Закупка та ремонт безпілотників, навчання операторів. Як працює «Армія дронів»

На початку липня 2022 року Генштаб ЗСУ, Мінцифра та UNITED24 розпочали проект «Армія дронів», в межах якого мала відбуватися закупівля безпілотників, їх ремонт та оперативну заміну, а також курс навчання пілотів.

За час роботи проєкту школи вже випустили близько 400 військових операторів та підписано перші договори на закупівлю безпілотників. Журналіст AIN.UA розповідає, як працює «Армія дронів», які саме безпілотники будуть закуповуватись та хто стає операторами безпілотників.

Напрямки роботи «Армії дронів»

Пріоритет проєкту — 200 професійних безпілотних авіаційних комплексів тактичного рівня для повітряної розвідки. Такі дрони можуть літати до 24 годин, на відстань до 160 км та на висоті до 5 км. Вони оснащені декількома камерами з тепловізором, датчиками положення та програмним забезпеченням. Головне — їх складно помітити, а отже, складно збити. 

«Цей проект — результат спільної роботи з військовими, в рамках якої ми сформували системне бачення, як закрити дронами всю лінію фронту (а це близько 2470 км). Дрони дозволять моніторити дії ворога, змінювати військові стратегії та зберегти якомога більше життів наших військових», — розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в коментарі AIN.UA.

Але загалом «Армія дронів» є комплексною програмою, до якої входять системна закупівля дронів, їхній ремонт та оперативна заміна, а також можливість для цивільних передати свій власний пристрій військовим.

«Ключовою особливістю Армії дронів є можливість водночас донатити на військові дрони та відправити свій власний пристрій із будь-якої країни світу — або на склад в Польщі або в США, звідки їх переправляють на передову в Україні. З самої ж України це зробити ще простіше: посилку можна відправити з будь-якого відділення «Нової Пошти», — додав міністр цифрової трансформації.

Крім безпосередньої передачі безпілотників Збройним силам в «Армії дронів», є ще й навчальний напрям, де готують професійних операторів. Адже план покрити весь фронт дронами неможливо, якщо ними нікому буде керувати.

Навчання операторів

«Дронаріум» і «Боривітер» — школи, які навчають пілотувати дронами. Мінцифра домовилися з ними про співпрацю та системну підготовку операторів для «Армії дронів». Серед навчальних програм у школах – налаштування дронів, аеророзвідка, коригування артилерії.

Навчатися в школах можуть тільки чинні представники Збройних сил України. Для того, щоб потрапити на навчання, підрозділ подає заявку про необхідність підготовки оператора. Далі він потрапляє до однієї зі шкіл і за тиждень інтенсиву навчається налаштовувати дрони, проводити аеророзвідку та коригувати вогонь артилерії. 

«Наразі військові системно вчаться пілотувати дронами у двох школах, незабаром до них долучаться ще 10. У рамках програми військовослужбовці опановують навички керування дронами та маскування, відпрацьовують польотні завдання, розробку тактики керування дронами. Професійні оператори мінімізують ймовірність пошкодження та падіння дронів. Та найголовніше – зберігають життя багатьом людям», — зазначив Федоров.

Кількість випуску операторів залежить від можливостей кожної школи. Наприклад, за місяць школа «Дронаріум» випустила 161 оператора. За весь час проєкту було випущено близько 400 операторів.

«За весь час проєкту навчання пройшли близько 400 операторів у 2 школах. Для того, щоб задовольнити потреби фронту, професійних операторів мають бути тисячі. Найближчі місяці в рамках проекту ми плануємо навчити до 3000 операторів», — розповів міністр цифрової трансформації.

Які дрони відправляють на фронт

За місяць роботи проекту люди зі всього світу задонатили понад 630 млн гривень на безпілотники для українських захисників. В рамках «Армії дронів» вже укладено контракти на суму 260,5 млн гривень на закупівлю потужних дронів — мультикоптерів Matrice, наземних систем для ударних дронів-камікадзе Warmate, які придбали в межах окремої ініціативи «Монобанку», та одних із найкращих дронів-розвідників Fly Eye.

Matrice

БПЛА Matrice виробляються компанією DJI та є промисловими, а не бойовими безпілотниками. Проте ці дрони мають всі потрібні для розвідувального БПЛА характеристики: з точністю записують відео, мають вбудований штучний інтелект та тепловізор, чітко фокусуються на цілі та дозволяють визначити потенційну небезпеку на відстані.

Максимальний час польоту Matrice становить 55 хвилин, швидкість — до 82 км, висота — 7000 метрів, а дальність передачі даних становить максимум 15 км.

Warmate

Джерело: WB Electronics

Warmate — це безпілотник-камікадзе, що має доведену ефективність та можливості завдавати високоточні удари ударні. Warmate дозволяє виявляти та вражати різні типи цілей: піхота, укриття, бункери, легкі схованки, особовий склад. Його використовує армія Польщі та інші країни-члени НАТО.

Оператор Warmate має дуже простий у використанні інтерфейс, де можна керувати польотом. Цілі можна виявити та вибрати, просто торкаючись точки на екрані. Після цього атака відбувається в повністю автоматичному режимі — бортовий відеотрекер відстежує вибрану ціль і надає дані автопілоту для удару. 

Зліт Warmate також повністю автоматизований і здійснюється за допомогою пневматичної пускової установки. Повна підготовка системи до місії в польових умовах триває не більше 10 хвилин. Радіус дії Warmate сягає 30 км, а після запуску він може пробувати в повітрі до 70 хвилин.

Fly Eye

FlyEye — безпілотний літальний апарат розроблений польською компанією WB Electronics. FlyEye стартує з руки та не потребує додаткових пристроїв запуску, що є важливим для виконання бойових завдань в обмеженому просторі.

Основна перевага цього БПЛА криється у його сумісності з західними ракетно-артилерійськими установками, де використовується автоматизована система керування вогнем, яка дає змогу використовувати БПЛА для позначення артилерійських цілей і коригування вогневого ураження.

FlyEye здатен виконувати завдання бригадного та навіть оперативно-тактичного рівня, здатний проводити повітряну розвідку на відстань до 60 км у режимі онлайн-трансляції та понад 60 км у «тихому» режимі, виконуючи проліт по запланованому заздалегідь маршруту. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук