Реєстрація бізнесу під час воєнного стану. Що потрібно знати?

З моменту введення воєнного стану законодавці прийняли величезну кількість нормативних актів. Зміни торкнулися і сфери бізнесу. 

З юристом сервісу «Сканбі» розбираємось, що нового з’явилось в процедурі реєстрації бізнесу, та які зміни очікують нас наприкінці вересня 2022 року.

SMS про зміни в відомостях юридичної особи

Цікава ініціатива законотворців стосується удосконалення механізму протидії рейдерству і, безумовно, сподобається усім власникам та керівникам бізнесу.

Відтепер керівник і всі учасники юридичної особи будуть миттєво проінформовані, якщо з підприємством проводяться будь-які дії в Єдиному реєстрі юридичних осіб. Скоріш за все інформація про зміни буде надсилатись за допомогою SMS, повідомлення в месенджері чи в додатку «Дія».

Також дана норма повинна завадити злочинним намірам осіб, які воліють заволодіти нечесним шляхом чужим підприємством.

Щоб скористатись даною опцією керівництво та власники юридичних осіб повинні перевірити актуальність своєї контактної інформації в Єдиному державному реєстрі. 

Таку ідею держава запозичила у приватних сервісів, які працюють з відкритими даними та API Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Це гарний приклад, коли держава та приватний сектор конкурують та створюють корисний продукт для громадян.

Зміни запрацюють з 26 вересня 2022 року.

Реєстрація змін юридичної особи в автоматичному режимі

На даний час на порталі «Дія» в автоматичному режимі можливо зареєструвати ФОП, внести в нього зміни або закрити. Нещодавно на порталі з’явилась можливість зареєструвати ТОВ на підставі модельного статуту.

А з 26 вересня 2022 запрацюють нові функції:

  1. Керівник зможе змінити відомості про місцеперебування, види діяльності та контактні дані юридичної особи не виходячи з офісу. Для таких змін не потрібні будуть протокол чи рішення учасників. Достатньо подати заяву на порталі електронних послуг.
  2. Учасники юридичної особи зможуть змінити інші відомості про юридичну особу на порталі електронних сервісів при одностайному рішенні та за наявності електронних підписів всіх учасників юридичної особи, які приймали відповідне рішення.

Дана норма не стосується змін про розмір статутного капіталу, розмір часток в статутному капіталі, складу учасників чи керівника.

  1. Учасники юридичної особи зможуть подати заяву про припинення юридичної особи за умови одностайного прийняття рішення. 

Рішення має бути підтверджено кваліфікованими електронними підписами всіх учасників.

Тож, походів до державних реєстраторів та нотаріусів з приводу змін юридичної особи з кінця вересня 2022 року стане менше.

Реєстрація, зміни та ліквідація бізнесу

На даний час у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців діють деякі особливості та обмеження.

  1. Державну реєстрацію можливо проводити тільки на підконтрольній території. Список територій, де заборонено проводити реєстраційні дії публікується та оновлюється Мінюстом.
  2. Реєстраційні дії з юридичними особами, які зареєстровані на непідконтрольній території дозволено проводити по всій території України. Тобто якщо у вас юридична особа зареєстрована на території під окупацією, то зміни по ній ви можете провести за вашим місцеперебуванням на підконтрольній Україні території.
  3. Реєстраційні дії дозволені на підставі довіреності. Якщо з дня її видачі минуло більше як місяць, додатково знадобиться заява довірителя про підтвердження дії довіреності. Для довіреностей виданих в консульстві України за кордоном, заява довірителя знадобиться, якщо з дати видачі документа минуло два місяці.

Підтвердження бенефіціарів юридичної особи

Всі підприємства повинні були подати відомості про кінцевих бенефіціарів державним реєстраторам юридичних осіб до 11 липня 2022 року. Однак для тих, хто цього не зробив через війну, є гарна новина: відповідальність за неподання інформації про кінцевих бенефіціарів відтерміновано до кінця війни та три місяці після закінчення воєнного стану.

Тобто тим, хто не встиг до війни подати такі відомості не варто перейматися — час ще є. Проте відомості про бенефіціарів все ж таки потрібно зареєструвати, бо штрафи за неподання цих даних будуть чималі: від 17 000 до 51 000 гривень.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук