Гіг-контракт, трудовий договір та договір з ФОП: що обрати IT-бізнесу?

Юрист компанії Juscutum Алла Василенко розповідає, як саме працює гіг-контракт: нова форма співпраці, яку для IT-компаній запровадили в Дія City.

Фото надане автором

Вже шостий місяць як в Україні функціонує спеціальний правовий режим Дія City. Перші гіг-контракти вже підписані, але частина співробітників та компаній досі не визначилися з форматом співпраці між собою. Тож пропонуємо розібратися в особливостях гіг-контракту та його відмінностях від інших типів договорів.

Перш за все гіг-контракт має особливу правову природу: цивільний договір з елементами трудових відносин. Укладення і виконання гіг-контрактів не регулюється трудовим законодавством, для гіг-спеціаліста не обов’язково мати ФОП.

На відміну від трудового договору, гіг-контракт не можна укласти усно. Тільки письмова, зокрема електронна форма контракту. Також для початку співпраці з гіг-спеціалістом не треба підписувати кадрові документи (накази, розпорядження і так далі), лише договір. Гіг-спеціаліст не вводиться в штат, про нього не згадується у штатному розписі.

Проте повідомляти податкову про початок співпраці з гіг-спеціалістом треба, за аналогією як і повідомлення про прийняття на роботу працівника. Також на гіг-спеціаліста можна поширити дію внутрішніх документів компанії просто зазначивши про це в контракті.

Важливою особливістю гіг-контракту є положення про місце надання послуг (виконання робіт). Це може бути населений пункт, без конкретизації щодо вулиці і номеру будинку. Проте важливо щоб місце виконання робіт було визначеним. Крім того, якщо компанія за власною ініціативою змінить місце виконання робіт гіг-спеціаліста, вона має компенсувати його витрати на переїзд і проживання, а також сплатити додаткову винагороду. Розмір такої винагороди має бути прописаний у гіг-контракті.

За аналогією з працівниками, законодавство встановлює обмеження щодо робочого часу та винагороди гіг-спеціаліста. За замовчуванням: 8 годин на день та 40 годин на тиждень, але може бути встановлена і менша тривалість і ненормований робочий час.

Також законодавство встановлює, що середня винагорода всіх гіг-спеціалістів та працівників резидента Дія City за місяць не може становити менш ніж 1200 євро. Такий собі аналог мінімальної заробітної плати, от тільки для гіг-спеціалістів встановлена середня по компанії (не середня щодо однієї особи).

Тобто фактично один гіг-спеціаліст може отримувати 2300 євро, інший 100 євро, але їх середня місячна винагорода буде 1200 євро. Також, щоб дотримуватися цієї умови, компаніям треба виплачувати винагороду не менше одного разу на місяць — ще одне регулювання від держави. Крім того, гіг-спеціаліст також отримує соціальні гарантії як і працівник (оплачувані перерви, неоплачувані перерви, виплати по тимчасовій непрацездатності тощо). Класичні ФОПи таких соціальних гарантій не отримують.

На додаток до всього вище, законодавство встановлює мінімальні гарантії щодо припинення договору, зокрема встановлені строки попередження при розірванні гіг-контракту за ініціативою однієї з сторін.

Проте на відміну від трудового договору, компанія може просто здійснити компенсаційну виплату на користь гіг-спеціаліста і припинити з ним співпрацю хоч сьогодні, навіть якщо він ідеально виконував усі роботи. В той же час, звільнити просто так працівника не можна, необхідно обов’язково дотримуватися умов та процедур встановлених трудовим законодавством.

Поряд з цим, якщо компанія втратить статус резидента Дія City її трудові договори лишаються чинними, а гіг-контракти втратять чинність в строки встановлені законодавством або контрактом.

Разом з тим, гіг-контракт має низку особливостей, зовсім відмінних від трудових відносин. Основним є те, що сфера співпраці з гіг-спеціалістами не є настільки зрегульованою, як трудові відносини.

Багато умов сторони можуть просто погодити між собою, оскільки законодавством вони не врегульовані (або врегульовані мінімально), зокрема час виконання робіт і час відпочинку, порядок виконання робіт, нічні роботи, позанормові роботи, контроль за виконанням робіт, виплата винагороди (можна за годину, за місяць або за конкретний пул робіт) тощо. Фактично все, що не встановлено в законодавстві може бути врегульовано за угодою сторін, зовсім різними способами.

Великою перевагою також є набагато менший перелік документів, необхідний для співпраці з гіг-спеціалістом. Фактично це договір, щомісячні акти і технічні завдання (якщо вони є окремими документами до договору). Якщо сторони припиняють співпрацю, то підписують додаткову угоду або одна з сторін просто повідомляє іншу. Більше того, всі ці документи можуть бути електронними, без їх дублювання в паперовому форматі.

У той же час трудове законодавство передбачає необхідність оформлення дуже багатьох кадрових документів, практично в будь-якій ситуації. Фактично гіг-контракт передбачає більшу свободу сторін, ніж трудовий договір, але краще захищає виконавця (фізичну особу), порівняно з договорами виконання робіт (надання послуг), укладеними з особою, як з ФОП.

Будь-який з договорів, порівнюваних вище, має свої переваги та недоліки. Ми рекомендуємо компаніям уважно ознайомитися з особливостями кожного з договорів та підібрати найкращий
варіант для співпраці з кожним фахівцем.

  • Якщо ви зацікавлені у повному врегулюванні відносин з особою, максимальною конкретизацією ваших прав і обов’язків, щоб на кожне питання можна було знайти відповідь у законодавстві, і вас не лякає множинність кадрових документів — то ваш варіант трудовий договір.
  • Якщо ж ви навпаки хочете дати більше свободи своєму контрагенту, про деякі умови домовитися разом, не обмежуючись приписами законодавства і мати можливість перевести все в електронний формат — то ваш варіант гіг-контракт.
  • Якщо ж контрагент надає вам разову послугу, є приватним підприємцем і є зовсім сторонньою особою для вас (наприклад, дизайнер на разову роботу), найкращий варіант для вас — це класичний договір з ФОП.

Тож гіг-контракт має свої переваги і недоліки, але це не панацея. Важливо підібрати формат угоди, який буде найбільш відповідним саме під ваш варіант співпраці з контрагентом.

Алла Василенко, юрист Juscutum

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук