Юрій Боць: Сьогодні майбутнє України формується не лише на полі бою, а й у навчальних аудиторіях

Юрій Боць, декан AUK School of Business and Management, доктор економіки та викладач William Jewell College в США

American University Kyiv (AUK), перший університет, що працює за американськими освітніми зразками, відкрився в лютому, одразу напередодні війни. Попри це він не лише не припинив діяльність, а й активно готується до навчального року 2022-23, набирає студентів-бакалаврів та магістрів. Щобільше, AUK залучив професорів з США, які переїздять до України жити та працювати. Один з них – Декан AUK School of Business and Management, доктор економіки та викладач William Jewell College в США. Сьогодні ми говоримо з паном Боцем про виклики та особливості американської освіти в Україні. 

Чому ви вирішили приєднатись до Амерікан Юніверсіті Київ? Адже це досить нестандартна історія, коли професіонал переїжджає не з України викладати за кордоном, а навпаки – американський професор стає деканом і починає викладати в Україні.

Відкриття нового університету – це велика справа та велика історія, яка відбувається раз у півстоліття. Про це я кажу без зайвого пафосу, а з усвідомленням того потужного позитивного впливу, який може мати новий навчальний заклад на життя молоді та цілої країни. Особливо такий заклад як наш – адже це перший університет, що навчає за освітніми стандартами США, країни-лідера в освіті.

Я чітко усвідомлюю, що така можливість буває раз в житті – вкласти свої сили в розвиток освіти в Україні. І війна лише додає сил і рішучості. Адже розумієш, що сьогодні майбутнє України формується не лише на полі бою, а й в навчальних аудиторіях. 

Які очікування та сподівання? Чого хочеться досягнути й що хочеться привнести? 

Я отримав освіту в Україні, потім здобув ступінь магістра та доктора економіки в Америці. Я добре знаю обидві навчальні системи. В Америці я вперше відчув, що освіта дійсно цінується, тут всі чітко розуміють її вплив на життя і кар’єру. Плюс вона є дуже наближеною до практичного життя, до реальності. 

В АЮК ми плануємо втілювати універсальність та гнучкість американської освіти. Що я маю на увазі? По-перше, це можливість обирати свою спеціалізацію і курси до неї (electives). Тобто, такий собі конструктор, завдяки якому студент формує навчання, що найкраще відповідає його майбутньому. По-друге, це фокус на soft skills (комунікація, самопрезентація, міжкультурне спілкування, переговори). Досвід та дослідження показують, що ці навички не менш важливі для успіху, ніж hard skills. В США про це добре знають, тому приділяють їм таку суттєву увагу. 

До речі, про інші програми. В Україні вже є декілька досить потужних бізнес-шкіл. Чим ваша бізнес-школа буде відрізнятися від інших?

Навчання в АЮК базується на академічних програмах Arizona State University. Він є визнаним лідером за освітніми інноваціями в США. Така співпраця дає нам доступ до найбільш сучасних підходів у викладанні бізнесу, до найсвіжіших досліджень та курсів. Відповідно все навчання вестиметься англійською мовою. 

Крім того, наші професори мають досвід викладання у провідних університетах світу. Це дозволяє їм використовувати різні підходи, в тому числі популярні в США, до академічного процесу: це і case studies, групові та проєктні роботи. Все це міксується з лекціями. Таке поєднання сприяє кращому засвоєнню знань та впливає на формування якості освіти. 

Також, і це насправді дуже важливо, АЮК надає унікальну можливість отримати подвійний диплом: український та американський. Для отримання диплому Arizona State University наші студенти останній рік свого навчання можуть пройти в Аризоні (онлайн або офлайн). Наразі подібних можливостей немає сьогодні на українському освітньому ринку. Для того, щоб їх запропонувати, ми провели гігантську роботу щодо взаємного визнання кредитів між двома університетами. 

Ви говорили раніше про практичність американської освіти. Що буде втілено у вас? 

Я вже згадував тут про стажування та спільні проєкти з різними бізнес-компаніями. Це дасть можливість студентам не лише отримати доступ до провідних компаній, а й менторство від справжніх профі.

Крім того, в School of Business and Management буде курс з глобального підприємництва. Наприкінці навчання студенти зможуть пітчити свої проєкти інвесторам зі США. Я особисто як лідер та викладач цього курсу разом із командою буду готувати студентів АЮК до таких зустрічей та презентацій. Ми будемо користуватися стандартами, які сьогодні є в США, та зокрема у Кремнієвій долині. 

Одна з програм, на якій можуть навчатися у вашій бізнес-школі – це програма Global Management. Які її особливості? Чи вона відрізняється від класичного МБА, до якого всі вже звикли в Україні? 

Перш за все, студенти АЮК мають можливість отримати подвійний диплом та пройти останній рік навчання у Thurnderbird School of Global Management of Arizona State University. А це доступ до найсучасніших матеріалів, технічних баз, світових конференцій. 

Крім того, ми фокусуємося на знаннях, які дозволять нашим студентам бути лідерами не лише в Україні, а й на глобальній арені, працювати у міжнародних організаціях з офісами в різних країнах світу. Тому на цій програмі будуть посилено викладатися міжнародна економіка, тренди глобальних ринків, міжнародні переговори, міжкультурна взаємодія та багато іншого. 

Наша мета – створювати майбутніх бізнес-лідерів, які допоможуть Україні не лише відбудуватися після війни, а й стати регіональним економічним лідером. 

Ви здобули ступінь доктора економіки в одному з американських університетів. І є доцентом та професором в ще одному коледжі. Тому точно можете поділитися, які тренди зараз є в американській освіті? 

Один з найголовніших трендів – це онлайн-освіта. І мова тут не про Zoom-уроки, це – ціла екосистема. Вона агрегує матеріали, які викладач дає студентам, тут є всі завдання з дедлайнами та прозорою системою оцінювання, усі необхідні посилання. Тобто все навчання агреговано в систему. 

Ми також будемо користуватися подібною системою – це Canvas Learning Management System (LMS), хоч і надіємося, що з другого семестра буде достатньо безпечно в Києві навчатися офлайн, у нашому прекрасному кампусі в РічПорту на Поштовій. 

Вважається, що саме освіта в Америці посідає головні щаблі в рейтингах, особливо в бізнес-освіті? Внаслідок чого вона є провідною у світі?

Через те, що люди займаються освітою дуже серйозно, самовіддано. Викладачі не мають другого працевлаштування, як це може бути в Україні. Крім того, це доволі конкурентна система, яка відбирає найкращих науковців. Викладачі повинні йти в ногу з часом: публікуватися у наукових журналах, відвідувати конференції, створювати нові курси. 

Американські університети також є великими науковими хабами. Вони не просто викладають здобуті знання, вони постійно генерують нові: винаходи, ліки, свіжі та більш дієві підходи до маркетингу чи бізнесу. 

Наша мета в АЮК – також бути центром науки та інновацій. Тому ми залучаємо викладачів з науковим досвідом, лауреатів престижних премій та Fulbright стипендіатів. 

Які ще принципи будуть втілені в Україні? 

Один з них – це студентсько-центристський підхід, який є в США. Це доступ до викладачів. Адже саме у тісних співпрацях, бесідах, дебатах, дискусіях, обміні ідеями ми зможемо виростити професіоналів своєї справи. 

Це основа освіти – менторство між викладачами та студентами, відкритість й креативність. Зміна світобачення відбувається через людський контакт. Це те, що дуже добре відчувається в Америці. Викладачі зацікавлені в успіху своїх студентів і не шкодують на них ні часу, ні зусиль. Саме цей доступ до викладачів і якісна співпраця будуть втілені нами в Україні. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук