Телескоп Джеймса Вебба показав рідкісну галактику «Колесо воза» (фото)

Читати на RU

Телескоп імені Джеймса Вебба зняв галактику «Колесо воза» (ESO 350-40), відкривши нові подробиці про утворення зірок і центральну чорну діру галактики. Як пише NASA, супертелескоп створив детальне зображення «Колесо воза» та двох менших супутніх галактик, і показав як вони змінювалися протягом мільярдів років.

  • Галактика «Колесо воза» розташована на відстані приблизно 500 млн світлових років від нас у сузір’ї Скульптора. Вона справді схожа на колесо через унікальну форму.
  • Галактика утворилася в результаті зіткнення між великою спіральною галактикою та меншою галактикою, яку не видно на цьому зображенні.
  • Зіткнення найбільше вплинуло на форму та структуру. Колесо воза має два кільця — яскраве внутрішнє та кольорове кільце навколо. Через ці відмінні риси астрономи називають цю галактику «кільцевою», структурою, менш поширеною, ніж спіральні галактики, такі як наш Чумацький Шлях.
Фото: NASA

Інші телескопи, включно з космічним телескопом Габбл, раніше досліджували «Колесо воза». Але інформації про цю галактику було мало через велику кількість пилу, який закриває огляд. Вебб, завдяки своїй здатності знімати в інфрачервоному діапазоні, відкриває нові знання про природу «Колеса».

Спостереження Вебба підкреслюють, що Колесо воза перебуває на перехідній стадії. Галактика, яка до зіткнення, імовірно, була звичайною спіральною галактикою, як Чумацький Шлях, продовжить трансформацію. У той час як Вебб дає нам знімок поточного стану Колеса, він також дає уявлення про те, що сталося з цією галактикою в минулому та як вона розвиватиметься в майбутньому.

James Webb («Джеймс Вебб», JWST) названий на честь колишнього керівника NASA. Цю орбітальну обсерваторію створювали протягом багатьох років, вона обійшлася в астрономічні $10 млрд, а ще її називають наступницею легендарного «Габбла». У липні телескоп передав найточніше зображення об’єкту з дуже глибокого космосу, яке відоме історії. Це — фото галактичного кластеру SMACS 0723, на якому можна роздивитися купу деталей.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук