Інженер Apple вкрав технології безпілотного авто та перейшов до конкурентів

Читати на RU

Сяолан Чжан, колишній співробітник Apple, який у 2018 році вкрав документацію із комерційною таємницею секретного автомобільного підрозділу Apple, визнав себе винним під час слухання у федеральному суді в Сан-Хосе, США.

Як повідомляє CNBC, Чжану загрожує 10 років в’язниці та штраф у розмірі $250 000, але найцікавіше в цій історії — факт того, що Apple справді працює над розробкою автономних електромобілів.

Історія крадіжки

Чжана звинуватили в тому, що він завантажив внутрішні файли Apple про автомобільний проект компанії — зокрема, 25-сторінковий документ, включно з технічними схемами друкованої плати для автономного автомобіля. Такі документи вважаються однією з найцінніших комерційних таємниць в електронній промисловості.

Чжана заарештували федеральні агенти в липні 2018 року в аеропорту Сан-Хосе, звідки він планував вилетіти до Китаю. До цього він працював в Apple з 2015 року, останньою посадою, яку він обіймав був інженер апаратного забезпечення в команді автономних транспортних засобів Apple.

Apple вперше запідозрила Чжана у крадіжці комерційної таємниці після того, як він взяв відпустку та поїхав до Китаю. Коли він повернувся в компанію, він подав заяву про звільнення, заявивши, що хоче повернутися до Китаю та подбати про свою матір. Тоді ж він повідомив Apple, що планує працювати на Xmotors, провідну китайську компанію з виробництва електромобілів, і його доступ до мережі Apple був урізаний.

Чому це цікаво?

Найцікавіше в цій історії — це те, що звинувачення проти Сяолан Чжана дозволили зазирнути в секретну частину розробок Apple, яку компанія навіть через багато років не часто визнає: її підрозділ розробляє автономні електромобілі.

Крім того, світ дізнався про розмах, з яким компанія працює в цьому напрямку. Згідно з документами ФБР, в компанії було близько 5000 «розкритих» співробітників, які знали про проект, і 2700 «основних співробітників», які мали доступ до матеріалів проекту та баз даних.

Також, з матеріалу суду випливає, що Apple використовує внутрішнє програмне забезпечення, щоб відстежувати, хто з працівників яких проектів розкривається, і для кого вимагається особистий тренінг зі збереження секретності. Проте з цього питання ще досить мало інформації.

Залишити коментар

Коментарі | 0

Пошук