Нейромережа для генерації картинок Stable Diffusion вийшла у відкритий доступ

Читати на RU

Команда розробників Stability AI оголосила про завершення етапу закритого бета-тестування їхньої нейромережі для генерації зображень Stable Diffusion. Тепер для всіх охочих відкрито вільний доступ до генерації зображень.

Як повідомляє MIXED, вихідний код для запуску нейромережі також є в відкритому доступі. Щоправда, для запуску Stable Diffusion на власному комп’ютері знадобиться відеокарта NVIDIA з 6-7 Гб відеопам’яті на борту.

Що вміє Stable Diffusion?

Stable Diffusion є результатом співпраці між дослідниками Stability AI, RunwayML, LMU Munich, EleutherAI та LAION. Нейромережа дозволяє генерувати зображення за описом і є прямим конкурентом давно відомих  DALL-E 2 та Midjourney.

Для генерації зображень потрібно завантажити собі нейромережу і запустити її на власному сервері або домашньому пристрої. Проте користувачі також можуть протестувати роботу нейромережі у спрощеній версії прямо у браузері за посиланням.

Які правила використання?

Модель випускається за ліцензією Creative ML OpenRAIL-M. Це ліцензія, яка дозволяє комерційне та некомерційне використання. Ця ліцензія спрямована на етичне та законне використання моделі та передбачає вашу відповідальність у разі будь яких проблем з законністю згенерованого контенту.

Що цікаво, Stable Diffusion може створювати зображення реальних людей, що заборонено в OpenAI та DALL-E 2. Інші системи, такі як Midjourney або Pixelz.ai, також можуть це робити, але не досягають якості, яку можна побачити в Stable Diffusion, і жодна з інших систем не має відкритого коду.

Чому це цікаво?

Генеративні нейромережі, що створюють зображення за загальним текстовим описом за останні пів року зробили величезний стрибок в якості, доступності, та можливостях використання. Проте саме Stable Diffusion першою пропонує користувачам відкриту ліцензію, відкритий вихідний код та можливість запустити її на домашньому комп’ютері середньої потужності.

Таким чином, Stable Diffusion пропонує дослідникам і зацікавленим користувачам, які не мають доступу до спеціалізованих серверів GPU, можливість експериментувати з сучасною генеративною моделлю. А коли модель буде працювати на MacBook з чіпом M1 від Apple, та відеокартами інших виробників вона зможе отримати поширення як вже звичний Adobe Photoshop. Раніше такого просто не було.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук