Йде шостий місяць війни: G5 не закриває офіс в рф

З початком повномасштабного вторгнення, на сайті заснованого в рф паблішера ігор G5 Entertainment з’явилась офіційна опублікована позиція. Тоді представники компанії, яка має офіси в Харкові та Львові, оминули слово «війна», назвавши її «ескалацією», захистили себе словами «працівники не беруть участі у бойових діях» та продовжили працювати в рф. 

Станом на 16 серпня 2022 року, G5 Entertainment все ще не пішла з російського ринку, продовжує наймати нових співробітників, платить податки в рф. Ба більше, генеральний директор заявив про «благородну» ціль: «Краще направити зароблені в росії гроші на допомогу українським співробітникам та Україні в цілому». Точної цифри направлених коштів немає, заявлено, що мова про більш як $1 млн. Щоправда, в цей час армія рф щоденно скидає ракети на українські міста та людей, серед яких є працівники і самої G5 Entertainment. 

В матеріалі журналіст AIN.UA детальніше розповідає про позицію компанії. 

Що за G5? 

В 2001 році G5 заснували росіяни Влад Суглобов, Олександр Табунов та Сергій Шульц. Вже в статусі лідера-розробника та паблішера ігор на ринку рф, в 2005 році вони продали частину акцій фондам Big Spread і CeptAndSult та зареєстрували у Швеції G5 Entertainment. На той момент компанія відмовилася від проектів на ПК та зосередилася на розробці ігор на мобільні пристрої. Зокрема, в портфелі компанії відомі The Secret Society, Virtual City, Sherlock та Jewels of the Wild West

За понад 20 років існування, G5 вдалося стати публічною та відкрити офіси в п’яти країнах. На кінець 2021 року в ігри паблішера щомісячно грали 6,7 млн ​​осіб, а квартальний виторг складав 327,5 млн шведських крон. При цьому, згідно зі звітом компанії за перший квартал 2022 року, повномасштабна війна дозволила лише покращити показники – дохід склав 333,1 млн шведських крон.

Позиція G5 за шість місяців перейшла з розряду «конфлікт» до розуміння того, що в Україні йде повномасштабна війна, її почала росія. Весь шлях до розуміння цього ми опишемо згодом, зараз — про нинішню ситуацію. Вона така: G5 продовжує працювати в росії. 

Чому важливо, щоб компанія пішла і згорнула свій бізнес? 

  • В російських офісах G5 працюють близько 420 співробітників. 
  • Якщо взяти відкриті дані по зарплатах та порахувати приблизну суму місячного фонду оплати праці – отримаємо $844 000. Тут не враховуються витрати на суміжні сервіси, як-от оренда офісів та їх обслуговування, робота з зовнішніми контрагентами, бонуси та премії. 
  • Беремо середню податкову ставку в 13%. Тобто, за допомогою G5 казна агресора наповниться більше ніж на $1,6 млн за рік тільки з зарплат.  
  • При цьому, зі слів Суглобова, «ситуація» не має зашкодити доходам G5. З цього слідує, що податки, які платяться в рф, можуть не тільки залишатися на довоєнному рівні, а й збільшитись. 

Всього $1,6 млн податків, наскільки це багато? Один снаряд для артилерії може вартувати близько $1000. Навіть якщо зі сплачених податків на оборонку піде лише 25%, це більше 300 снарядів, випущених по українським містам. І так, ми вважаємо, що подібне узагальнення можливе — країна-терорист росія здійснила ~22 000 ударів по українським цивільним об’єктам з 24 лютого. 

На кінець березня паблішер повідомив, що «майже припинив найм нових співробітників в росії». Дійсно, на офіційному сайті G5 немає відкритих вакансій в країні. Однак, навіть через 5,5 місяців повномасштабної війни, їх все ще можна знайти в російському інтернеті. Журналісту AIN.UA  вдалося знайти більше 40 актуальних пропозицій щодо працевлаштування. Зокрема, шукають дизайнерів, сценаристів, аналітиків. Тобто компанія продовжує збільшувати команду, розвиватися на ринку рф, та платити податки в країні. Московський та калінінградський офіси працюють як і раніше.

Питання перевезення співробітників — це завжди виключно політична воля менеджменту компанії. До прикладу, російський Miro заявив, що закриє офіс на 1000 людей та вивезе їх з країни. Компанія EPAM витратила $33 млн на релокацію людей з РФ та РБ (там працювало більше 10 000 людей). Одночасно український AirSlate з капіталізацією $1 млрд не хоче вивозити десяток людей з РФ, не бачачи у цьому нічого поганого. 

Над проектами G5 працюють як російські, так і українські спеціалісти, які вимушені «уживатися» на коллах в зумах, вирішувати спільні задачі та спілкуватись. Хоча компанія виправдовується, члени української команди стверджують, що навіть мінімальне обговорення війни в робочих чатах – забороняється. При цьому, генеральний директор компанії Влад Суглобов в своїх інтерв’ю ділить росіян на «хороших та поганих».

Більше того, виглядає, наче G5 продовжує й продавати свої ігри у РФ/РБ, хоча обіцяв припинити це робити. 

На ринку рф і рб компанія вирішила припинити продажі ігор, заявивши, що прибиратиме по декілька ігор на день. Більше того, представники G5 зазначили, що це стосуватиметься всіх проектів компанії, а почати планують з популярної Jewels of Rome

Хоча заяви лунали гучні, в серпні 2022 року редакції AIN.UA вдалося завантажити Jewels of Rome через російську IP-адресу. Хоча гра недоступна в російському AppStore, скориставшись VPN, ми змогли знайти посилання для завантаження прямо на офіційному сайті G5. 

Jewels of Rome – гра, що працює за системою монетизації F2P. Тобто, юзер може завантажити та грати абсолютно безкоштовно, однак якщо забажає отримати додаткові «плюшки», – за них доведеться заплатити. Таким чином, якщо гра дійсно доступна будь-якому громадянину рф та рб, а G5 ніде не повідомляв про зупинку оплат, – компанія продовжує отримувати прибутки в країнах-агресорках.

Зображення: AIN.UA

Нагадаємо, раніше з ринку рф та рб пішли Electronic Arts, Bloober Team, Playstation, та інші розробники ігор. Головна причина – повномасштабне вторгнення рф в нашу країну.

Про позицію компанії

Загалом, компанія не ігнорувала те, яка ситуація склалася в Україні. Однак, починаючи з 24 лютого 2022 року, в офіційних заявах G5 уникала слово «війна» – звучало «ескалація», «вторгнення», «ситуація», «спецоперація». Ба більше: під час того, як керівництво заявляло про неучасть співробітників G5, – харківська команда була вимушена тікати від російських ракет. Самі заяви про не участь звучать дивно: чоловіки та жінки мають право приєднатись до лав ЗСУ, близько 3% айтішників це зробили. На «прийти до тями» співробітникам в Україні дали два тижні — на цей час їм дали оплачувані відпустки, що компанія також оцінила як грошову допомогу і врахувала у своїх заявах про «допомогу Україні». Згодом українська та російська команди продовжили працювати разом. 

«G5 Entertainment уважно стежить за ескалацією в Україні. Наразі ми не маємо повідомлень про те, що наші співробітники є учасниками будь-яких бойових дій», – йдеться в повідомленні G5 від 24 лютого 2022 року. 

В березні 2022 року в компанії наголосили, що ніхто з української команди не втратить робочих місць. Гендиректор Влад Суглобов також пообіцяв, що G5 продовжить виплачувати зарплату українським співробітникам, а пізніше її підвищать. В інтерв’ю шведському виданню Affärsvärlden він також зазначив, що усім була запропонована релокація в країни, де присутня компанія. Додатково G5 Entertainment почала роботу над запуском нових офісів в Грузії, Чорногорії, Туреччині та на Мальті. В тому числі з думкою, що до них можуть приєднатися працівники, які вимушено залишили Україну. 

Якраз в той же час справжнє ставлення до війни та українських співробітників почали висвітлювати самі ж члени локальної команди. На форумі DOU пост опублікував 2D Spine animator G5 Entertainment Максим Грипишин. З його слів, коли передвоєнне напруження зростало, топ-менеджмент провів з українською командою дзвінок, під час якого з’ясувалося, що релокація не планується. З коментаря колишньої рекрутерки компанії Валентини Гамової, можна припустити, що в G5 Entertainment не готувалися до можливого загострення ситуації, а тим більше – до початку війни: 

«Ще до 24 числа у нас був вебінар, де в топ-менеджменту прямо запитали, що робитиме компанія, якщо війна все ж почнеться. Відповідь була: «Якщо почнеться, тоді й будемо думати”», – зазначила Валентина.

Також Гамова припустила, що справа могла бути в ціні питання, адже для переміщення більше 400 співробітників знадобилась би не маленька сума коштів. Хоч пізніше в G5 Entertainment все ж оголосили про фінансову допомогу під час релокейту, – співробітники з Харкова виїжджали власними силами. 

Одночасно можливість релокейту запропонували й команді в росії. В G5 причини такого рішення назвали «очевидними». В той час, як на добу українським спеціалістам виділяли $60, росіянам компанія не скупилася виділяти набагато більші кошти для авіаперельотів. Дивно, що міжнародна компанія з мільйонними доходами не змогла організувати гідне переміщення для українців. 

«Коли ти бачиш, що співробітнику з москви виділяють $4000 на релокейт, а в Україні є обмеження на $1800 — це не дуже приємно. Я розумію, що у керівництва є свої підстави. Але виглядає так, що українська душа коштує $1800, а російська — скільки скажете, стільки й буде», – пояснила DOU Валентина Гамова.

«Розмір допомоги не можна порівняти», — зазначили тим часом у компанії, не надаючи уточнень що до чого «прирівнюють».

Максим Грипишин зазначив, що в робочому чаті (до якого підключені як росіяни, так і українці), заборонили говорити про війну. Більше того, повідомлення на цю тему видаляються, щоб колеги в рф могли «гарно виконувати свою роботу та отримувати дохід». 

Зображення: Максим Грипишин

На шостому місяці повномасштабної війни керівництво G5 не прийняло рішення щодо закриття офісів в Москві та Калінінграді, та попри заяви про припинення найму, – шукає нових співробітників. Оскільки паблішер має зареєстроване ТОВ та працевлаштовує офіційно, він сплачує в росії податки, а отже — напряму підтримує та фінансує війну росії в Україні. 

На момент підготовки матеріалу, кілька європейських країн вже визнали росію державою спонсором тероризму. Окрім того, саме рф розв’язала найбільшу у Європі війну з часів Другої світової. Керівництву компанії цього недостатньо, щоб перестати підтримувати місцевий уряд. 

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук