Техногіганти сплатили $76 млн «податку на Google» до держбюджету України

2
Читати на RU

За другий квартал 2022 року міжнародні технологічні корпорації заплатили близько $76 млн «податку на Google». Про це у Telegram повідомив голова комітету ВР з питань митної й податкової політики Данило Гетманцев.

  • «Податок на Google» — це 20% ПДВ, які повинні сплачувати закордонні ІТ-компанії, з доходів від продажу електронних послуг в Україні, починаючи з 2022 року.
  • Станом на кінець другого кварталу 2022 року, оплату цього податку задекларували 53 великі компанії.
  • Серед лідерів за розміром сплаченої суми: Google Play, Apple, Facebook, Instagram та Onlyfans — від сервісу, за словами Гетманцева, до бюджету за весь цей час вже надійшло понад $600 000.

Завдяки імплементації сучасних європейських норм з оподаткування електронних сервісів армія отримала значне фінансування у війну. Із платників та споживачів послуг ніхто не збанкрутував, попри прогнози маргінальних «експертів із соцмереж», — зазначив Гетманцев.

  • Нагадаємо, що закон № 1525-ІХ, або, як його називають, закон про «податок на Google» був ухвалений у червні 2021 року. Він стосується не лише Google. Сплачувати його зобовʼязані усі незареєстровані в Україні міжнародні інтернет-компанії, чий річний обсяг операцій з надання електронних послуг перевищує 1 млн грн: Netflix, Microsoft, Meta та інші.
Залишити коментар

Коментарі | 2

  • “Мені дуже подобаються” такі яскраві заяви від держслужбовців, начебто компанії сплатили податок. Цей податок сплатили не технологічні компанії, а український бізнес зі своєї кишені, при використанні сервісів цих технологічних компаній, в якості додаткової сплати.

    Краще б ви не вводили цей податок, щоб надати допомогу бізнесу. Бо на ці гроші українські бізнеси могли найняти людей, або інвестувати в ріст, що було б краще для економіки і розвитку країни. Ось коли економіка України буде в топ 10 економік Європи, ось тоді і вводьте. Але би було краще, якщо би держслужбовці ставили собі за KPI ріст українського бізнесу, а не KPI які б ще податки вигадати щоб зібрати з бізнесу.

  • Отличное перекручивание правды. Эти деньги заплатили наши пользователи при покупке в том же Google Play, Apple и т.п. Или глава комитета думает, что люди не обратили внимание на поднятие цен на эти самые 20%.

Пошук