«Вперше за останні 7 років фіксували безробіття»: як війна впливає на зарплату ІТ-спеціалістів

Читати на RU

Львівський ІТ Кластер презентував дослідження «IT Research Resilience: Вплив війни на розвиток індустрії». Кластер опитав понад 5 000 представників техіндустрії щоб дізнатися, як повномасштабна війна вплинула на доходи техспеціалістів та їхні витрати, зокрема через релокейт. Редакція AIN.UA публікує найцікавіші цифри.

Як змінилися доходи ІТ-спеціалістів через війну

  • За даними IT Research Resilience, медіана доходу ІТ-спеціалістів в Україні становить $2 360.
  • Через війну 10% фахівців відзначають суттєве зниження доходу.
  • Проте 73% опитаних зазначили, що зарплата залишилась на тому ж рівні чи зросла після 24 лютого.
  • Суттєве зростання зарплатні відзначили 3% айтівців.
  • Вперше за останні 7 років досліджень фіксували такі проблеми як часткову зайнятість та безробіття.

Інфографіка: Львівстький ІТ Кластер

Також у Львівському ІТ Кластері дослідили медіану зарплат у семи областях заходу України, куди релокувалося найбільше айтівців. ІТ Research Resilience показує розрив між оплатою місцевих фахівців та прибулих. Найбільший різниця на Волині: зарплатна медіана місцевих становить $1 000 проти $1 900 релокованих. Такий же розрив у $900 спостерігається У Чернівецькій області. Там медіана становить $2 500 приїжджих проти $1 600 у місцевих.

Найвищі доходи серед ІТ-спеціалістів західного регіону у Львові. Там медіана становить $2 400 проти минулорічного показника в $2 102. В івано-франківських айтівців за рік медіана доходу зросла на $300: $1 700 у 2022 році проти $1 339 у 2021.

На що витрачають найбільше

  • Станом на травень-червень, у західних областях України перебувало понад 10 000 ІТ-спеціалістів, які релокувалися з інших регіонів.
  • У перший місяць релокейту на новому місці вони витратили в середньому $14,7 млн. Ще $13,6 млн вони витрачають щомісячно на облаштування побуту.
  • Перший місяць на новому місці найдорожчим виявився на Львівщині – $1 698 на одну людину.
  • Найменше на облаштування витратили ті, хто релокувалися на Волинь – $971 на людину.
Інфографіка: Львівстький ІТ Кластер

Чому це важливо

Майже половина фахівців відзначає зміни в роботі саме через повномасштабну війну: 27% змінили місце праці, а 11% втратили роботу та перебувають у пошуках нової. Серед інших змін – перехід на інші проекти та в резерв.

Понад 203 000 ІТ-фахівців скеровують частину бюджету на благодійність. Найбільшу частину щомісячного доходу займають витрати на харчування – це приблизно 22%. Ще 20% від зарплати айтівці заощаджують, а 17% витрат припадає на оплату житла.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук