Реєстр волонтерів — що це таке і як зареєструватись. Та що буде, як цього не зробити

2

Українські волонтери збирають величезні суми для допомоги армії або жителям країни, що постраждали від війни. Але за українським законодавством, якщо збирати кошти на особисту картку, не зареєструвавшись у податковій, з цих сум доведеться платити податки. Олеся Михайленко, Артур Муха та Олександр Рулько, радники юридичної фірми «Редкліфф Партнерз» розповідають, як працює ця реєстрація, та що буде, якщо цього не робити.

Як волонтеру зареєструватись в Реєстрі? Коли починає діяти звільнення від сплати податків?

Реєстр волонтерів веде Державна податкова служба. Щоб зареєструватись, потрібно подати документи особисто (можна подати до будь-якого органу податкової служби) або поштою (до органу ДПС за місцем реєстрації). Подається заповнена та підписана заява, оригінал та копія ідентифікаційного коду, копія паспорта, довідка про відкриття рахунку чи рахунків, які будуть використовуватись для отримання донатів (видається банком, де відкритий рахунок).

Детальніше про документи та процес реєстрації можна почитати в Порядку формування та ведення реєстру: там само є і зразок заяви на включення до нього.

Якщо всі документи подані правильно, то ДПС має включити волонтера в Реєстр протягом одного робочого дня. Звільнення від оподаткування, яке передбачено Податковим кодексом, діє з цього ж дня, а також щодо звітного податкового року, що передує року реєстрації в Реєстру волонтерів.

Таким чином законодавець намагався вирішити проблему волонтерів, які почали активно працювати після 24 лютого 2022 року і яким, вочевидь, перші кілька місяців роботи було не до реєстрації в податковій.

Однак, тут також є проблема, оскільки якщо особа реєструється волонтером в 2022 році, то пільга діє на донати отримані в 2021 році, але не на ті, які були отримані протягом 2022 року до моменту реєстрації. Якщо законодавець не вирішить цю неточність, то можна порадити волонтерам хіба що почекати з реєстрацією до 2023 року, щоб таким чином отримати пільгу щодо донатів, отриманих в 2022 році.

Окрім цього, сам порядок реєстрації недосконалий. В ньому також ідеться тільки про Донецьку та
Луганську області, немає можливості подавати документи в електронному вигляді проставивши
електронний підпис, перелік документів для подачі сформульований нечітко. Це все речі, над
якими видавцю Порядку (Мінфіну) варто попрацювати, щоб спростити діяльність волонтерів.

До речі, Реєстр волонтерів може стати хорошим вирішенням проблеми обмеження карткових
платежів за кордоном сумою 100 000 грн, які НБУ ввів кілька тижнів тому, і яка ускладнила діяльність деяких волонтерів. НБУ може передбачити вищий ліміт розрахунку карткою або скасувати ліміт взагалі для осіб, які зареєстровані в Реєстрі волонтерів.

А що буде з тими, хто не зареєструється в Реєстрі волонтерів?

Підкреслимо, що реєстрація в Реєстрі волонтерів є правом, а не обов’язком волонтерів, тож сам
факт відсутності такої реєстрації не є правопорушенням. Основна ціль такої реєстрації — уникнути
потенційних претензій податківців, якщо вони самі прийдуть до волонтера.

Але чи можуть вони? Податкова служба не має відкритого доступу до інформації про надходження на рахунки фізичних осіб, тому не може визначити, хто із фізичних осіб і які надходження отримував.

Цю інформацію має тільки банк, у якому волонтер відкрив рахунок для збору донатів. По законодавству банк зобов’язаний перевіряти підозрілі платежі або платежі, які в сукупності перевищують 400 000 грн.

Зокрема, банк може зупинити здійснення фінансової операції, запросити інформацію про джерела
походження коштів та передати інформацію про підозрілі фінансові операції до податкових органів.

Однак, на практиці банки досить лояльно ставляться до волонтерських зборів. Хоча вони можуть запросити додаткову інформацію про те, чому на конкретний рахунок волонтера надходить багато платежів, після отримання роз’яснень банки зазвичай не перешкоджають волонтерам у розпорядженні такими коштами. Банки також не мають зобов’язання повідомляти податковим органам про волонтерську діяльність чи про надходження донатів на рахунок свого клієнта.

Єдиний випадок, коли податкова може отримати доступ до інформації про надходження на
рахунок волонтера: якщо це буде дозволено рішенням суду, а для цього податківцям уже треба
буде надати суду певні докази, що такий волонтер порушував податкове законодавство.

Дещо небезпечнішим є те, що прокуратура і поліція можуть отримувати від банків певну
інформацію і без рішення суду. Зокрема, банк має надати на їх запит відомості за конкретний
проміжок часу та стосовно конкретної фізичної особи про: наявність рахунків, номери рахунків,
залишок коштів на рахунках, операції списання з рахунків та/або зарахування на рахунки,
призначення платежу, ідентифікаційні дані контрагента.

Тут з’являється ризик того, що силові структури можуть використовувати цю інформацію для помилкового кримінального обвинувачення щодо волонтерів. Наприклад, волонтерів можуть звинувачувати в шахрайстві (заволодінні донатами шляхом обману благодійників і витрачання донатів на власні потреби).

Щоб мінімізувати ці ризики, волонтерам необхідно документувати всі свої витрати. Мова йде не
лише про те, щоб зберігати чеки та інвойси за куплені дрони чи рації, але і щодо будь-яких супутніх витрат: потрібно зберігати чеки за куплений бензин для волонтерської машини, за доставку, за сплачені комунальні послуги, акти приймання-передачі за оренду приміщення для волонтерського штабу, тощо.

Також, по можливості, потрібно документувати передачу купленого на донати майна (особливо найбільш цінних дронів та техніки). Наприклад, підписувати акти приймання-передачі з отримувачем, фотографувати передане майно, тощо. Зрозуміло, що в перші дні після широкомастшабного вторгнення це неможливо було робити. Однак зараз рекомендуємо по максимуму закрити прогалини — це може зберегти багато нервових клітин в майбутньому.

З точки зору законодавця, для спрощення діяльності волонтерів можна було б передбачити в
Податковому кодексі пільговий період (наприклад, перші кілька місяців після 24 лютого), для якого документація адміністративних витрат щодо волонтерської діяльності була би необов’язковою.

Від редакції: нагадаємо, наразі у парламенті є законопроект, який полегшує правила для волонтерів: сподіваємось, його приймуть до наступного року. Більше про це ми писали у нещодавньому матеріалі.

Автори: Олеся Михайленко, Артур Мухою та Олександр Рулько з юридичної фірми «Редкліфф Партнерз»

Залишити коментар

Коментарі | 2

Пошук