Банк списав гроші з картки за штраф без відома клієнта. Так, це законно

Читати на RU

Якщо у вас є несплачені штрафи за ПДД чи інші борги, будьте готові до того, що одного дня ваш банк просто спише гроші на погашення з вашого рахунку без попереднього блокування. Так, це законно. І хоча зазвичай боржникам просто блокували суми штрафу на рахунках, (а подекуди і рахунки повністю), стали відомі випадки, коли компетентні органи почали користуватися своїми повноваженнями на повну і одразу списувати заборгованість.

AIN.UA розповідає деталі.

Випадок зі штрафом

В серпні 2022 року клієнт «ПриватБанку» на імʼя Сергій помітив дивне списання зі свого банківського рахунку на суму 1048 грн. В описі платежу не було вказано жодних подробиць, просто – «Покупка, грошові перекази».

Сергій звернувся у службу підтримки банку, де йому повідомили, що транзакція була здійснена на запит Державної виконавчої служби, і скоріш за все це списання штрафу за порушення ПДД.

Чому банк в односторонньому порядку списав кошти, а не заблокував їх, як це відбувалося раніше? Чому про списання не повідомили клієнта? І чи це взагалі законно?

Так, це законно

Як повідомили AIN.UA в «ПриватБанку», цей кейс дійсно є списанням за платіжним дорученням виконавчої служби. Таке повноваження у державного органу існувало завжди і воно однакове для всіх банків в Україні.

«Закон України «Про виконавче провадження», зокрема статті 13 і 18, як раніше, так і зараз, дозволяє державному або приватному виконавцю не тільки накладати арешт на грошові кошти, які знаходяться на картковому рахунку фізичної особи, а і безпосередньо списувати ці грошові кошти (суму боргу) шляхом направлення банку відповідної платіжної вимоги», – коментує Єгор Свідло, юрист ЮФ «Василь Кісіль і Партнери».

Алгоритм дій виконавця простий:

  • направлення запитів щодо відкритих банківських рахунків для з’ясування наявності на цих банківських рахунках відповідної суми грошових коштів;
  • накладення арешту на ці грошові кошти на рахунку;
  • списання цих грошових коштів.

Тобто, виконавча служба надсилає платіжну вимогу, і, якщо на рахунку є власні кошти (не кредитні або овердрафт), банк зобовʼязаний їх віддати виконавцю на вимогу. Наявність попереднього арешту при цьому не є обов’язковою.

Чому це важливо

Раніше, у більшості випадків, виконавча служба обмежувалася лише накладенням арештів на грошові кошти і не використовувала (в силу різних причин) передбачений законодавством механізм їх списання, відмічає юрист.

Зараз в Україні війна, і уповноважені органи можуть діяти більш рішуче проти боржників.

«Тому, якщо маєте несплачені штрафи з ПДД, то будьте готові, що в рамках відкритого виконавчого провадження з вашого карткового рахунку абсолютно законно спишуть суму вашої заборгованості», – підсумував Єгор Свідло.

Оскаржити дії ДВС можна через суд.

Що це означає для українців? Якщо ви не хочете переплачувати за штрафи (адже вигідніше одразу сплатити 300 грн зі знижкою за дострокове погашення, аніж 1000 через місяць), доведеться ще більш уважно стежити за їх наявністю. Як це зробити в умовах воєнного стану, коли частина важливих реєстрів відключена і штрафи не зʼявляються у «Дії», ми розповідали раніше.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук