Окупанти подають інтернет в Херсон через підводний кабель в Криму — NYT

Читати на RU

Після захоплення Херсону окупанти перенаправили мобільний та інтернет зв’язок через російські мережі, щоб заблокувати доступ до Facebook, Instagram і Twitter, а також до українських новинних сайтів та інших джерел незалежної інформації.

Як повідомляє The New York Times, для перенаправлення та цензурування трафіку росія використовує підводний кабель через Керченську протоку. Загалом маршрутизація виглядає наступним чином: Світ-Москва-Крим-Херсон.

Перше, що робить окупант, коли приходить на територію України, — відключає мережі

Через кілька тижнів після захоплення Херсона російські солдати прибули до офісів місцевих інтернет-провайдерів і наказали їм передати контроль над мережами в руки окупантів. Тоді російська влада перенаправила мобільні та інтернет-дані з Херсона через російські мережі.

Вони заблокували доступ до Facebook, Instagram і Twitter, а також до українських новинних сайтів та інших джерел незалежної інформації. Потім вони відключили український стільниковий зв’язок, змусивши херсонців користуватися російськими мобільними операторами.

Обмеження доступу до інтернету є частиною російської авторитарної політики, яка, ймовірно, буде відтворюватись на всіх окупованих територіях. Українські міста опинилися в лещатах тотальної цифрової цензури та спостереження, де росія може відстежувати трафік і зв’язок, поширювати пропаганду та керувати тим, які новини потрапляють до людей.

«Перше, що робить окупант, коли приходить на територію України, — відключає мережі. Мета полягає в тому, щоб обмежити доступ людей до інтернету та заборонити їм спілкуватися з їхніми сім’ями в інших містах і не дати їм отримати правдиву інформацію», — каже Стас Прибитко, який керує розробкою мобільного широкосмугового зв’язку в Мінцифрі.

Дані з окупованих українських міст зараз перенаправляються через Крим та Москву

На окупованих територіях обмеження інтернету працюють через інфраструктуру, побудовану багато років тому. У 2014 році, після анексії Криму, Росією державна телекомунікаційна компанія росії побудувала підводний кабель та іншу інфраструктуру через Керченську протоку для перенаправлення інтернет-трафіку з Криму до Москви.

Дані з українських мереж Херсону та Мелітополя зараз перенаправляються на південь через Крим і ці підводні кабелі, кажуть дослідники. 30 травня раптово зник трафік херсонських інтернет-мереж Skynet і Status Telecom. Протягом наступних кількох днів підключення до інтернету було відновлено, але він вже проходив через телекомунікаційну компанію Miranda Media, контрольовану росією в Криму.

Російські війська також знищують інфраструктуру, яка з’єднувала інтернет на окупованих територіях з рештою України та глобальною мережею, сказав Михайло Кононіхін, керівник відділу інформаційних технологій та системний адміністратор провайдера у Мелітопольському районі. Він додав, що російські війська також крадуть обладнання в українських інтернет-провайдерів, щоб зміцнити з’єднання з Кримом, включаючи інструменти для прокладання оптоволоконного кабелю.

Інтернет є окремим фронтом у цій війні

За межами окупованих територій України інтернет був ключовим полем битви у війні. У той час як росія запровадила жорсткий режим цензури (як на своїй, так і на окупованій території), Україна ефективно використовувала соціальні мережі для згуртування глобальної підтримки та обміну інформацією звірства окупантів.

За даними Кабміну, станом на червень близько 15% української інтернет-інфраструктури по всій країні було пошкоджено або знищено. Принаймні 11% усіх базових станцій мобільного зв’язку не працюють через пошкодження або брак живлення.

Проте в багатьох частинах України інтернет і мобільні послуги залишаються сильними. Український технологічний сектор був однією з небагатьох світлих плям у зруйнованій економіці. Telegram, платформа обміну повідомленнями та комунікації, залишається доступною навіть у багатьох окупованих районах. Понад 12 000 інтернет-терміналів Starlink виробництва SpaceX доповнили покриття, а для прискорення ремонту розробляється державна кредитна програма.

Там, де українські війська відновили контроль над окупованими територіями, відновлення інтернету та мобільного зв’язку було одним із перших завдань. Біля лінії фронту техніків супроводжують солдати, іноді під артилерійськими обстрілами.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук