Адам Нойман залучив $350 млн в проект Flow. Він засновник WeWork, звідки його попросили піти

1
Читати на RU

Скандальний колишній CEO WeWork Адам Нойман залучив $350 млн у новий бізнес під назвою Flow. Це компанія з нерухомості, яка створює мережі фірмових житлових комплексів. Нойман відомий тим, що побудував великий бізнес WeWork, який в результаті сам і розвалив, через деструктивний менеджмент.

Нова компанія

Адам Нойман, співзасновник і колишній генеральний директор стартапу WeWork, який займався спільним офісним простором для фрілансерів. Сьогодні підприємець працює над новим бізнесом з оренди нерухомості і залучив кошти від Andreessen Horowitz.

Ця угода є найбільшим індивідуальним чеком, який фонд коли-небудь укладав у раунді фінансування компанії. Фонд оцінює Flow у понад мільярд доларів. Однак багато хто вважає фінансування бізнесу Ноймана поганою ідеєю, адже його попередній проект WeWork зазнав невдачі саме з вини засновника.

У січні Нойман почав скуповувати контрольні пакети акцій у великих житлових комплексах. На початку року він контролював комплекси, що володіють більш як 4 000 квартир у великих містах та приміських смугах: місця, що користувались особливою популярністю у період пандемії. Усі комплекси мають облаштовану прибудинкову територію, коворкінги, інфраструктуру. Деякі — навіть поле для гольфу.

Ціль Ноймана — створити компанію, що матиме відомий впізнаваний бренд та здаватиме квартири в оренду для тих, хто був клієнтом його ж коворкінгів WeWork. На думку Ноймана, це дозволить «розворушити» ринок нерухомості в Штатах. Заробляти підприємець буде на здачі квартир (а можливо навіть окремих кімнат) в оренду. Поки сам Нойман не спілкується з пресою та не розповідає про свої плани. Запуск Flow запланований на 2023 рік.

Чим запам’ятався Нойман

Нойман створив WeWork у 2010 році. Спочатку це був перспективний стартап оцінка та інвестиції в який росли із року в рік. Однак через кілька років оцінка стартапу обвалилася, а сам Нойман став символом керівника-невдахи. Провал багато в чому став наслідком деструктивного управлінського стилю СЕО, втрачених можливостей та скандалів.

Нойман неодноразово шокував своєю неадекватною поведінкою співробітників як поточних, так і потенційних. Іноді він їх відверто підставляв, не відчуваючи з цього приводу жодних докорів совісті.

Через 9 місяців після того, як WeWork отримав оцінку в $47 млрд, у вересні 2019 року Рада директорів компанії вирішила, що Адаму настав час йти. Серед причин були і захоплення наркотиками, і ексцентрична поведінка, і провал IPO, а головне, збитковість компанії, яка залучила $12 млрд венчурних коштів.

Через місяць Ноймана звільнили. Його особисті статки просіли з $10 млрд до $750 млн за оцінками Forbes на той момент (зараз статки Адама оцінюються приблизно в $1 млрд). При звільненні Нойман отримав понад $192 млн готівкою, акцій приблизно на $245 млн понад, а також дозвіл на продаж акцій WeWork на суму понад $500 млн.

В результаті менеджменту Ноймана оцінка компанії з рекордних $47 млрд просіла до $9 млрд. Компанія, як і раніше, збиткова, але значно скоротила втрати: закрила локації, що простоюють, провела скорочення персоналу. У жовтні 2021 року WeWork таки вийшла на біржу. Вихід відбувся через злиття зі SPAC компанією BowX Acquisition.

Чому це цікаво

Тривають дискусії щодо доцільності такої довіри до Ноймана. Як пише TechCrunch, робота фондів полягає в тому, щоб підтримувати нестандартних засновників з високими шансами на успіх. Деякі кажуть, що саме в цьому полягає суть класу венчурних активів. Решта вважає, що багато перспективних засновників тим часом залишаються без інвестицій через расизм та сексизм. Те, що проект Ноймана під час кризи отримує $350 млн, точно означає, що інвестори в нього вірять. В такі часи вони готові інвестувати тільки в «безпечні» бізнеси.

Залишити коментар

Коментарі | 1

Пошук