Російська ABBYY досі працює в Україні, а держоргани закуповують її софт

Компанія ABBYY — один із найвідоміших російських технологічних бізнесів, рівня «Яндексу» чи «Лабораторії Касперського». Український уряд заборонив її роботу в країні ще 2017 року, але на п’ятому місяці повномасштабного вторгнення росії вона, виявляється, продовжує працювати в Україні та намагається приховати своє коріння. Редактор AIN.UA з’ясувала деталі цієї історії.

Передісторія

Компанію ABBYY ще 1989 року заснував російський підприємець Давід Ян (входить до 200 найбагатших бізнесменів росії за версією Forbes у 2021 році). Її перший продукт — онлайн-словник Lingvo, другий — софт для розпізнавання тексту FineReader. У 90-ті роки компанія почала випускати софт для корпоративного сектору, з початку 2000-х його почали використовувати й українські держструктури. Серед сервісів: FineReader PDF, FineReader Server, PDF Transformer, Recognition Server, Smart Classifier, Comparator, Mobile OCR Engine, FlexiCapture та інші. 

З 90-х років у компанії є зареєстровані юрособи в Україні, в українському офісі на 2022 рік працювало більше 150 співробітників. Це дивує, оскільки:

  • у 2017 році компанія потрапила до санкційного списку, підготовленого РНБО України, у зв’язку із воєнною агресією росії проти України у 2014 році;
  • санкції передбачали заборону торгових операцій, блокування активів та заборону використання цього софта у держустановах. 

Зараз компанія (як і багато інших російських бізнесів) позиціонує себе як інтернаціональна, зі штаб-квартирою в США. З моменту повномасштабного вторгнення росії вона начебто передала свої активи у РФ іншій юрособі (яка пов’язана із ABBYY і командою, і власниками). 

В Україні лишилась активна юрособа ABBYY, яка ще 2020 року заробляла тут мільйони гривень.

Як компанія потрапила під санкції

У 2017 році тодішній президент України Петро Порошенко підписав указ, яким надав чинності рішенню Ради національної безпеки та оборони (РНБО) про санкції щодо російських компаній та їхніх «дочок» в Україні. До списку тоді потрапило 468 юросіб, з них майже одна п’ята була якось пов’язана з IT. Саме тоді заблокували соцмережі «ВКонтакте», «Одноклассники», продукти Mail.ru та інші російські сервіси, які до санкцій посідали перші місця у рейтингах найпопулярніших сайтів уанету. 

Для підсанкційних компаній заборонялися держзакупівлі, торговельні операції, передбачалося блокування активів та вводилися інші обмеження, які унеможливлювали подальшу діяльність. Невдовзі офіси великого російського IT в Україні закрили: «Яндекс Україна», «ВК Україна» і решта. 

Російська ABBYY та її українська донька також потрапили до списку, ось вони:

Вони ж потрапили і до санкційного списку РНБО у 2020-му році (на один рік). Хоча юрособа для російської компанії змінилась:

Cкріншот Указу президента про санкції щодо російських фіз- та юросіб, 2020 рік

Російська та українська юрособа (яка змінила назву з «Абі Україна ЛТД» на ТОВ «Цесіко») на даний момент — знову у санкційному списку РНБО з 21.05.2021 до 21.05.2024. 

Але у російської компанії в Україні є ще одна донька, зареєстрована 1999 року: ТОВ «Абі Україна». Вона досі працює.

Російський та український офіси зараз

Компанія ABBYY — це російський бізнес, у якого російські засновники, співробітники в РФ, і який платить там податки. 

Протягом своєї довгої історії ABBYY в РФ мала низку юросіб: ООО «Аби», ООО «Аби Продакшн», ООО «Аби Лэнгвидж Солюшнз», ООО «Аби Инфопоиск», частина закрита, частина досі працює. Одна з чинних російських юросіб, ООО «Аби Продакшн» платить за рік 77 млн руб. податків. Інша, ООО «Аби», — 37 млн руб. податків та зборів на рік, за даними Rusprofile.

За даними HeadHunter, на лютий 2022 року компанія входила до топ-10 рейтингу роботодавців РФ, із кількістю російських співробітників до 1000. За даними LinkedIn-сторінки ABBYY, в росії біля 850 людей і більше 150 людей в українському офісі.

Скріншот з LinkedIn-сторінки компанії, зроблений у липні 2022 року. На серпень 2022 року кількість співробітників у РФ зменшилась на 1, а у Москві на збільшилась на 2

Але останнім часом компанія почала публічно комунікувати свою міжнародність. 

Її основний сайт — англійською, російської мови немає в налаштуваннях, а російських офісів — у переліку локацій компанії. Ще донедавна у компанії був величезний офіс у московському БЦ «Отрадний» на 7 631 кв. м, його адресу можна бачити у санкційних списках вище. У січні 2022 року компанія передала права на продукти своїм американським юрособам через плани «на розширення присутності на міжнародному ринку». Вона також прибрала більшість свого софта із російського реєстру вітчизняного софта, який веде російське Мінцифри, і передала все IP американському представництву.

А в квітні 2022 року ABBYY передала свій російський бізнес компанії Content AI (ООО «Контент ИИ»), яку називає «технологічним партнером», що «готовий допомагати клієнтам і партнерам в росії». Компанія Content AI з’явилася у квітні 2022 року. А серед її засновників майже всі — менеджери ABBYY. За даними TAdviser, спочатку частка в 51% статутного капіталу «Контент ИИ» належала Вадиму Терещенку, старшому віце-президенту ABBYY та гендиректору ООО «Аби Продакшн», що працює в компанії ще з 90-х. Згодом його частка перейшла до людини з таким же прізвищем — Єлени Терещенко.

Олег Сажин, гендиректор ООО «Аби» був вказаний серед засновників компанії до липня 2022 року, із часткою в 12,2%. Також серед засновників значилася Єлена Бочарова (віце-президент з юридичних питань ABBY). Керівник ООО «Контент ИИ» — Світлана Дергачова, у LinkedIn-профілі якої можна побачити посаду SMB Director компанії ABBYY.

Скріншот з сайту TAdviser, колишні співзасновники компанії

Наразі засновником юрособи за даними російських держреєстрів вказане турецьке Content AI Solutions Bilisim Ve Teknoloji Hizmetleri Anonim Sirketi з часткою 100%. Президент його борда — Єлена Бочарова, яка працює в ABBYY з 2005 року. А Світлана Дергачова розповідала у коментарі TAdviser, що Content AI — це та сама команда, з якою працювали клієнти ABBYY раніше, ті самі розробники та інженери.

Судячи з відкритих вакансії, Content AI активно наймає людей в росії. Про це говорить і її CTO Іван Волков. Він також заявляє, що команду «сформовано із людей з компанії з 30-річною історією», та що вони працюють над тими самими продуктами, які розробляла ABBYY. 

Ще кілька фактів про зв’язок Content AI з ABBYY: 

  • домен ars.contentai.ru редиректить на сайт sso.abbyy.com;
  • з квітня по липень 2022 року 62% реферального трафіку на contentai.com йде з abbyy.com;
  • є чинні вакансії в росії від імені ABBYY: приміром, тут шукають співробітників для філіалу в Новосибірську.

Коментар компанії

Редакція AIN.UA звернулася до українського та міжнародного офісів ABBYY, щоб отримати коментар з приводу роботи російського та українського офісів, а також роботи в Україні під санкціями. 

  • З приводу «ABBYY Україна» в компанії заявили, що вона не є дочірньою компанією чи власністю російської компанії

«ABBYY є американською групою компаній, якою володіють зовнішні інвестори, засновники та менеджмент компанії. Найбільшим акціонером ABBYY є американський інвестиційний фонд Marlin Equity Partners. Штаб-квартира ABBYY знаходиться у Північній Кароліні, США, також компанія має офіси у 14 країнах. Програмними продуктами ABBYY володіє та керує наша американська холдингова компанія», — заявили в компанії.

  • Також в компанії заявили, що проти війни, що компанія через це зупинила продажі в росії, та згортає бізнес в РФ та РБ. На початку війни ABBYY публікувала звернення CEO в LinkedIn. Там йдеться про страждання та підтримку з боку компанії українських співробітників, але жодного слова про те, через кого ці страждання, хто почав війну. 
  • Формально це правда, як ми і писали вище, уся IP та усі продажі переведені на американську штаб-квартиру, а в росії операції, клієнтів та команду ABBYY після початку війни передала компанії Content AI. Але, як ми і писали вище, серед засновників Content AI були менеджери ABBYY, її команда, клієнти та продукти — ті самі люди, що працювали у російському офісі. Виходить, що ABBYY дистанціювалася від російського ринку, але й лишилась там працювати. Ми не знайшли даних про те, що Content AI — незалежний від ABBYY бізнес, а навпаки. Водночас в ABBYY говорять про те, що це — не пов’язаний з компанією бізнес:

«ABBYY зупинила продажі продуктів і послуг в Росії та Білорусі і згортає свою діяльність у Росії. Московський офіс ABBYY налічував значно менше за 1000 співробітників, а тепер основні центри розробки та відповідні ресурси зконцентровані у США, Угорщині, Сербії та на Кіпрі.

Content AI є маленькою незалежною компанією. ABBYY не володіє нею та не контролює її. Цю компанію було створено кількома колишніми співробітниками ABBYY і у ній працює невелика група наших колишніх співробітників».

  • Також варто розуміти, що наявність штаб-квартири в Штатах не відміняє, що інша штаб-квартира — у Москві. Наявність у «Яндекс» офісу в Нідерландах не робить її європейською компанією — це російський бізнес. Так і тут.
  • Щодо санкцій все заплутаніше. Пресслужба компанії заявляє, що до жодної з компаній ABBYY в Україні не застосовано санкції. Що є неправдою, адже у розділі «Як компанія потрапила під санкції» є дані про українську юрособу, яка з року в рік попадала до санкційного списку. В той же час, в компанії погодились із тим, що з 2017 року Україною застосовуються санкції до російської компанії ООО «Аби», котра є частиною групи ABBYY і здійснювала продажі програмних продуктів і послуг в Росії та країнах СНД (Україна остаточно вийшла з цієї організації 2018 року).
  • У компанії також говорять про те, що українські санкції носять персональний характер, тобто вони застосовуються до конкретної фізичної чи юридичної особи і не розповсюджуються на групу компаній, її співробітників чи бізнес загалом. 
  • Це також формально правда, але на практиці не зовсім так. Як можна бачити на прикладі інших підсанкційних російських компаній або сервісів (типу «Яндекса» або «ВКонтакте», автори намагалися вносити до списків якомога більше сервісів, доменів та юросіб, які належать цим компаніям. Чому до санкційного списку попала одна українська юрособа ABBYY і не попала друга — невідомо. За словами прес-служби компанії, з 2017 року менеджмент ABBYY постійно комунікує з органами державної влади України задля забезпечення дотримання ABBYY всіх застосовних нормативних актів і обмежень.
  • Щодо українського офісу: в компанії розповідають, що «ABBYY Україна» продовжує діяльність згідно із українським законодавством, там працює біля 150 людей. Команда займається Customer Support, Professional Services, Customer Success Management, and Training та іншими завданнями. Очолює офіс Андрій Левкович. Віталій Тищенко, Chief Customer Officer ABBYY, також в Україні.

Підсумовуємо: 

ABBYY була і лишається російським бізнесом, який переніс свою штаб-квартиру за кордон, і з початком війни виділив свій російський підрозділ у окрему, свіжозасновану компанію. Її  заснували та очолюють люди з ABBYY, в ній працюють інженери з компанії, продовжуючи співпрацю та підтримку її клієнтів. У ABBYY є активні вакансії в РФ. 

Для нас це цікаво тому, що в цього величезного та відомого російського бізнесу є робочий офіс у Києві. Навіть після санкцій. А продукти ABBYY широко використовували у багатьох держустановах України, зокрема, в Національному банку України, Пенсійному фонді України, НЕК «Укренерго» та багатьох інших. Український офіс також раніше був одним із найбільших дистриб’юторів 1С у країні. 

Цікаво, що й після санкцій в Prozorro можна знайти тендери для держустанов на закупівлю програмного забезпечення ABBYY, оголошені в 2019, 2020 і в 2021 році. Щоправда, в більшості випадків софт постачає не якась з юросіб ABBYY, а інші компанії, що займаються продажем та впровадженням софта: «Спецвузавтоматика», «ІнфоСфера», «Софт Онлайн», «Айбіт»,  «Кубіт» і т.п.:

До санкцій український офіс відповідав за усю Східну та Центральну Європу, Ізраїль та Туреччину. Більшість маркетингових матеріалів компанії готувалися в Києві. 

Як можна побачити в розділі про санкції, одна українська донька, що потрапила до санкційного списку, «Абі Україна Лтд», після санкцій перейменувалася у ТОВ «Цесіко» (яке знов під санкціями). Але є ще одна донька — ТОВ «Абі Україна», зареєстрована за тією ж адресою,  що і «Цесіко» — вул. Дегтярівська, 31. Вона не перебуває у процесі припинення, і за 2020 рік, за даними «Опендатабот», отримала 28 млн грн доходу і 18 млн грн чистого прибутку. Серед міжнародних вакансій ABBYY на LinkedIn є й кілька вакансій у київський офіс. 

На Glassdoor можна побачити відгуки анонімних співробітників українського офісу компанії про те, що вона криється за кіпрською юрособою, та проголошує себе європейським бізнесом, але таким не є. Серед інших анонімних відгуків можна побачити і коментар про те, що менеджмент компанії підтримує російське керівництво (2014 року була історія про те, як керівника російського офісу ABBYY звільнили через критику російської влади).

Тож, якщо підсумовувати, на п’ятому місяці повномасштабного вторгнення росії в Україну тут продовжує працювати донька величезної російської компанії, яка мала би потрапити до санкційного списку ще 2017 року, але цього уникла. Невідомо, до якої інформації українських держустанов мають доступ спеціалісти російської компанії ABBYY і загалом, як ця співпраця можлива. 

Компанія ABBYY формально не працює в РФ, але там працює компанія, із нею пов’язана, вона веде продажі, розробку та наймає людей, сплачує податки в росії, а отже — напряму підтримує та фінансує війну росії в Україні.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук