The Sandman — серіал про мрії, сни й кошмари. Ми вже глянули і ділимось враженнями

На Netflix вийшов новий серіал по коміксу відомого американського письменника Ніла Геймана — The Sandman («Пісочний чоловік»). Серіал хвалять критики та глядачі, у нього непогані рейтинги на Metacritic та IMDb, він тиждень не полишав топ Netflix, тож чи варто його дивитись?

Що це за серіал

Серіал знятий за популярною серією DC-коміксів, що вперше вийшла друком ще у 80-90 роках минулого століття. Її автор — американський письменник Ніл Гейман. Його романи «Американські боги» і «Добрі передвісники» (написаний разом із Террі Пратчеттом) також були екранізовані.

Хто такий Sandman і в якому світі він існує? Якщо згадати казки Гофмана (або інші), Пісочний чоловік приходить до дітей, щоб приспати їх, а неслухам кидає у вічі пригорщі піску. За іншою версією, цей магічний пісок і допомагає дітям заснути. Цей персонаж був обіграний у масовій культурі безліч разів, у безлічі жанрів, від казок і до фільмів жахів. Але Гейман, як і завжди, створив унікальну історію на базі відомого міфу.

У світі «Пісочного чоловіка» поруч зі світом людей існують інші, не менш реальні царства, якими управляють персоніфіковані напівбожества, Безкінечні (Endless) — Смерть, Бажання, Відчай, Доля і звісно ж сам Пісочний чоловік, володар царства сну.

Влада цих істот — майже безмежна, але й залежить від людей, а також від магічних інструментів, якими вони послуговуються. У кожного є обов’язки, які вони сумлінно виконують. Адже невиконання їхньої роботи призводить зазвичай до катастроф у реальному світі людей. Пісочний чоловік відповідає за сни, кошмари та навіть мрії людства. І коли він потрапляє в халепу, людство теж страждає — з цього й починається історія, яку оповідає серіал.

У першому сезоні 10 серій, є українська озвучка та субтитри. За чутками, уже йде робота над сценарієм другого сезону.

Чи варто дивитись

Спочатку розглянемо аргументи «за»:

  • Якщо ви читали Ніла Геймана раніше, ви ймовірно уже подивилися всі 10 серій. Адже сам Ніл анонсував серіал і цілковито схвально відгукується про екранізацію. За його словами, він 30 років намагався всіляко завадити екранізаціям коміксу, і лише 2019 року повірив, що якісна екранізація можлива.
  • Серіал сподобався критикам: «нескінченна магія», «адаптація, що заворожує», «варто було чекати на неї десятки років». А фанати коміксу відзначають, наскільки віддано та уважно творці серіалу працювали із першоджерелом.
  • Серіал хвалять за кастинг: від головного героя, якого зіграв британський актор Том Старрідж, і до епізодичних ролей:
https://twitter.com/JonRisinger/status/1558986567376584704
  • Серіал сподобався Джорджу Мартіну.
  • Візуально це зроблено неймовірно якісно. Перші ж кадри першого епізоду демонструють, на що здатна піти команда візуальних ефектів, щоб заворожити читача. Фантасмагоричні пейзажі, екшен-сцени, персонажі тут зроблені із достатньою долею божевілля, щоб глядач відкинув недовіру і поринув у царство сну на екрані.

Аргументи «проти» теж є, і основний, на нашу суб’єктивну думку, такий:

  • Порівняно із «Американськими богами» або іншими популярними дарк-фентезі, «Пісочний чоловік» виглядає трохи по-дитячому. Це може й страшна, але все ж таки казка, без особливих сюжетних твістів або несподіванок.
  • Поруч із сильними епізодами є й серії, що як пісок із чарівного гаманця, навіватимуть сон.

Підсумовуючи: якщо вам до вподоби казки Гофмана, оповідання Едгара По, «Дискосвіт» Террі Пратчетта, якщо ви дивились «Американських богів», «Добрі передвісники», «Кораліну» і вам зайшло — дайте шанс «Пісочному чоловіку».

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук