«10% податку, щоб стабілізувати гривню — погана ідея» — Олександр Конотопський, Ajax Systems

CEO Ajax Systems Олександр Конотопський у Facebook написав про те, чому вважає 10%-ний податок на імпортерів поганою ідеєю для української економіки та бізнесу. З дозволу автора публікуємо його текст.

Фото з Facebook Конотопського

Ідея 10% податку на імпорт, щоб стабілізувати національну валюту — погана. Парадигма: ми зробимо товар на 10% дорожчим, щоб відбити у вас бажання його імпортувати, і розвивати у вас бажання його виробляти. Венесуела-стайл.

Підкажу ще більш ох*єнну ідею: дозвольте імпортувати рівно стільки, скільки компанія експортувала. Латинська Америка все спробувала. Тоді буде повний баланс!

Коли ви вводите 10% податок на імпорт, ви не лише піднімаєте ціну на умовний телевізор, який під час війни купувати необов’язково. Ви піднімаєте ціну на імпортну сировину для виробників. На засоби виробництва. Що зробить багато виробництв нерентабельними в Україні. Їх закриють. І відкриють через дорогу в Польщі. Країна втратить робочі місця. За ними людей, які за бізнесом виїдуть в ту ж Польщу. І дірок в бюджеті ще побільшає. А людей та бізнес повернути вкрай складно.

Так, економіка України має трансформуватися з імпортера в експортера. Падіння гривні = вартість праці та сервісів в Україні дешевша = виробляти в Україні вигідніше. Саме падіння гривні втричі в 2014 році переорієнтувало Ajax з внутрішнього ринку на зовнішній. Якби не було тоді цієї курсової пі*дюліни, я не думаю, що спішив би трансформувати бізнес на імпорті в експортний.

І зараз я бачу багатьох підприємців, які крутять педалі, щоб переорієнтувати свій бізнес на зовнішній ринок. Щоб дати стабільний збут своїм товарам та послугам. Щоб дати стабільну зайнятість команді. Щоб не переживати за завтра навіть у найкритичнішій ситуації. Це — болюча, але необхідна трансформація. Лише працюючи в ізраїльській моделі, українські компанії зможуть зберігати стійкість. Виробляй в Україні та продавай за її межами.

Курс гривні — своєрідний компас. Він показує: вигідно імпортувати чи виробляти. Він має бути гнучким та відображати реальний стан справ в економіці. А бізнес далі розбереться. Падіння валюти — набагато сильніший драйвер для експорту, аніж введення 10% мита.

А що буде з некритичним імпортом? Його і так завезуть контрабасом. Продадуть за кеш, переведуть у крипту та оплатять наступну поставку. Без 10% податку.

Автор: Олександр Конотопський, CEO Ajax Systems

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук