бізнес інвестовано близько $4 млн. Польському знадобилося вчетверо менше, щоб за неповний рік отримати €2 млн виторгу та дійти до самоокупності.

«Це виглядало непоганим моментом, щоб вийти. Нові власники поки що будуть розвивати компанію під брендом Foodex24.pl, їм ще доведеться певний час досліджувати ту кількість технологій та ноу-хау, які ми створили і в них це займе ще певну кількість часу», – каже підприємець.

В Польщі Goodex придбали засновники мережі Best Market – емігранти з Кіровоградщини Роман та Сергій Колєсніки. Брати перебралися до Польщі в середині 2010-х і з часом почали торгувати українськими продуктами. Фішка Best Market – великий вибір в’яленої риби. Наразі Колєсніки мають службу доставки та п’ять звичайних магазинів у Варшаві, Кракові, Катовіце та Лодзі.

Суму угоди учасники не розкривають. Більше, ніж інвестував, але менше $5 млн – каже Савченко у коментарі для Forbes. Чи залишися він «у плюсі»? Так, якщо рахувати лише польський бізнес. В Україні Goodex зростав не так швидко – до нападу росії вийшов на $8 млн річного виторгу, але все ще не окупався.

20 квітня 2022 року стало відомо, що онлайн-магазин продуктів Goodex більше не працює. Зупинка проекту Goodex безпосередньо пов’язана з війною: здійснювати логістику під час бойових дій було небезпечно і в принципі неможливо. Закуповувати товари та працювати з постачальниками також, оскільки зупинилися всі оптові бази, виробники, дистриб’ютори.

Вдалось зберегти лише IT-команду, говорить засновник Goodex: вона перейшла на зовнішні проекти в рамках компанії Powercode, частина пішла на польський проект, який працює під брендом Foodex24.pl. Близько 100 працівників втратили роботу. Усі зарплати та заборгованості компанія закрила – це ще операційний збиток близько 2 млн грн.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук